Мнения за Маунтин лейк хотел в Смолян с Евгени Спиров

„На гости при баба“ в Родопите с Евгени Спиров – собственик на хотелски к-с „Маунтин Лейк“

В предната публикация споделих нашата приказна почивка в един рядко срещан хотел до Смолян на име „Маунтин лейк„, разположен само на крачки от красивите Смолянски езера. Споделих текст, снимки и видео от региона, както и как беше обзаведен нашият апартамент.

Сега обаче ще ви запозная с още повече подробности за този чуден регион, които ми сподели във видео интервю (по долу в публикацията) собственика на комплекс „Mountain Lake“ – Евгени Спиров.

За гостите в хотел „Маунтин Лейк“ на разположение са комфортни апартаменти, ресторант с домашна кухня, релакс зона с финландска сауна, римска парна баня, арома парна баня, инфра ред сауна, топъл басейн и масажно студио. Комплексът разполага с 12 декара зелени площи с различни кътове за отмора и забавление – за игри, барбекю с изградена камина, място за чеверме, летен бар, шатра на открито и цялото богатство на планината наоколо.

Хотел Маунтин Лейк Смолян до Пампорово

Интервю с Евгени Спиров – собственик на хотелски комплекс „Маунтин Лейк“ до Смолянски езера

Евгени Спиров е от Стара Загора, женен с 2 деца. Занимава се със строителство, инвестиции в недвижими имоти, собственик на „Е енд С имоти“ ООД и комплекс „Маунтин лейк“. Има инвестиции в направление земеделие и животновъдство.

ВИДЕО ИНТЕРВЮ! ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

Кога е построен „Маунтин Лейк“ и как се роди идеята?

Комплексът е построен през 2010 година, а през 2011-та заработи по активно. Самата идея се роди между 2005-2008-ма година, когато имаше доста сериозен инвестиционен бум в България. Но моята философия и желанието ми тогава бяха да направя място, което да е много свързано с природата. Усещането ми за нормален живот винаги е било свързано с близостта до природата.

Смолянски езера

Защо избрахте това място и с какво се отличава от другите?

Родопите са една уникална планина. Тя има невероятен дух и присъствие. Това място го купих по скоро със сърцето си, отколкото с ума си. Инвестиционния проект, който тогава планирахме и цялостната идея, която и до ден днешен доразвиваме е много семпла. Тя включва всичко което правим да бъде близко до природата и да не е в противовес с Родопската архитектура и дух. С духа на планината и усещането, което е около нас и ни дава.

Маунтин лейк снимка на част от градината

Маунтин лейк е разположен в района на Смолянски езера и южната част на Пампорово. Старият курорт Пампорово е построен от север, като не е бил предвиден да работи през летния сезон. Ние работим целогодишно. Имаме 300 слънчеви дни през годината тук. Това е уникалността – близостта до лифта, до връх Снежанка, до ски съоръженията през зимата и невероятните Смолянски езера, които са наоколо и са идеални за посещение през лятото. И невероятните байкинг трасета, туристически маршрути и пътеки.

Друго интересно нещо в региона на Маунтин лейк …

Сега се намираме в едно място, което ни се струва отдалечено и диво. Но преди много години тук е имало много цивилизации. По време на строителството на „Маунтин Лейк“ са намерени различни антични предмети, които сме изложили в една малка витрина в ресторанта ни за да могат нашите гости да се наслаждават на тях.

Там имаме праисторически предмети от педи 2000-3000 години преди Хирста, Тракийски предмети, Римски артефакти и др. Включително и „Пилос“. Това е Римското копие по известно с това че Христос е бил прободен с него. Това показва пластовете на цивилизациите в този регион. Тук има много история и археология. Много етнография. Но и едно от най-важните неща, които има тук, това е…

Отрицателната йонизация, която има въздуха с което само е известна зоната на Смолянски езера!

Това е един феномен, който е изследван още по времето на Царство България, а след това по времето на Социалистическа България. Преди време тук идваха професори и академици от БАН, които със специална апаратура правеха правеха изследвания и анализи на Родопите, като базисното сравнение е Орлов мост в София. И има интересни графики, които показват замърсеността на въздуха и водата. И въобще начина на живот в един голям град и тук – зоната на Смолянските езера.

Снима пред вила Флора в хотелски комплекс Маунтин лейк

Много са интересни изследванията и ги имаме публикувани и на нашия сайт www.mountainlake-bg.com . Отрицателната йонизация убива микроорганизмите в човешкото тяло и не дава възможност за развитие на много болести. Не напразно по времето на Социализма тук са били и почивните станции на химическите производства и на хора, които са работили в замърсена среда. Цялото това усещане за природа ни накара преди години да направим комплекса Маунтин Лейк.

Маунтин Лейк – близко до природата, до старите ни традиции и обичаи, и близко до старите ни рецепти. Нашият слогън е „На гости при баба“.

Евгени Спиров – собственик на хотелски комплекс „Маунтин Лейк“
Ресторант с гозби на баба до Смолянски езера

Искам нашите гости като дойдат тук – да имат онова усещане от детските години. Които са имали села и са ходили на гости при баба знаят. Когато са яли любимите и вкусни гозби на баба. Когато са тичали безгрижно, нямало е мобилни телефони, нямало е толкова много проблеми, които понякога са толкова невзрачни, а ние им отделяме много внимание.

Добър планински хотел до Пампорово

Духовността, усещането и енергията, които струят от това място… може би те ни накараха да дойдем тук. И да направим това, което сме направили и продължаваме да правим. И много внимателно и с респект да се отнасяме към природата и да се отнасяме с нея и това което тя ни дава. Тук съм се борил за всяко дръвче и всяко храстче да бъде запазено, да спазваме хармонията със заобикалящата ни среда.

Как избрахте името на комплекса – Маунтин Лейк (Mountain lake)?

Името на комплекса дойде от самосебе си. Много се двоумяхме дали да ползваме английското „Mountain lake“ или българското „Маунтин лейк“ (Планинско езеро). Ние сме в планината и на около 100 метра от най-голямото езеро в региона от Смолянските езера. Тук цялата зона е резерват. Тук е натура 2000. Има уникални видове птици. Има лисици, сърни и др. Мястото е и естествена вододайна зона.

Хотел Планинско езеро Смолян

Какви по народност са най-честите посетители (и кои известни личности са сред посетителите му), както и с какво се гордее кухнята на „Маунтин лейк“ ще разберете, като изгледате видео интервюто в началото на публикацията до край!