Две причини за да не тренирате никога на този фитнес уред! Разберете защо!!!
Блог, Фитнес

Две причини за да не тренирате никога на този фитнес уред! Разберете защо!!!

Лег преса опасна

Снимка (1) на една опасна лег преса

Като човек минал по не малко трънливи пътеки и добри треньори, мога да споделя, че една не малка част от фитнесите изобилстват с дизайнерски фитнес уреди. Те са красиви и невероятно известни, както и препоръчвани надлъж и нашир от неопитните фитнес инструктори.

Днес се спирам на това подобие на лег преса

Започвам направо с неудобствата, които предлага този фитнес уред, защото лично аз не виждам никакво удобство. Фитнес уредът е огромен и тежък и заема супер много място във фитнес залата. Но това не е нищо. Преминаваме към темата по същество!

1. Облегалката

Да, дааа. Първото нещо, което ми се набива на очи, това е облегалката в която най-вероятно има намеса автомобилна компания или пък компания за производство на зъболекарски столове, но може и да греша. Моите треньори са ме учили, че при една голяма част от движенията, които изпълняваме, трябва да поддържаме т.нар. и позната още от основното училище S-образна стойка.

Опасен фитнес уред

Не тренирай тук! Опасно е!

Особено, когато пък става дума за големи тежести(а те при всяка качествена работна серия би следвало да са) , трябва да поддържаме тази S-образна стойка без забележка. Защото вероятността от травма в областта на гръбначния стълб(изтървайки я) може да бъде изключително голяма!

Болки врат

Облегалката е опасна и в областта на врата!

Колкото обаче и да се опитвам, да поддържам тази S-образна стойка на тази лег преса! Аз не успявам. И причината е ясно виждащата се дъговидна форма на облегалката(снимка 1).

2. Старт на работната серия

О, дядо Уидър. О мои треньори. О всички вие силови трибойци, фитнес треньори, културисти и прочее. Кажете ми честно, къде е писано, че когато тръгваш да изпълняваш движението клек, трябва да тръгнеш от крайната му фаза.

Пример: Нагласяме си стойките за клек на най-ниската позиция и тръгваме от най-долно положение. Какво! Моля! Не ви разбирам.
Да и аз също!

Положението на тази лег преса е именно подобно с това в примера!
Което положение е супер неудобно и предразполагащо към травми. Спирам до тук и смятам, че бях напълно изчерпателен!

Ще се радвам и вие да споделите своите наблюдения на разни модерни и не чак толкова модерни уреди, които сте срещали из фитнес залите!

фитнес инструктор в град София

Вземи книгата за тренировки у дома. Кликни тук!

фитнес инструктор в град София

youtube fitnes instruktor

Мартин Гергов / Автор на блога

Аз съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес треньор и блогър. Тел. за връзка с мен: 0893 889 768

2 Comments

  • Hristo Dimitrov
  • януари 13, 2017

  Прав си!!! Тази облегалка дори би била вредна за кръста и гръбнака, като може да доведе сериозна кoнтузия.

  Отговор
 1. Тази облегалка поставя лумбалния дял във т.н.флексионна позиция, което изтласква междупрешленния диск към гръбначния мозък или нервните коренчета. Това е рисковият фактор.

  Отговор

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.