За гинекомастията и скритите хормони в храната, в интервю с Адриан Христов!

Хормони в храните
Хормони в храните
Протеините са важни за мускулите, но нека внимаваме с произхода им!

Какво е необходимо за да имаш огромни като на „динозавър“ мускули и възможно ли е това на чисто. В смисъл без да приемаме забранени стимуланти, т.е. лекарства! Но наистина ли сме чисти, ако не ги приемаме съзнателно, което ще рече без да желаем или пък без да знаем, че ги приемаме. Но, как така?! Отговорът е… с храната.

Храната богата на протеини и още по точно казано месото! А, какво се случва след време и има ли хора на които им дреме! Да, има. И един от тях е Адриан Христов от град Русе, който се сблъсква доста силно с проблема. С Адриан се запознах съвсем случайно през чата в блога ми(в долния десен ъгъл) и му благодаря, че прие да разкаже за случката!

Интервю с Адриан Христов за гинекомастията и изкуствените хормони в храната

Адриан е на 24 години и е от град Pyce. В свободното си време се занимава с фитнес(от 4 години). Но един ден… той отива на лекар и разбира, че има проблем. Вижте за какво става въпрос!

Какво те накара да отидеш на лекар за първи път, когато реши, че може би нещо с теб се случва… въпреки, че не си употребявал съзнателно хормони?

Когато реших за първи път да отида на лекар, то беше поради оплаквания от изразен дискомфорт в и около зърното на дясната ми гърда и ненамаляващо въпреки редовните ми усилия , тренировки , хранителен режим и летни метеорологични условия омазняване в зоните около корема и седалището както и по самите гърди.

Адриан Христов Русе
Адриан Христов

Какво показа прегледът?

Проведената впоследствие серия от изследвания ( мамография , ехография и хормонални изследвания )назначена от специалист хирург , показа че съм развил гинекомастия , забележете без да съм използвал никога анаболни стероиди, препарати на хормонална основа или техни производни субстанции. Тази гинекомастия е била провокирана от прекомерното количество естрадиол , внесен според мен благодарение на консумацията на пилешкото месо. ( пилетата се инжектират с хормони за по бърз растеж и най-честата практика е да не се изчаква тези хормони да се “изчистят“ от животните с простата икономическа цел за по бърз производствен оборот , респективно по бърза парична печалба ). И в частност се предполага и моя генетична предразположеност.

Рзултати от изследване на хормоните
Резултати от изследването на 24.01.2017г.

В момента аз съм излекуван оперативно от гинекомастията, но тялото ми все още към днешна дата не е успяло да възвърне хормоналния си баланс. По данни от кръвните ми изследвания процеса върви успешно, но доста бавно.

Какво представляваше всяко едно твое хранене и така, колко време?

Храненията ми в него период включваха редовна консумация на пилешко месо под различна форма , но най-често като пилешки гърди на скара по около 400гр, на ден в продължение на 6-7 месеца. След случайно досещане от моя страна за репортажи по телевизията на момичета на възраст от 6 до 10г. , получили преждевременно развиване на половите белези включващо необичайна поява за тази тяхна възраст на менструален цикъл и видимо развитие на млечните им жлези , аз веднага направих аналог с моя случай с гърдата ми. Сходното и при моята и тяхната аномалия беше завишената консумация на пилешко месо.

Най-добра клиника за изследване на хормони
Изследване на 14.06.2016г.

Понеже забелязах в разговора ни в чата, че си доста запознат с хормоните… и определено е имало, защо! Какво би препоръчал на хората, които тепърва смятат да приемат хормони с цел повишаване на мускулната маса и постигане на т.нар. „Холивудски стил”. Истина ли е, че ако приемаш повече мъжки хормони… има голяма вероятност да имаш и повече женски(коментирал ли си това с лекарите) ?

Хормонален дисбаланс
Изследване на 21.11.2016

Човешката хормонална система е като сложно балансиран уред , за да бъде в здравословно състояние е нужно тя да се намира в хомеостаза ( тотален баланс ). Дотук добре , но този баланс може и лесно се нарушава от начина на живот , визирам тютюнопушенето , приема на алкохол , нездравословното хранене , наркотиците и не на последно място стреса и недоспиването , които са така присъщи на сегашното динамично поколение.

Хормонален тест
Изследване на 12.12.2016г.

Приемането на хормонални препарати отвън , било то орално инжекционно или под каквато и да е друга форма , със сигурност вреди на нормално функциониращ човешки организъм който няма потребност от тях , изключение прави единствено и само предписаната хормонална терапия от лекар специалист и впоследствие продуктите закупени от аптеки или директно от сертифицирани производители.

Хората които тепърва мислят да приемат препарати на хормонална основа с цел подобряване на мускулната маса е нужно да знаят че дори краткият прием на препарати от този вид нарушава силно собственната ( ендогенна ) секреция на хормони , обърква нормалната функция на ендокрнната система , натоварва по токсичен начин черния дроб , респективно бъбреците нервната система и сърдечният мускул. Вмъкнати отвън тези хормони , наи често производни на тестостерона водят до занижена функция на собственното производство , което крие доста рискове за тялото ни като цяло.

След приключване на всеки цикъл било то дори с най-леките ,както биват рекламирани голяма част от стероидите , собственото ни хормонално производство като количество е силно нарушено на принципа на обратната връзка по оста ХХТ ( хипоталамус , хипофиза , тестиси ) , която осъществява регулацията на тези хормони. Тялото ни има функцията да саморегулира нивата на тези андрогенни ( омъжествяващи хормони ) и когато види че нивото на даден хормон е ненужно високо , тялото ни спира или силно намалява количественната функция на производственната му линия. Най мъжият хормон , ако може така да се нарече е тестостеронът , а производството му стартира от намиращият се в черепа хипоталамус , който праща сигнал на предната част на хипофизата ( аденохипофиза ) , също намираща се в черепа чрез гонадолиберин и тя започва производството на редица хормони от които в нашия случай значими са фоликулостимулищия хормон ( ФСХ ) и лутеинизиращия хормон ( ЛХ ). Тези два хормона попадат в кръвния поток и след достигането си в тестисите ЛХ активира Лайдиговите клетки , които произвеждат пряко тестостерон , който е готов да изпълнява функциите си. След попадането му в различни зони на тялото , части от него биват структурно трансформирани в “ женския“ хормон Естрадиол , отговорен за развитие на вторичните женски полови белези при мъжкия пол.

Тази трансформация е възможна благодарение на един ензим наречен Ароматаза , който се свързва с тестостеронът и структурно го преобразува в естрадиол в нужните на организма здравословни количества. Объркването със самата система става когато бъде внесен тестостерон по най-различна форма отвън. Тогава в тялото настъпва повишаване на нивата му над нормално нужните и това води външно до така търсеният от огрномна част от активно трениращите силови спортове ефект – “Холивудски стил“ , изразяващ се в намаляване на процента мазнини в тялото и повишаване на мускулната маса и сила , респективно орелефяване и наедряване най-често.

Но това е само привидно отвън, а отвътре тялото ни се мъчи всячески да си възвърне нужния му баланс ( хомеостаза ). За да го направи то си „казва“ винаги следното – охоо имам прекалено много тестостерон, а не ми е нужен , трявба да се справя единственно като го деактивирам или преобразувам в единственното за мен възможно – естрадиол. И така се почва един процес на обратна връзка от прекаленото количество тестостерон в кръвния поток към хипофизата и хипоталамуса , а те реагират като намаляват а и понякога спират собственното ( ендогенно ) производство на ЛХ следователно и тестостерон. В резултат на това се получава доста бързо разстройване на производството ни на хормони и дисбаланс придружен почти винаги с наднормени нива на тестостерон ( вкаран отвън по време на цикъла ) и естрадиол ( получен в опит на тялото ни да деактивира излишния тестостерон ) и ниски нива на ЛХ.

Идва време да се приключи с цикъла и какво се случва физически видимо – след 1 до 2 месеца насила натрупаната по време на цикъла мускулна маса започва неконтролируемо да изчезва в големи степени 50-90% , независимо от начина на хранене и режим. Обяснението на това изчезване е доста просто но непонятно за широката незаинтересована част от аудиторията и то се дължи на следното: Хормоналните стойности на тестостерона след спиране на цикъла му спадат стремглаво поради прекратяването на внасянето му отвън и силно намаленото собствено производство , като много често могат да паднат под здравословно нужния минимум. Естрадиола от своя страна стои постоянно висок , най-често над здравословния максимум и то до 2-3 пъти, като в такива стойности той практически топи мускулите и на тяхно място отлага мазнини , които на свой ред също излъчват естрадиол в малки количества и се получава един вреден кръговрат с множество здравословни рискове като рак на простатата, остеопороза , феминизация , еректилна дисфункция , проблеми с ерекцията, силно понижено либидо , акне, промени в половото влечение и др. Най-обичайният признак за това е липсата на сутрешна ерекция скоро след спиране на цикълът, като други промени могат да се наблюдават развитие на мастна тъкан около седалището , корема и гърдите , както и последвало развитие на вторични полови белези като пряк пример за това се явява гинекомастията , която в 3/4 от случайте се отстранява по хирургичен път. Другото и единствено състояние нарушаващо баланса на хормони е хормоносекретиращ тумор , който най-често бива в тестисите, а много по рядко на надбъбречната кора или хипофизата.

Моята лична препоръка към всички които мислят да ползват анаболни стероиди с горепосочената цел е да не си зяносват тялото преждевременно и после с месеци и дори години да ходят по доктори да се лекуват и да си харчат ненужно парите , а да вложат тези пари в изграждането на хранителен режим изключващ пилешко месо , освен в случаите когато пилетата са отгледани 100% в домашна среда от яйцата до кокошките. А ако все пак решите да ползвате дори и за кратко хормонални препарати! Напълно задължително преди , по и след ползването им на интервал до 3 седмици да се провеждат хормонални изследвания. Както и да се самонаблюдава за най-обикновени телесни промени и новообразувания в зоната на гърдите и самите тестиси.

Също така е правилно да се вложат и средства за хранителни добавки като протеини , като най-добрият и чист вариант е те да се закупуват неовкусени ( изкл. соевия , защото по последни данни соята съдържа фитоестрогени са роднини на естрадиола ) , креатини , гейнъри, аминокиселини, витамини и омега 3-6-9 , минерали, като неотделима основа на всеки трениращ или желаещ да тренира по натурален и безопасен начин , имайки търпение и постоянство.

На какви храни наблягаш сега?

Сега вече аз съм изключил консумацията на пилешко месо под каквато и да е било форма и количество на 100%. Наблягам на не мазното свинско от бут , ако има мазнини ги изрязвам доколкото мога, варен заек, сварени или печени но никога пържени картофи, избягвам консумацията на бял хляб , като съм го заменил с пълнозърнест, редовно започнах да консумирам по около 25-30мл студено пресован зехтин, задължително вечер чаша домашно червено вино , сварени яйчени белтъци и по рядко жълтъци , банани , лешници ,орехи , домашен мед, печена тиква, чесън ,лук , копър , спанак и домашни консервирани плодове.

Лятото добавям и солидно количество зеленчуци и пресни плодове богати на витамини и антиоксиданти. Почти съм преустановил приема на газирани напитки, фаст-фууд, джък-фууд , натурални сокове от търговските вериги , любимите на всички подрастващи сладкиши и храни на захарна основа, тестени изделия и не на последно място бира.

Ако имате въпроси към Адриан, може да му ги зададете на лично съобщение във фейсбук страницата му, която е на следния линк: www.facebook.com/feelingsoff.1 .
Ще се радвам да изкажете и своите коментари по темата, ако сте се сблъсквали с подобни случки и/или храни богати на хормони!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *