диета със зеле

Истината за диета със зеле и правилното й приложение в режими за отслабване

Диета със зеле и по точно казано „Диета със зелева супа“ е една от диетите водеща в класациите на т.нар. женски форуми.

Диета със зелева супа или диета със салата от зеле

Още в самото начало, виждаме първата огромна грешка, криеща се в заглавието „Диета със зелева супа“. И защо супа? Не е ли по-добре, когато сме на диета да използваме зелето в суровия му вид!

диета със зеле

Много добре знаем, че след топлинна обработка зелето ще загуби не малка част от витамините, минералите и баластните вещества, които се съдържат в него, и не само това.

Зелева салата рецепта с диета със зеле

Ще загуби и трудната си разградимост, която е свързана с много по голям разход на калории от колкото съдържа, които организмът ни ще използва по време на разграждането на зелето.
А това ще съдейства за още по бърза загуба на мазнините.

Храните с отрицателен калориен баланс съдържат голямо количество фибри, и почти никакви мазнини, въглехидрати и белтъчини, което ги прави по-трудни за храносмилане и е необходима повече енергия за разграждането им, отколкото те доставят.

Така, че диетата със зелева супа може да я препоръчате на баба си, но само при положение, че няма зъби и желае да отслабва.

Достатъчно ли е само зеле в диета със зеле за отслабване?

Естествено, че отговорът е твърдо не! И това е така, защото в зелето няма никакви белтъчини или ако има те са в изключително ниски количества за разлика от соята, например. И ако го караме основно само на зеле, то бъдете сигурни, че покрай мазнините ще загубите и мускулите си, а това от своя страна ще доведе до здравословни проблеми.

Риба със зеле

Комбинирайте зелевата салата с високобелтъчни храни – пилешко филе, риба, миди, телешко филе в зависимост от целите и нуждите на организма.
И ако го включвате във всяко едно хранене и спортувате правилно всеки ден, то проблемът с мазнините скоро ще бъде разрешен!

И за какво още е полезно суровото зеле?

Прясното зеле е отличен източник на естествения антиоксидант – витамин С. Осигурява 36.6 мг или около 61% от ПДД за 100 грама. Редовната консумация на храни, богати на витамин С помага на организма да развие резистентност срещу инфекциозни агенти.

Съдържание на витамини и минерали в зелето

Също така зелето е богато на важни витамини като пантотенова киселина (витамин B-5), пиридоксин (витамин B-6) и тиамин (витамин B-1). Тези витамини са от съществено значение за различни процеси в организма, които той не може да синтезира и е необходимо те да бъдат попълвани от външни източници.

Съдържа и достатъчно количество минерали като калий, манган, желязо и магнезий. Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности и подпомага сърдечния ритъм и кръвното налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *