Ако твоят личен фитнес треньор те залива всяка седмица с нови упражнения

Фитнес треньор
Фитнес треньор
След тренировка във фоайето на фитнес „World Class“ с треньора Ерик

Мускулите имат свойството да се адаптират.
Тоест, ако при всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата, правите едно и също упражнение по еднакъв брой серии и с еднакви като килограми тежести, то след време мускулите ви ще свикнат и упражнението няма да има никакъв ефект върху тях.

Да разгледаме „под микроскоп“ твърдението, което току що прочетохте

Не веднъж в моята практика ми е бил задаван един от най-омразните не само за ушите, но и за цялото ми тяло въпроси, благодарение на който осъзнавах, колко много съм благодарен на своите треньори. И това беше въпросът: „Тренер, няма ли да сменим вече упражненията, защото мускулите свикват“.

Секси програма
Из форума на „Силни и секси с леля Стромба“

И как свикват – питам аз. И получавам отговор, че така пишело по форумите или така казвали „мениджърите“ в еди коя си реклама на еди коя си програма!

Но нека се върнем в увода на публикацията и да разгледаме изписаното

1. Мускулите имат свойството да се адаптират. Истина!

– Моят треньор казваше, че мускулите имат свойството да се адаптират към натоварването и за да се избегне това адаптиране е необходимо да тренираш максимално здраво в зависимост от целите си, което ще рече с допълнителна помощ от тренировъчен партньор.

2. Ако при всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата, правите едно и също упражнение мускулите се адаптират и не поддават на промяна. Лъжа!

– Не всеки човек има една и съща цел, която желае да извлече от тренировката. Едни тренират за мускулна маса, други за взривна сила, а трети просто за да се отърват от излишното си тегло.

  • Ако целта е взривна сила

– Ако във всяка тренировка, по няколко пъти в седмицата правим едно и също упражнение и целта е взривна сила, то определено резултатите ни ще растат много бързо. Например ние така тренирахме в Националния отбор и в Национална спортна академия и постигахме много бързи резултати.

Фитнес инструктор Мартин Гергов
Архив

И не само, че правихме едни и същи упражнения всеки ден, ами ги правихме по два пъти на ден! И това ми донесе Държавен рекорд за 2001 година и Четвърто място в Света(за 2,5 кг 3-то място) по мъртва тяга за 2001 година на първото ми и последно Световно първенство по силов трибой.

  • Ако целта е мускулна маса

– И тук това с адаптирането на мускула от липсата на разнообразни упражнения в програмата са пълни Bullshit.

Ако тренировъчната ни програма е съставена от базови упражнения като клек, вдигане от лег, мъртва тяга, гребане с щанга, сгъване за бицепси, френски преси и др., и за изпълнението на последните 3-4 повторения от работната ти серия, фитнес треньорът ти не стои на 1-2 метра от теб, ровейки си в телефона, то със сигурност адаптиране няма да има.

Тренировка за бицепси
Когато сгъваш за бицепси, трябва да работят основно бицепсите

Запомнете, че правейки едни и същи базови упражнения правилно и постоянно, ефектът, който допълнително ще получите с течение на времето(освен красиви и симетрични мускули или пък сила… в зависимост от целите) ще бъде безупречно чисто и сигурно изпълнение на движението и още по добро натоварване на мускула!

3. Мускулите се адаптират и при еднакъв брой серии и с еднакви като килограми тежести. Лъжа!

– Темата е дълга за описване, и ще ми е по лесно да говоря, но все още не съм подготвил видео рубриката ми. Но тук ще се изразя по следния начин!

Какво значи еднакъв брой серии и килограми! Сериите и повторенията са различни в зависимост от целта на тренировъчния план – мускулна маса, сила, релеф, както и от това дали си в основен или в предсъстезателен период(разглеждам случая и от професионална гледна точка). Но дори и да не сте професионален атлет, то не смятам, че е възможно да натовариш, качествено съответната мускулна група с по малко 6 работни серии.

А относно еднаквите, като килограми тежести е недопустимо дори да си го и помисляме, защото ако личният ви треньор разбира от работата си – няма да го допусне! Естествено изключвам случаите на „напудрените клиенти“, които просто имат други цели във фитнес залата! 🙂

И още нещо! Не забравяйте, че една от тайните рецепти за „Честа смяна на упражненията“ на някои треньори е да не можете да запомните всички упражнения с цел да не се отдръпнете от тях в случай, че сте ги запомнили или просто застраховка с цел да не ви писне програмата! Защото това е може да доведе до намаляне на приходите в негова полза! Но пък ако вие сте умен човек и сте си направили някои изводи от прочетеното, то никога няма да си позволите „лукса“ да попаднете на подобен треньор или пък да тренирате без тренировъчен партьор!Mr. 3hours препоръчва

36.00лв.
-42%

Bсички продукти

Eternity Summer на Calvin Klein

37.00лв.
-26%

One thought on “Ако твоят личен фитнес треньор те залива всяка седмица с нови упражнения

  1. Калоян Димитров says:

    Близо 10 години не съм сменял програмата, която ми направи, когато бях дете и сега ми е много яко като се събличам лятно време. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.