Високо кръвно сваляне

Мани го [PR Covid-19]! От високо кръвно умират около 10.000.000 човека по света всяка година!

Всяка година около 10 милиона човека умират от високо кръвно. Повишеното кръвно налягане е най-големият причинител на смърт по света. Високото кръвно може да причини сърдечно-съдови заболявания, като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречни проблеми. И това, което го прави още по-страшно е, че е тих убиец.

Повече от половината хора, които имат високо кръвно налягане, не го осъзнават защото в повечето случаи нямат симптоми. И така те не взимат мерки. Но прости промени в начина на живот в комбинация (ако е наложително) с предписани лекарства, имат непосредствено и положително въздействие върху нивата на кръвното налягане.

Как да разберем, че имаме високо кръвно налягане?

Първата крачка, която трябва да се направи за да се спасят животи е да накараме хората да измерят кръвното си налягане. Благодарение на тази проста крачка, все повече хора ще знаят, какво е състоянието на кръвното им налагане, и ако е необходимо да предприемат съответните мерки за подобряването му. Изгледайте видео по темата по долу!

ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Високото кръвно налягане е състояние, при което кръвното налягане в артериите е по-високо от нормалното. Това може да доведе до изброените по горе сърдечни заболявания, както и инсулт, наред с други състояния. Високото кръвно налягане може да бъде причинено от редица фактори, които включват водене на нездравословен начин на живот, липсата на физическа активност и достатъчно сън, затлъстяване, генетика, стрес и други фактори.

Какви мерки да предприемем за да ограничим риска от високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане може да се контролира чрез промени в начина на живот, като загуба на тегло, специална диета или здравословен хранителен режим, отказване от тютюнопушене и редовни упражнения. Или в комбинация с лекарства, когато е крайно необходимо според лекари специалисти!

Измерване на високо кръвно налягане

В тази насока всяка година на 17 май в цял свят се провежда кампания „Световен ден за борба с хипертонията“. Нейната цел е да насърчава хората да измерят кръвното си налягане. И ако се установи, че кръвното им е високо, да се предприемат съответните мерки.

Много хора развиват високо кръвно налягане, когато остареят

Хипертонията кара сърцето да изпомпва по-трудно и стеснява артериите. Оставянето му без лечение, значително увеличава риска от развитие на сериозни здравословни проблеми по-късно в живота. Едни от най-често споделяните съвети за контролиране на кръвното налягане са:

  • Консумирайте по-малко натрий

Яденето на солени храни може да повиши кръвното налягане. Съветът е да не приемате повече от 6 грама сол на ден. Опитайте се да замените наситените мазнини с ненаситени. Заложете на пресни продукти и ги овкусете сами с билки и подправки.

  • Откажете пушенето и пиенето на алкохол

Пушенето и пиенето на алкохол са вредни за сърцето и кръвоносните съдове. Никотинът повишава сърдечната честота и кръвното налягане. Алкохолът също може да повиши кръвното ви налягане, особено при повече от 2 чаши на ден.

  • Поддържайте здравословно тегло

Отслабването може да има голямо значение за здравето на сърцето ви, когато сте с наднормено тегло. Ефектът е още по-голям, ако отслабването е придружено с допълнителни упражнения. Отслабването позволява на кръвоносните ви съдове да се разширяват и свиват по-добре, което улеснява сърцето ви да изпомпва кръв.

  • Добавете калций, магнезий и калий към вашата диета

Калият е важен минерал, защото помага на тялото ви да премахне натрия, като по този начин облекчава натиска върху кръвоносните съдове. Хората с нисък прием на калций често имат високо кръвно налягане. Магнезият е важен минерал, който помага на кръвоносните съдове да се отпуснат.

P.S. Всички ястия на Jake Food съдържат 13 витамина и 13 минерала, препоръчани за ежедневна консумация (включително калций, магнезий и калий). Поръчайте Jake сега и започнете здравословен начин на живот!