Диетични кренвирши

Диетичен шоколад, Диетични бисквити или Кренвирш по време на Диета?

Диетичен шоколад, Диетични бисквити или Кренвирш по време на Диета за отслабване е въпрос, който се оказа труден за плажуващите на плажа в гр. Китен, където провеждаме 7 дневния интензивен курс за отслабване „На война с мазнините без повиквателна“. Мисия: [Muscle Beach].

Истината за диетичните продукти и само истината

Днес на пазара има толкова много „диетични“ продукти. Със захар, без захар, със стевиа, с големи надписи „Diet“ и с какво ли още не. Но къде всъщност се крие истината. Както винаги съм казвал, тя истината не блести, не е лъскава, рядко се среща в рекламите по телевизията, списанията и вестниците. И обикновено се „крие“ в някой прашен ъгъл или пък е написана с дребен шрифт на гърба на продукта, който купувате, грабнати от лъскавата му опаковка или реклама.
  • Научете истината в следващия видео материал:
Надявам се разбрахте истината за част от „диетичните“ продукти за отслабване във видео материала по горе. Такова е положението и с една не малка част от промоутърите на здравословния начин на живот, като в това число влизат и не малко фитнес зали с лъскави, но некачествени фитнес уреди. Но това е друга тема, която също ще разгледам.

И все пак, какво представляват калориите?

Калориите са неделима част от нашето ежедневие, като най-често ги свързваме с теглото си.
Меню за отслабване
Когато протеините са на 1-во място в битката с мазнините, всичко е наред
Калориите не се съдържат само в храната. Калорията е единица енергия, която се асоциира с всеки носител на енергия. Например, 4 литра бензин съдържат 31 000 000 калории. Калорията е количество топлина, необходимо да се повиши температурата на 1 литър вода с 1 градус.
  • Ние се нуждаем от енергия, за да живеем
Тя участва във всички жизнени процеси на организма – дишане, движение, циркулация на кръвта. Всичката тази енергия получаваме от храната. Броят на калориите е указание за това колко енергия доставя даден вид храна. Един грам въглехидрати съдържа 4 килокалории, един грам протеини – също 4, а в един грам мазнина има 9 килокалории. Храната е комбинация от тези три елемента – въглехидрати, протеини и мазнини.
  • Нашето тяло изгаря калориите чрез процеса на метаболизъм
Ензимите спомагат разпадането на въглехидратите на глюкоза и други захари, мазнините – на глицерин и мастни киселини, а белтъчините – на аминокиселини. Тези молекули след това се пренасят чрез кръвообръщението към клетките, където те се усвояват веднага или се смесват с кислород и се освобождава енергия.

Въпросът е от колко калории се нуждаят клетките ни, за да функционират добре?

Това е индивидуално за всеки човек. На етикетите на храните указаните проценти въглехидрати, мазнини и други са базирани на 2 000 килокалорийна диета – това е горе-долу средното количество, което е необходимо на ден. Индивидуалната нужда на организма зависи от височината, теглото, пола, възрастта, активността на човешкия организъм.

Съществуват 3 основни фактора, които се отчитат при калкулиране на нужните на ден калории!

  • Основен метаболичен темп

Основен метаболичен темп е количеството енергия, което е необходимо на тялото, за да функционира в състояние на покой. Това означава, че около 60 – 70 % от калориите се изгарят на ден, за да се поддържа ритъма на сърцето, белите дробове, бъбреците и телесната температура. По принцип този показател е по-висок при мъжете спрямо жените.
  • Физическа активност

Вторият фактор е физическата активност, която включва дейности като оправяне на легло или джогинг, например.
Тичане отслабване
Тичането на открито, гори много повече калории отколкото на открито
Разхождането, вдигането на предмети, навеждането, изобщо движението изгаря калории и техният брой във всяка активност зависи от теглото на вдиганото тяло, както и от типа активност.
  • Топлинен ефект на храната

Топлинният ефект на храната е последният фактор, влияещ върху изгарянето на калориите. С цел да се определи броят на калориите, необходими за разпадането на храната на съставните й елементи, е нужно общият брой на консумираните калории да се умножи по 10%.

Средно – дневните допустими норми на приетите килокалории са:

1 600 – за деца на възраст от 2 до 6 г, за повечето жени и за хора в напреднала възраст; 2 000 – за хора на средна възраст; 2 200 – за деца на възраст от 6 до 12 години, момичета на 12 – 19 години, активно спортуващи жени и повечето мъже; 2 800 – момчета на 12 – 19 години и активно спортуващи мъже.

Ако тялото приеме повече или по-малко калории

Ако тялото приеме повече или по-малко калории, тогава се натрупва или се стопява мазнина.
Приемането на 3 500 калории повече резултира в натрупването на 453.6 грама мазнина, която тялото използва за т.нар. черни дни. От друга страна, ако се изгорят с 3 500 калории повече от приетите за деня, това означава, че 453.6 грама мазнина се превръщат в енергия, за да се компенсира недостига на калории.

От значение ли е произходът на калории?

Често хората си задават въпроса дали е от значение произходът на калориите, дали има разлика в калориите, консумирани със сладоледа или с ориза, например.
Фитнес на плажа
Храненето на всеки 3 часа с правилни храни забързва метаболизма
По принцип една калория си е една калория, така че отговорът е не. Калория от протеини не се различава особено от калория от мазнини – те са просто единици енергия. Докато тялото изгаря това, което е прието като храна, теглото се поддържа на едно ниво. Но ако тялото изгаря повече от приетото като храна, тогава започва да се губи тегло. Когато става въпрос за балансирана храна и здравословен начин на живот, обаче, източникът на калории е от значение. Въглехидратите и протеините са по-здравословен източник на калории от мазнините. Мазнините са необходими главно за усвояването на мастно разтворимите витамини и производството на хормоните, като най-добре е да наблегнем на Омега 3-6-9 мастните киселини.

2 thoughts on “Диетичен шоколад, Диетични бисквити или Кренвирш по време на Диета?

  1. Гергана says:

    Браво Марти. Много полезна статия. Винаги чета съветите ти и се старая да ги спазвам… както и диетата, която ми изготви. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *