bulgarian blogger

Блогърството е мощна джаджа в бизнеса! И каквo е блогър според Сиромахов!

blogger
В офиса на архитект Любомир Петров, гр. Бургас

От няколко години и в България се наблюдава добавянето на блог секции в сайтовете на големи компании. Някои от са включили към колектива си и професионални блогъри, които поддържат блоговете им и/или правят ревюта на техни продукти и/или услуги.

Но, какво всъщност е Blogger и как блогърството помага на бизнеса?

Блогър(обикновено върви в комплект с влогър) е все едно телевизионен водещ и автор в едно, казано с прости думи. Но всъщност блогърството включва много повече от това, защото един блогър е и водещ, и сценарист, и редактор, и оператор, и писател, и видеомонтажист, и маркетинг специалист, и строител на блогове, и още и още.

Е има и други определения, като например според известният Иво Сиромахов блогър означава – цитирам: „Безработен“.

Какво е блогър
Снимка: Фейсбук стената на Светлин Желев, гл. редактор в Kaldata.com

След време най-вероятно телевизиите ще се превърнат в онлайн телевизии и тогава ще видим, какво ще е мнението на не малка част от телевизионните водещи, които определено не са много на ти с блогърство, влогърство и прочее, но вървят с „изпъъъъчени, но увиснали гърди“!

Отдавна не гледам телевизия и се радвам, че успях да изляза от „масовката“.

Едни ми били Миски, други Мистър, а трети красиви тв звезди. Уважаеми дами и господа не на мен тия… Една голяяяма част от хората по света са красиви. Добре, че са гримовете, скъпото осветление, камери и озвучаване в студиата… и не на последно място връзчиците, но не онези за обувки, та да сте/сме толкова лъскави!

Но да не се отклонявам от темата. Първо блогър означава, човек, който може и да не знае столиците на всички страни в Света, защото това не е критерий за интелигентност според мен(но според „тв професорите“ може би е… предположение), освен ако не е учител по география… или пък друууги всеизвестни исторически критерии… като например, кога е освободена България от Турско робство. Ами не знам, а и не ме интересува… а ако ми притрябва ще погледна в Гугъл, където най-вероятно някой „безработен” си е направил труда да пише за него…

Аман(знам, че е турска дума 🙂 ) с този краен Национализъм… той не води до нищо хубаво според мен, а до насаждане на омраза!

Така, че г-н Сиромахов… да бъдеш блогър не е лесна задача… включва не малко инвестиции, които идват от джоба на блогъра или на ваш език казано „безработния”. Онзи „безработен” , който влага почти всеки спечелен лев за да развива своя медия. Истинският блогър е работлив човек и това определение от вас е крайно „обидно“. Човек, който не вярва в чудеса, а в своите възможности. Човек, който е превърнал хобито си в работа! Той е зает почти постоянно и в Чужбина има блогъри(влогъри) милионери!

Блогърството е популярно и сред бизнеса…

Занимавам се с блогърство(блогърско име – Mr. 3Hours) вече 11 години(имал съм и имам авторски рубрики във вестник „Труд“ , списание за бременност и майчинство „9 Месеца“ , Vratovrazka.bg , Puls.bg , БНТ и др.).

Започнах с блогърството наложително и по точно казано, за да не се налага да разказвам на всеки биографията си след като започнах работа като треньор(след като приключих със състезанията по пауърлифтинг).
Започнах без да знам как се влиза в интернет, без да знам как се прави сайт, като минах по стари руски пътеки. Тогава нямах нито компютър, нито пък знаех как се влиза в интернет. И така след 2 години имах 20 направени сайта(дългичка история). И от тях си направих един блог и още около 10 професионални сайта(блогове, статични сайтове, онлайн магазини). Започнах да се уча онлайн чрез уроци, ходех на лекции, завърших и Google курс за онлайн маркетинг. Но най-вече ми помогна личния опит и преминаването през немалко експерименти.

Подробна информация за мен вижте на следния линк: https://mgergov.com/toraefimerida/fitnes-trenyor-za-men

Преди няколко дни проведох и първият курс по блогърство в офиса на архитект Любомир Петров

След около 11 години опит в блогърството, точно преди три дни проведох първия курс на тема – публикуване на статии в блог, посредством WordPress платформа(най-използваната). Заминах за град Бургас по покана на архитект Любомир Петров с който се познавам от над 10 години(бяхме в един отбор по спринт).

Архитект Любомир Петров е един от най-добрите и всеотдайни архитекти, които познавам лично. За мен той е човек, който обича работата си и държи на качественото обслужване! Любо се научи да публикува материали в блога си след около 5 часа теоретична и практическа лекция.

blogger bulgaria
Архитект Любомир Петров

Така, че ако ви трябва всеотдаен специалист в озеленяването, поддръжката на градини, проектиране и още, и още, то вижте повече за него в личния му блог на следния линк: www.luboland.com

Видео материал от Blogger курса на тема „Блогърството в полза на бизнеса“

В следващите видеа ще ви представя откъси от нашето блогърство в офиса на архитект Любомир Петров.

  • Видео 1 (Част 1) :


  • Видео 2 (Част 2) :

И още в помощ на начинаещите и бъдещи блогъри…

Като за старт препоръчвам на всеки начинаещ блогър да започне да прави ревюта на бартер, а след това да си имате и такса, като препоръчвам да ползвате сайта за фрийлансъри Fiverr.com .

Не чакайте с кръстосани ръце да ви търсят, а вие ги търсете… пишете предложения по мейлите – има хиляди компании и Български, и Чужди. Дори за старт направете няколко ревюта, ей така с ваша инвестиции за портфолио и след това изпратете на дадената компания да го види и тя ще го сподели поне във фейсбук(ако им е харесало и имат готини мениджъри). И не се разочаровайте, ако не получите отговор на предложение или ви откажат. Със сигурност на повечето ми мейли не съм получавал дори и отговор! Продължавайте напред и се отнасяйте професионално към ревютата в блога си.

Дори има компании, които имат специални програми за блогъри, като такава в България е „Decathlon“. Блогърството тепърва набира скорост в България! Бъдете актьор, а не масовка! За мен ревюто е голям филм в който аз съм и актьор, и продуцент, и оператор и маркетинг отдел, и всичко… 🙂 Определено блогърството е нелека задача и така преди време се „изнервих“ на една водеща в една телевизия на която й казах да ме представи като блогър, а тя ме погледна пренебрежително и подхвърли, че звучи несериозно… по добре било да ме представи като 4-тен шампион по силов трибой(и такива титлички имам) въпреки, че в темата се говореше и за блогърството, а аз добавих… добре, но и блогър.

Хм! Ето например фотоапарата закупен за целите на блога ми струва 1600 лева, инвестираш в компютър, и експериментираш в шаблони, плъгини, плащаме и за хостинг, купуваме си и разучаваме софтуер, домейн, трябва да разбираме и от фотография, и от видеообработка, фотошоп, оптимизация, авторство, актьорско майсторство. А, ако си направим и студио и още, и още. ! Несериозно е да си блогър, нали? По сериозно е да си водещ в TV 😉 .

P.S. Темата за блогърството е много обширна и ако имате въпроси относно блогърството, ползвайте формата за връзка с мен в раздел „Контакт“ .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *