Кафе и Кофеин! За какво ни е необходим?

Фитнес и нес кафе

Спомням си времето, когато за първи път стъпих в залата по вдигане на тежести в Национална спортна академия. След няколко тренировки, треньорът ми ме запита дали пия кафе, но с кофеин! Отговорът ми беше отрицателен. От днес ще пиеш, каза треньорът.

И само след минути вече бях с чаша горчиво кафе без захар, което пия и днес. Кофеинът е един от най-мощните натурални стимуланти на централната нервна система, който е намерил приложение в спорта от стотици години. Той присъства във всеки силен фет бърнър. Загледайте се в описанието на т. нар. хард фет бърнъри и ще видите, че кофеинът е там. В някои фет бърнъри обаче, количествата му са доста завишени, така че внимавайте.

ЧАША КАФЕ ЗА СТАРТ НА РАБОТНИЯ ДЕН ИЛИ ТРЕНИРОВКА

Напрегнатото ежедневие, многото работа, малкото сън, задръстванията – всичко това черпи от нашите сили и ние постоянно търсим начин с който по-бързо да се възстановим за поредния работен ден. Кафето е една от най-често използваните напитки с цел повече енергия. Чаша кафе 15 минути преди фитнес – повишава качеството на тренировката. На ден се изпиват хиляди, а може би милион литри кафе. Кафе в офиса, кафе във фитнес залата, кафе вкъщи, кафе в бара и къде ли не.

ВРЕДЕН ЛИ Е КОФЕИНЪТ И ПО КОЛКО КАФЕТА ДНЕВНО ДА ПИЕМ

Умерената консумация на кафе има благоприятно влияние в превенцията на депресивни състояния и сърдечносъдовите заболявания според научните изследвания. Кафето е с високо съдържание на антиоксиданти и до 3 чаши дневно е полезно. Според статистиките проблеми може да си докарате, ако пиете над 6 кафета на ден. Тогава може да предизвикате:

  • Повишено уриниране;
  • Сърцебиене;
  • Тремор;
  • Повишена нервност, дори страхова невроза.

Както предполагам сами разбирате и тук важи правилото „Дозата прави отровата“, така че не прекалявайте дори и с най-полезните за здравето ви продукти.

Кофеинът е допинг

Кофеинът също така присъства и в допинг листата на Международния олимпийски комитет, но само над определени концентрации (12 микрограма на милилитър урина).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *