Нова година 2023

Честита и Щастлива Нова 2023-та година от град Александруполис, Гърция

И се започна едно пътуване от София до село Нивянин. След това към село Лефкими и се спряхме в град Александруполис, намиращ се в северна Гърция, където посрещнахме Новата година. Та нека ви разкажа накратко в текст, снимки и видео.

Тази година, отново решихме да посрещнем Нова година 2023 в гръцкото морското градче Александруполис. Калимера, калиспера, сувлакита, брижолес и така нататък ни очакваха на масата. Но преди да отскочим в Александруполис се отбихме мама, тати, баба, дядо, вуйчо и Калеко Алеко. В крайна сметка се отдадохме на повече пътуване и по малко престой. Но това ни е познато, така че право напред.

Първо се отбихме в покрайнините на София за да отпразнуваме Бъдни вечер

Дестинацията е село Волуяк, а трапезата е изключително постна, защото така поверявала традицията. Аз не съм традиционалист, но хайде от мен да мине тази вечер ще го карам и аз на постно. Така че се отдадохме на вкусни селски манджи в компанията на домашно червено вино и отново домашна ракия. Разбира се с мярка!

Рано сутринта на следващия ден отпътувахме за село Нивянин

Там вече се отдадохме на тотално спокойствие в компанията на барбекю на открито. Гости ни бяха пържоли, картофи, чушки на скара и греяно винце. Село Нивянин е село в община Борован в близост до град Враца. Разположено е на 15 километра югозападно от град Бяла Слатина и се простира по двата бряга на река Скът на равно място. В миналото селото се е казвало Джурилово, но по късно е преименувано на името на партизанина Иван Нивянин.

Хората, живеещи в Нивянин, се занимават предимно със земеделие, което е техен поминък от поколения. Те отглеждат пшеница, царевица, зеленчуци и други култури.

И напред към град Александруполис, където ще посрещнем Нова година 2023

Разстоянието от София до град Александруполис е около 450 километра, но пътят е все по магистрали. Разбира се, когато се мине през ГКПП „Капитан Петко Войвода“ до град Свиленград. Преди да достигнем крайната ни точка е пълен абсурд да не отскочим до село Лефкими. Именно там се подвизава и един от най-великите майстор готвачи и той познат като майстор Пе, но с много повече опит. Този майстор готвач освен с вкусната си храна е известен и със слогъна си „Гладни ли сте“, който се споделя през 30 минути. С други думи казано „Ол Инклузив“.

Село Лефкими
С панделка на главата и напред към „Света на децата“

И се започна едно ядене (все домашни гозби) сред които поставям оценка 6+ на т.нар. Свираченски зелник в който тайната съставка е диво зеле. По време на почивките от ядене рисувахме, направихме си разходка из селото и напред към Александруполис. Ето и кратко видео от празничната новогодишна обстановка по случай посрещането на Нова Година 2023.

И след като посрещнахме новата година, уважаеми читатели! Време е да влезем в много по-добра форма от сегашната за лято 2023. А до тогава има почти половин година време. Аз стартирах с „На война с мазнините без повиквателна. Мисия: Великата Китайска Стена„.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *