Albena Sitnilska

За фитнеса, диетите, емоциите и любовта с Ал – приказният воин със сърце на Ангел

„Най-добрият избор е да разголиш душата си и да бъдеш уязвим, макар да живеем в свят, в който е по-лесно да бъдеш затворен навътре и много по-трудно да бъдеш отворен навън.
Не трябва да се опитвам да променям хората… защото никой не може да промени насила другия. Любовта е по силна от омразата и ако си бил напълно съсипан, но имаш смелостта да бъдеш добър към останалите живи същества, значи си корав човек със сърце на ангел“. / От фейсбук стената на Albena Sitnilska

Тя е истински войн, а истинските воини са със сърце на ангел… и разбира се са запазили детето в себе си. Чели сме за тях в приказките, а приказките съществуват, но… условието е… да не си загубил детето в себе си! На упоритостта в бойните спортове би й се възхитил и Брус Лий. Забелязах истинският войн Ал, докато летях високо в приказните облаци с Драконовските си криле. И още на момента се спуснах надолу и я поканих на интервю… в рубриката ми „Сподели с Mr. 3Hours“ в която си говорим по 4-ри теми – фитнес, диети, емоции и разбира се Любов… и тя прие!

Let’s Go! Интервю с Albena Sitnilska!!!

1. Имаш поне 82 медала от Световни и Европейски п-ва (златни, сребърни и бронзови)… Всички виждат резултатите, но малцина знаят как се постигат! Как се постигат всъщност?  На колко години беше, когато започна да се занимаваш с бойното изкуство Таекуон-До и кой беше виновникът, който те запали?

– Медали колкото искаш, медали зад които се крият всекидневни тренировки, всекидневни лишения, контузии, болежки, радости, тъга, разочарования… мога да го нарека цял един живот! Започнах на 15 г да тренирам съвсем случайно, макар че мисля, че няма случайности в този живот! Случайност или не точно тогава трениращите се бяха върнали от състезание с медали и споделяха успеха си, а виновникът да остана беше сприятеляването ми с отбора и запознанството ми с една от най-добрите ми приятелки Амалия / също многогодишен състезател с безброй медали и титли и страхотен човек и приятел.

2. Колко пъти седмично тренираш Таекуон-До и колко трае тренировката ти? Също така включващ ли базови упражнения със свободни тежести (например клякане, вдигане от лег, мъртва тяга…) и по колко повторения правиш в работните си серии. Правиш ли кросове?

 – Таекуондо съм тренирала минимум 6 дена в седмицата в продължение на около 20 години, по време на подготовки за състезания се е стигало и по 4 тренировки на ден. Единственото ми прекъсване е късане на предните кръстни връзки на коляното и бременността ми. В по далечните години физическата ми подготовка не е включвала тежести. Повече кросове, спринтове, стълбички! С фитнес и тежести започнах може би след 2017, не съм сигурна! Постепенно навлизахме в този вид физическа подготовка, а именно с тежести, клякания, тяги и т.н. Обикновено аз правя упражненията за време, не се съобразявам с бройката. 

3. Колко пъти се храниш на ден и на какви храни наблягаш? Също така приемаш ли хранителни добавки и какви?

– Когато съм в режим на подготовка в зависимост от това дали трябва да свалям килограми гледам да имам поне 4-ри хранения, като едното от тях е протеин. Признавам в добавките не съм стриктна, единствено когато бях в подготовка за фитнес състезание, тогава в продължение на месец месец и половина приемах добавки/ протеин, витамини, бцаа и омега 3 стриктно в точно определено време! 

4. Спомняш ли си първото си състезание и на кое място се класира?

– Единствения ми спомен от първото ми състезание беше, че ми изкараха въздуха с един удар в корема, че майка ми беше там и помисли, че умирам и че от тогава не е стъпила на мое състезание 🙂 . Помня първия ми медал, беше бронзов, не съм сигурна дали беше от първото ми състезание.

Albena Sitnilska

5. На кой приказен герой би се оприличила? Например моят е Драконът (дори имам и такъв татус на лявата ми гърда)!

– Хахаха… никога не съм се замисляла, може би жена войн или по скоро – феята на зъбките! ?

6. И като споменах татус… имаш няколко татуировки по тялото. Каква беше причината да ги направиш и какво символизират?

– Единствената ми така да го нарека безсмислена татуировка е направена на 18 годишна възраст на кръста ми, всички останали са правени с ясна за мен символика в която изразявам себе си.. символизират духът, ми същността ми, характера ми.

7. На какво те научи професионалният спорт?

– На много труд, на много лишения, на начина по който да се справям с трудностите, на всеотдайност, на постоянство и целеустременост.

8. Традицията гласи… мъжът е главата на семейството, защото бил по силен (например изкарва по голяма заплата… доста често се използва сред дамската аудитория)! Какво е твоето мнение по въпроса. Мъжът ли е по силен (и ако да с какво) или жената?

– В никакъв случай  не искам да омаловажавам  ролята на мъжът, но в днешно време е много трудно да намериш такъв мъж. Аз съм израснала в семейство, където мъжът е била майка ми и тя е човека, който е бил силният пол в семейството. Смея да твърдя, че заплата не може да определи, кой е по-силен.

Може мъжът да изкарва повече пари, но да не може една крушка да завие и това да го свърши жената. Да избие някоя стеничка сама, защото на мъжът не му се занимава с такъв “ изцапващ труд” или пък да боядисваш и лепиш тапети в 9ти месец по същата причина. Така че, мъжът си е мъж по природни дадености, но “ титлата – мъж в семейство” много малко са тези, които я заслужават в днешно време.

9. Спокойна натура ли си?

– В никакъв случай не мога да се нарека спокойна, аз съм адски емоционална , понякога огън, понякога направо торнадо, но и съм сдържана и дисциплинирана в определени моменти, обичам справедливостта.

10. Една притча гласи… „Веднъж в живота повярвай в Любовта… и за да не пропуснеш момента… вярвай винаги!“ Вярваш ли още в Любовта… онази Истинската? 

– Вярвам в любовта, вярвам, че тя е като наш двигател, вярвам, че ни дава крила, също така вярвам, че отлита със същата скорост с която е дошла, но с много по-големи поражения. Предадат ли те веднъж.. край тя отлита! Колкото и да се опитваш да я задържиш, тя вече я няма!

И колкото повече предателства преживяваш толкова по-трудно ти става да вярваш, че ще дойде, не че я няма, а че ще дойде отново истинската любов и е напълно възможно от съмнения и недоверчивост да я пропуснеш, да не повярваш. Но в такива моменти има други ангели, който ти дават любовта от която се нуждаеш. Моят ангел се казва Христея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *