Ако твоят личен фитнес треньор те залива всяка седмица с нови упражнения

Фитнес треньор
Фитнес треньор
След тренировка във фоайето на фитнес „World Class“ с треньора Ерик

Мускулите имат свойството да се адаптират.
Тоест, ако при всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата, правите едно и също упражнение по еднакъв брой серии и с еднакви като килограми тежести, то след време мускулите ви ще свикнат и упражнението няма да има никакъв ефект върху тях.

Да разгледаме „под микроскоп“ твърдението, което току що прочетохте

Не веднъж в моята практика ми е бил задаван един от най-омразните не само за ушите, но и за цялото ми тяло въпроси, благодарение на който осъзнавах, колко много съм благодарен на своите треньори. И това беше въпросът: „Тренер, няма ли да сменим вече упражненията, защото мускулите свикват“.

Секси програма
Из форума на „Силни и секси с леля Стромба“

И как свикват – питам аз. И получавам отговор, че така пишело по форумите или така казвали „мениджърите“ в еди коя си реклама на еди коя си програма!

Но нека се върнем в увода на публикацията и да разгледаме изписаното

1. Мускулите имат свойството да се адаптират. Истина!

– Моят треньор казваше, че мускулите имат свойството да се адаптират към натоварването и за да се избегне това адаптиране е необходимо да тренираш максимално здраво в зависимост от целите си, което ще рече с допълнителна помощ от тренировъчен партньор.

2. Ако при всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата, правите едно и също упражнение мускулите се адаптират и не поддават на промяна. Лъжа!

– Не всеки човек има една и съща цел, която желае да извлече от тренировката. Едни тренират за мускулна маса, други за взривна сила, а трети просто за да се отърват от излишното си тегло.

  • Ако целта е взривна сила

– Ако във всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата правим едно и също упражнение и целта е взривна сила, то определено резултатите ни ще растат много бързо. Например ние така тренирахме в Националния отбор и в Национална спортна академия и постигахме много бързи резултати.

Фитнес инструктор Мартин Гергов
Архив

И не само, че правихме едни и същи упражнения всеки ден, ами ги правихме по два пъти на ден! И това ми донесе Държавен рекорд за 2001 година и Четвърто място в Света(за 2,5 кг 3-то място) по мъртва тяга за 2001 година на първото ми и последно Световно първенство по силов трибой.

  • Ако целта е мускулна маса

– И тук това с адаптирането на мускула от липсата на разнообразни упражнения в програмата са пълни Bullshit.

Ако тренировъчната ни програма е съставена от базови упражнения като клек, вдигане от лег, мъртва тяга, гребане с щанга, сгъване за бицепси, френски преси и др., и за изпълнението на последните 3-4 повторения от работната ти серия, фитнес треньорът ти не стои на 1-2 метра от теб, ровейки си в телефона, то със сигурност адаптиране няма да има.

Тренировка за бицепси
Когато сгъваш за бицепси, трябва да работят основно бицепсите

Запомнете, че правейки едни и същи базови упражнения правилно и постоянно, ефектът, който допълнително ще получите с течение на времето(освен красиви и симетрични мускули или пък сила… в зависимост от целите) ще бъде безупречно чисто и сигурно изпълнение на движението и още по добро натоварване на мускула!

3. Мускулите се адаптират и при еднакъв брой серии и с еднакви като килограми тежести. Лъжа!

– Темата е дълга за описване, и ще ми е по лесно да говоря, но все още не съм подготвил видео рубриката ми. Но тук ще се изразя по следния начин!

Какво значи еднакъв брой серии и килограми! Сериите и повторенията са различни в зависимост от целта на тренировъчния план – мускулна маса, сила, релеф, както и от това дали си в основен или в предсъстезателен период(разглеждам случая и от професионална гледна точка). Но дори и да не сте професионален атлет, то не смятам, че е възможно да натовариш, качествено съответната мускулна група с по малко 6 работни серии.

А относно еднаквите, като килограми тежести е недопустимо дори да си го и помисляме, защото ако личният ви треньор разбира от работата си – няма да го допусне! Естествено изключвам случаите на „напудрените клиенти“, които просто имат други цели във фитнес залата! 🙂

И още нещо! Не забравяйте, че една от тайните рецепти за „Честа смяна на упражненията“ на някои треньори е да не можете да запомните всички упражнения с цел да не се отдръпнете от тях в случай, че сте ги запомнили или просто застраховка с цел да не ви писне програмата! Защото това е може да доведе до намаляне на приходите в негова полза! Но пък ако вие сте умен човек и сте си направили някои изводи от прочетеното, то никога няма да си позволите „лукса“ да попаднете на подобен треньор или пък да тренирате без тренировъчен партьор!

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!


За връзка с мен

Ако желаете да се свържете с мен Мартин Гергов във връзка с възникнал въпрос, използвайте формите за контакт.

Въведете вашето име
Въведете вашия е-мейл
Въведете вашето съобщение
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни с "Условия за ползване".
Fitness trainer and Blogger

Името ми е Мартин Гергов и съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, фитнес треньор и блогър.

Биография

Тел. 0893 889 768

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

България
Град София

One thought on “Ако твоят личен фитнес треньор те залива всяка седмица с нови упражнения

  1. Калоян Димитров says:

    Близо 10 години не съм сменял програмата, която ми направи, когато бях дете и сега ми е много яко като се събличам лятно време. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *