Кафе и Кофеин! За какво ни е необходим?

Фитнес и нес кафе

Спомням си времето, когато за първи път стъпих в залата по вдигане на тежести в Национална спортна академия. След няколко тренировки, треньорът ми ме запита дали пия кафе, но с кофеин! Отговорът ми беше отрицателен. От днес ще пиеш, каза треньорът.

И само след минути вече бях с чаша горчиво кафе без захар, което пия и днес. Кофеинът е един от най-мощните натурални стимуланти на централната нервна система, който е намерил приложение в спорта от стотици години. Той присъства във всеки силен фет бърнър. Загледайте се в описанието на т. нар. хард фет бърнъри и ще видите, че кофеинът е там. В някои фет бърнъри обаче, количествата му са доста завишени, така че внимавайте.

ЧАША КАФЕ ЗА СТАРТ НА РАБОТНИЯ ДЕН ИЛИ ТРЕНИРОВКА

Напрегнатото ежедневие, многото работа, малкото сън, задръстванията – всичко това черпи от нашите сили и ние постоянно търсим начин с който по-бързо да се възстановим за поредния работен ден. Кафето е една от най-често използваните напитки с цел повече енергия. Чаша кафе 15 минути преди фитнес – повишава качеството на тренировката. На ден се изпиват хиляди, а може би милион литри кафе. Кафе в офиса, кафе във фитнес залата, кафе вкъщи, кафе в бара и къде ли не.

ВРЕДЕН ЛИ Е КОФЕИНЪТ И ПО КОЛКО КАФЕТА ДНЕВНО ДА ПИЕМ

Умерената консумация на кафе има благоприятно влияние в превенцията на депресивни състояния и сърдечносъдовите заболявания според научните изследвания. Кафето е с високо съдържание на антиоксиданти и до 3 чаши дневно е полезно. Според статистиките проблеми може да си докарате, ако пиете над 6 кафета на ден. Тогава може да предизвикате:

  • Повишено уриниране;
  • Сърцебиене;
  • Тремор;
  • Повишена нервност, дори страхова невроза.

Както предполагам сами разбирате и тук важи правилото „Дозата прави отровата“, така че не прекалявайте дори и с най-полезните за здравето ви продукти.

Кофеинът е допинг

Кофеинът също така присъства и в допинг листата на Международния олимпийски комитет, но само над определени концентрации (12 микрограма на милилитър урина).

Търсиш Фитнес инструктор или личен треньор? Хранителен режим! Виж това...

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!

Въведете вашето име
Въведете вашата електронна поща или телефон за връзка за да получите отговор на зададения въпрос
Въведете вашето запитване
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни, с "Условия за ползване" и доброволно предоставяте Вашите лични данни само и единствено за ползване за връзка с Вас при необходимост. Ако сте съгласен поставете отметка в квадратчето!