Твоят добър психолог против депресията – фитнес, правилно хранене, позитивни емоции и… любов

Добър психолог срещу депресия

Да попаднеш на добър психолог в София или пък, където и да било не е никак лесна задача.
В този материал ще ви разкажа за битка с депресията, която водеше момчето до мен.
В помощ с нея се бяха включили психолог, пастор, пил е антидепресанти и нищо! Името му е Пепи и е на 21 години. В началото на 11 клас изведнъж се затваря в себе си, благодарение на различни неща, които е преживял в живота.

Пепи е златен медалист на турнир за електронни игри в гр. Варна и обича да се занимава с компютри, като сам си е сглобил своя мощен такъв. Но! Един ден спира да ходи на училище, като се затваря в апартамента си в София, и така две години без да излиза навън! До момента в който съвсем случайно, майка му попада на блога ми, докато е на море. И нещо й подсказва, че мога да му помогна. Разбира се първоначалното запитване беше дали мога да му направя програма за отслабване и да му бъда фитнес треньор.

Добър психолог или фитнес треньор, или всичко на куп беше нужно на Пепи!

Разбрахме се с майката на Пепи да отида в дома му, защото не е комуникативен и не излиза навън. И уау! Когато влязох в дома на Пепи! Знаете ли… за момент помислих, че съм в някакъв филм от онези, където виждаш един огромен човек, който е изпаднал в депресия и се е затворил в дома си от години! Пепи наистина не желаеше да комуникира. Майка му беше търсила добър психолог не веднъж и дваж. Водила го е на сеанси, пил е антидепресанти, идвали са и хора от някаква църква! Но не!

Фитнесът като добър психолог - мнения
Тренировка на открито след около месец

Гледката беше следната! Младеж с доста наднормено тегло беше седнал в леглото си. Същият се беше увил с чаршаф и подпрял брада върху изгризаната от него капачка на бутилката с вода, и! И по цял ден, до късно през нощта играеше на любимата си електронна игра, крепяща го… не знаейки до кога, защото не виждаше смисъл и в нея.

И продължавам… с ден 1-ви от нашата среща!

Около него беше осеяно с опаковки от хранителни продукти, не беше излизал от две години и други подробности, които научих впоследствие, но ще си спестя да ви споделя! Косата и брадата му бяха дълги и неподдържани. Здравей, Пепи. Как си? Аз съм Мартин. Подадох ръка… и никаква реакция! Задавах куп въпроси и все едно си говорих със стената.

Видео материал. За да го изгледаш кликни на видеото!

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА МЕН - КЛИКНИ ТУК

Пепи нямаше лична карта, обувки (защото не му трябваха такива според него) и дрехи с които да спортува (защото според него също не му бяха необходими), телефонът му беше изключен, беше правил опит да си пререже вените, говореше, че ще се самоубива, защото животът му няма смисъл. Ден първи от нашата среща приключи след около 3 часа разговори в които може би Пепи ме слушаше, а може би не! Разказвах лични истории, задавах въпроси… на които не получавах отговор.

Ден 2-ри… има напредък!

След два дни отново отидох при Пепи и отново разговорите започнаха, като активността беше от моя страна. Пак разказвах истории, споделих през какво съм минал и аз. В един момент го попитах…

Пепи, а от какво са ти тези белези на ръцете. А той отговори, че е правил опит да си пререже вените. Ох, чадо… ама то не се прави така… това нещо! Слушай ме сега… значи първо намираш една брадва, ама тъпа и раз-праз и готово! Ха-ха-ха… разсмях се аз саркастично и му казах (поне 3 пъти.. не си спомням, колко точно)! Пепи, кога започваме да тренираме? Ооо йеее! Получих отговор… и той беше…НЕЗНАМ, НЯМА СМИСЪЛ!

Фитнесът е антидепресант
И започнахме тренировки на открито за които ще научите по надолу.

Супер! Отговорих аз. Чудесен отговор. Това е един от отговорите, които най-обичам. Защото аз знам, кога ще тренираме. Започваме утре. А сега отиваме с майка ти да изберем обувки и дрехи за тренировка! Я пробвай само обувките на брат си дали ще ти станат за да се уверим за размера!

Ден 3-ти… време е за първа тренировка!

Започнахме с леки тренировки на открито (пред блока), като наблегнахме на базовите упражнения (най-добрите на база опита ми) – клек, вдигане от лег, гребане с една ръка, гръбни преси, раменни преси, френски преси, сгъване за бицепси от стоеж, коремни преси и завършвахме с разтягане и лека разходка от 500 метра, която увеличавахме постепенно.

В началото тренирахме със собствено тегло, два пъти седмично и съвсем леко. В първите дни светлината оказваше стрес на зрението на Пепи и това беше нормално, имайки предвид факта, че не беше излизал от вкъщи цели две години. Упражненията бяха доста трудни за изпълнение, а умората настъпваше много бързо… и разбира се това беше нормално, имайки предвид обездвижването му. Тренирахме, разхождахме се… сядахме да почиваме… защото кръвната захар падаше бързо, мускулите се схващаха.

И така след месец и нещо тренировки, тренирайки два пъти седмично заедно, а в останалите дни Пепи имаше разпореждането (разбира се имаше проверки от моя страна по телефона) ми да се разхожда сам навън като постепенно увеличава разстоянието на разходката си! Започнахме тренировки във фитнес залата!

Спомням си радостта на Пепи как е отишъл да пазарува сам в магазина. Как е започнал да си готви здравословно сам и това му доставя удоволствие и още, и още! Опс… и следната фраза няма как да забравя… „това са първите ми заработени пари…“… просто поверих на Пепи да оправи компютъра ми, като преди това не успя да го управи друг компютърен спец.

След около два месеца Пепи не е онзи Пепи, който беше на косъм от…..! Днес той е с поддържана прическа и брада, комуникативен, хранещ се здравословно, спортуващ и работещ в една от най-големите болници у нас! А до следващото лято си обещахме, че ще влезе във възможно най-добрата форма!

Така, че читатели! Ако депресията похлопа на вратата ви… веднага й отворете, и излезте навън за да спортувате. А докато ви няма… й разпоредете да ви приготви риба на скара и салата например. Разбира се и малка ракия и по възможност без захар, няма да е никак лошо да ви налее! По Здрави / Mr. 3HoursMr. 3hours препоръчва

36.00лв.
-42%

Bсички продукти

Eternity Summer на Calvin Klein

37.00лв.
-26%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.