Анорексия и симптомите й в действие

Ели преборва първите симптоми на анорексия с фитнеса. Ето, какво „Сподели с Mr. 3Hours“

Първите симптоми на анорексия са почти незабележими. Те са като един малък паразит, който идва в твоя свят без да го усетиш. И обикновено влиза през прозорчето наречено „Стрес“.
Впива се в теб и започва да смуче повече и повече. До момента в който те унищожи не само физически, но и психически. Представям ви Ели Петрова с която случайно се запознах във фейсбук мрежата. Тя ме впечатли със формата, която поддържа и реших да я поканя за интервю в „Сподели с Mr. 3Hours“. Интересен и стряскащ е пътят й до фитнес залата.

Оказва се, че Ели стига до фитнес залата благодарение на Анорексия Нервоза. Но как е стигнала до болестта наречена анорексия? Как тя я преборва и още интересни въпроси и отговори по темите фитнес, диети, емоции, любов. Гледайте в рубриката ми „Сподели с Mr. 3Hours„.

За битката с анорексия нервоза, фитнеса, диетите, емоциите и любовта „Сподели с Mr. 3Hours“ – Ели Петрова!

Анорексия (Anorexia nervosa) е заболяване, което се развива на психическа основа. При болните от анорексия се наблюдава нездравословно понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, маниакален страх от напълняване, доброволно гладуване, предизвикано повръщане в случай на употреба на храна, която според болният е надхвърлила „нормалното“ за него и др.

Видео материал. За да го изгледаш кликни на видеото!

ВИЖ ОЩЕ ВИДЕА В YOUTUBE КАНАЛА МИ - КЛИКНИ ТУК

Днес Ели и изваяла красиво тяло и преподава знанията си онлайн във фейсбук профила и в YouTube канала си.

Какво е анорексия и как се отразява на здравето?

Анорексията е хранително разстройство, което се характеризира с отказ да се поддържа здравословно телесно тегло. Често е придружено от силен страх от напълняване, изкривен образ на тялото и екстремни усилия за контролиране на теглото чрез диети, прекомерни упражнения или други средства. Анорексията може да има сериозни последици за физическото и психическото здраве, ако не се лекува навреме.

Хранителен дефицит поради неадекватен прием на храна може да доведе до отслабени кости, органна недостатъчност и дори смърт в тежки случаи. Анорексията има и психологически последици, тъй като може да причини депресия и тревожност, както и да наруши социалното функциониране. Стресът може да бъде един от основните тригери за анорексия, така че е важно да знаете как да управлявате стреса, за да намалите риска от развитие на анорексия.

Съвети за хранене за преодоляване на анорексията

Анорексия нервоза е хранително разстройство, което се характеризира с изключителен страх от наддаване на тегло и изключително ограничаване на приема на храна. То може да има сериозно въздействие върху физическото и психическото здраве, така че е важно да се предприемат стъпки за преодоляването му. Здравословната диета играе основна роля в преодоляването на анорексията нервоза, тъй като помага за възстановяване на баланса в тялото и осигурява основни хранителни вещества за добро здраве. Ето някои съвети за хранене за преодоляване на анорексията нервоза:

1. Хранете се редовно през целия ден – Редовното хранене помага да се поддържат нивата на кръвната захар, което може да помогне за намаляване на желанието за нездравословни храни.

2. Включете разнообразни храни, богати на хранителни вещества – Балансираната диета трябва да включва много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини, млечни продукти и здравословни мазнини.

3. Избягвайте преработени или рафинирани храни – преработените или рафинирани храни често са с високо съдържание на калории, но с ниска хранителна стойност и могат да доведат до наддаване на тегло, ако се консумират твърде често.

4. Пийте достатъчно вода.

Фитнес стратегии за подобряване на психичното здраве и избягване на рецидив на анорексия

Грижата за вашето физическо здраве е важна част от възстановяването от анорексия. Фитнес стратегиите могат да ви помогнат да подобрите психичното си здраве и да намалите риска от рецидив. Като се занимавате с редовна физическа активност, можете да подобрите настроението си, да намалите стреса и да придобиете чувство за постижение, което може да бъде от полза за тези, които се възстановяват от анорексия. Освен това упражненията помагат за изграждане на сила и мускулна маса, което е важно за поддържане на здравословно тегло.

Има много различни видове фитнес стратегии, които можете да използвате, за да подпомогнете възстановяването си от анорексия. Те включват аеробни упражнения като ходене или бягане, силови тренировки с тежести или съпротивителни ленти. Йога и пилатес за гъвкавост и баланс и дори дейности като танци или плуване. Важно е да намерите дейности, които ви харесват, за да останете мотивирани и да ги превърнете в част от начина си на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *