Блог, Фитнес

Широк и/или тесен колан за кръста да използваме във фитнес залата

Колан за кръста, колан за тренировки, фитнес колан и какъв да бъде той за да станеш истински герой? Изгледайте видео материала(по горе).

Тема за която малцина от трениращите с тежести по Света се сещат.
Загледайте се добре във фитнес залата. Погледнете, тук и там, и в онзи ъгъл и в другия. Вижте колко хора покрай вас използват тренировъчен колан в тренировката си с тежести. И ако използват такъв колан, колко от тях използват правилния колан.

Колан за кръста (колан за вдигане на тежести) – широк или тесен?

Лично като състезател от Националния отбор на България по силов трибой, фитнес модел и фитнес инструктор с опит над 17 години, съм срещал, какви ли не разновидности. Много широк отзад и тесен отпред, колан за кръста. Широк от всички страни, колан от естествена кожа, колан от изкуствена кожа, колан от плат и т.н. Разлика има и в тяхното закопчаване.

Виж видео ревюто ми - кликни тук

Практиката ми обаче доказва, че за да тренираме качествено и за да намалим риска от травми по време на силови тренировки!
Са необходими два „колана за кръста“ – тесен отпред и по широк отзад, и широк от всички страни.

  • Тесен колан за кръста

Това е най-често срещания колан във фитнес залата. Има го и в почти всеки магазин за хранителни добавки и/или фитнес екипировка. Неговото предназначение е най-вече за упражненията със свободни тежести, като – сгъване за бицепси, раменни преси, гребане от сед или стоеж и други упражнения. Т.е. този колан за кръста най-добра работа върши при всички упражнения с изключение на клек и мъртва тяга.

тесен колан за кръста

По тясната му предна част не ограничава движението на съответното упражнение по време на изпълнението му. Същевременно обаче придава на тялото ни стабилна опора и комфорт, при това най-вече в долната част на гърба (кръста).

  • Широк колан за кръста

Този вид колан е много рядко срещан в лъскавите фитнес зали. Най-голяма вероятност да го срещнете е във някоя от „Ерата на Шварценегер“ фитнес зала. Всъщност той най-вече се ползва от силови трибойци (powerlifting) , и определено играе много важна роля.

колан за кръста

Силовият трибой е дисциплина, която включва изпълнението на движенията – клек, вдигане от лег и мъртва тяга. Целта е да се направи само едно повторение с възможно най-голяма тежест по строг правилник. Именно в движенията клек и мъртва тяга той е задължителен. Този колан поддържа тялото ни изправено, именно поради широката си част и отпред.

Широкият колан, трябва да бъде от здрава и дебела материя, която не да поддържа стабилно тежестта. Благодарение на широкия колан ще повишите работната си тежест и комфорт в клека и мъртвата тяга. Това ще доведе до висококачествени тренировки и много по добри резултати.

Когато си купувате колан за тежести, съветът ми е да се придържате, към поделеното по горе. Също така избягвайте коланите от плат.

Виж видео ревюто ми - кликни тук

Препоръчани публикации

най-красивото дупе в света

Направи си най-красивото дупе в света само с една хард тренировка седмично! Готов ли си?

март 11th, 2020

Кое е най-красивото дупе в света е въпрос, чийто отговор е мечта за огромна част от хората. И признайте си, че бихте искали да е си имате красиво дупе, нали? Но мечтите се превръщат в реалност, когато...

Виж Повече

билки за потентност

Билковата „Epimedyumlu macun“ премахва умората и вдига яко потентността! Ефект след 30 минути! (+видео)

август 11th, 2019

Повишаване на потентността, премахване на умората и стреса, балансиране на кръвното налягане и още полезни неща предлага билковото сладко „Epimedyumlu Macun„. На този билков продукт, ко...

Виж Повече

Мартин Гергов - фитнес треньор

Аз съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес треньор и блогър. Тел. за връзка с мен: 0893 889 768

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.