Индиана Джоунс и Неговия Лък

ЛъкВръщам времето назад още в детските си години, когато имах собствени изобретения на изкуството направени от мен.
Тези изобретения бяха плод на детските ми фантазии от филмите, които гледах.

Бях си направил копие, прашка, подобие на пушка, имах си дори и лък като на Индиана Джоунс, но не ставаха като от филма.
Днес обаче ще ви представя историята на един приятел, който освен, че спортува редовно във фитнеса, има и друго хоби.
Нека не забравяме факта, че най-хубавата работа е тази, която ти е хоби, защото не я усещаш като работа, а като удоволствие.

Представям ви историята на българския Индиана Джоунс, който се справя с хобито си дори и на територията на София град, където джунглите липсват! Представям ви Св. Ковачев.

КАКВО ТЕ НАКАРА ДА СЕ ВЪРНЕШ ТОЛКОВА ГОДИНИ НАЗАД В МИНАЛОТО?

Всеки от нас е чел и гледал романи и филми разкриващи живота в миналото и начините на оцеляване тогава. Това нещо ме провокира да се опитам да създам едно от най-древните оръжия в историята на човечеството, а именно лъка.

КАКВО Е ЛЪКА – ПРОСТО ЕДНА ОГЪНАТА ПРЪЧКА ИЗСТРЕЛВАЩА ДРУГА ПРЪЧКА ИЛИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА Е ДРУГА?

Индаиана Джоунс и неговия лъкТехнологиите по създаването на лъка са създавани с векове предавани от поколение на поколение от баща на син, минали през много експерименти и еволюции до откриването на най-добрите модели в зависимост от употребата и предназначението им.
Дълго се рових докато открия начина и технологията за направата на лък с качества близки до тези от историята ни. Прегледах доста клипове в youtube и се изправих срещу предизвикателството да създам сам подобно „оръжие“.

За целта направих справка, кои са дървесните видове използвани в България за направата на лъка и най-често използвания се оказа, че е ясенът.
Често срещано дърво по паркове и тротоари дори на което не сме и обръщали внимание.

ОБЯСНИ ПО-ПОДРОБНО ЗА НАПРАВАТА НА ЛЪКА?

Открих подходящ екземпляр за целта като при рязането установих колко здрав вид е.
Разцепих ствола на дървото на 2 половини, от които излязоха 2 лъка.

И започнах обработката. Предварително се бях сдобил с тесла и ренде за дърво имах и комплект пили, както и шкурка. Обработката започна като първо започнах с теслата да изтънявам дървото в краищата му от към сърцевината.

Сърцевина на дървото

След около 3 часа работа заготовката започна да придобива вече някакъв вид!
На следващия ден продължих с рендето и накрая завърших с шкурене и заглаждане на неравностите.

Лъкът придоби форма

Сега трябваше да му придам и рефлексна форма, но как?
Купих 2 метра пластмасова тръба с диаметър 70мм нагрях я на барбекюто в единия край за да омекне пластмасата, и я сгънах.

После сложих заготовката за лъка в нея и я напълних с вряла вода от бойлера, и така в продължение на 4 часа сменях водата и всичко това с цел дървесината да омекне, за да може да приеме рефлексната форма.

Предварително бях приготвил греда с дървени стяги, на която да огъна лъка.

Огъване на лъка

Така лъка престоя около 20 дни като през това време го намазах със заешки тоткал/лепило за дърво/ с цел да няма напуквания при съхнене на дървесината, като преди мазане нагрявах лъка с пистолет за горещ въздух.

Лъкът е готов

След като придоби рефлекстната форма дойде време и да подсиля краищата му като предварително ги намазах с гъст туткал и намотах конопен конец, който в отново намазах с туткала. Ето го и в завършен! За повече инфо пишете на е-мейл: spower@abv.bg

One thought on “Индиана Джоунс и Неговия Лък

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *