Мартин Гергов - фитнес треньор и блогър

Кажи [ НЕ ] на войната в… Започни война с мазнините без повиквателна и я спечели с дисциплина

Войната срещу мазнините е безкрайна. И мазнината не винаги е лоша дума. Но когато започне да се натрупва на грешните места, се превръща в проблем. Важното обаче в тази битка е, че трябва да изгорим мазнините, а не мускулите. Още преди стотици години, хората са знаели, че за да отслабнат, трябва да намалят приема на калории, да спортуват повече и да спазват строга диета за отслабване. Липсата на победа в битката с мазнините е резултат най-вече от е спазването на неправилен хранителен режим и некачествени тренировки. Тялото трябва да се храни с необходимите количества белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, за да функционира правилно.

Фитнес индустрията се развива с огромна скорост през годините и днес виждаме нови тенденции във фитнеса като HIIT тренировки, Crossfit и така нататък. Тези нововъведения обаче не са подходящи за правилното натоварване на мускулатурата и могат да доведат до сериозни травми и демотивация при начинаещите. Причината е, че няма как един фитнес треньор да обърне специално внимание на група от 10 или 20+ човека. Ползата от тези групови занимания е разход на калории, но същият, че и много по добър и по безопасен начин може да си осигурите с тичане или велопедалиране.

Напълно възможно е да спечелите „Войната с мазнините“ с няколко прости стъпки

Първата стъпка е да се включите доброволно в „На война с мазнините без повиквателна“. Войната с мазнините ще подобри вашето здраве и ще даде добър пример на хората около вас. В началото мнозина ще ви се присмиват, но времето ще покаже, че не са били прави. Разбира се, ако си създадете дисциплина и добра тактика. Не е лесно да победите във войната с мазнините, но е възможно.

Изгледай видеото. Клик на видеото!

В следващите редове ще ви запозная с тактиката в „На война с мазнините без повиквателна“. Или с други думи казано – как да изгаряте мазнини, без да губите мускули. Как да спазвате подходящ хранителен режим и как да спортувате всеки ден. И преминаваме към следващата стъпка.

Втората стъпка към спечелването на войната срещу мазнините е да следвате хранителен режим и да спортувате всеки ден с личен и отдаден на работата си фитнес треньор. Днес има много „диети“, които ви обещават отслабване! Но тези, които са ми споделяли личният ми треньор по културизъм и в Национална Спортна Академия „Васил Левски“, чийто възпитаник съм – рядкост са да попаднете на тях в интернет. Този вид хранене не е лъскаво и прехвалено, като днешните „луксозни и префърцулени диети“, но дават най-добрите резултати.

Ако нямате дисциплина във „Войната с мазнините“, ще бъде трудно да поддържате фитнес режима си

Програма за релефни мускули
  • Дисциплината е майка на победата. – ген. Александър Суворов;
  • Дисциплината укрепва ума и го прави неподатлив на разяждащото въздействие на страха. – фледм. Бърнард Монтгомъри;
  • Ефективният мениджър изгражда дисциплина и гордост у служителите си, така че да се чувстват част от организацията на най-високото й ниво. – Алън Акселрод;
  • За мен дисциплината значи любов. Да дадеш любов, значи да вкарваш ред и сигурност в живота, а това е много по-добро от всякакви ласки. – Сизар Милан, из „Говорещия с кучета“;
  • Ние трябва да тренираме войниците си, за да побеждават. – ген. Джордж Патън;
  • Със самодисциплина е възможно почти всичко. – Теодор Рузвелт.

Тренировките и спазването на хранителен режим за отслабване всеки ден е огромна битка с която не могат да се справят много хора по света. Причината обикновено е, че не разполагат с времето, което трябва да отделят за упражненията във фитнес залата и приготвянето на храната, необходима за поддържане на хранителен режим за отслабване.

Въвеждането на фитнес треньор в живота ви може да бъде отговор на този проблем

Хранителен режим и фитнес треньор Мартин Гергов

Личният фитнес треньор ще ви помогне да тренирате всеки ден и ще ви държи дисциплинирани с хранителният режим. Благодарение на него ще имате някой, който ще ви подтиква, когато имате нужда, ще ви предложи подкрепа и ще ви даде съвет как да останете мотивирани. Но, каква по голяма мотивация от това да се грижите за здравето си.

С всекидневни тренировки ще спечелите много по бързо „Войната с мазнините“

Изгарянето на мазнини или повишаването на взривната сила, както и издръжливост е много по лесно, отколкото повишаването на мускулна маса. Причината е простичка. Колкото повече калории изгаряме, толкова по бързо ще изгорим мазнините. Затова можем да тренираме всекидневно едноразово, двуразово, триразово, а дори и по цял ден.

Тренировка за корем

Пример:

  1. Правите крос сутринта в 6.00 часа – 5 или повече км;
  2. В 10.30 часа правите тренировка за една мускулна група;
  3. След тренировката правите още един крос от 5+ км;
  4. И след това още един крос пред сън.

Разбира се не всеки разполага със свободно време през деня. Но това не бива да бъде оправдание. Защото, ако сега не отделяме време за здравето си… ще дойде ден, когато и парите, които сме натрупали може да не могат да го купят! Така, че добър вариант е да си закупите бягаща пътека за домашно ползване и тя ще ви създаде едно голямо удобство! Най-добрите цени за бягащи пътеки съм срещал в „Decathlon“ – кликнете на банера по долу за да се запознаете с продуктите!

decathlon.bg

Предполагам разбрахте, че по голям разход на калории = на повече изгорени мазнини. Именно поради тази причина можете да си правите бързо ходене, тичане или педалиране на велоергометър или велосипед от сутрин до вечер.

Може ли да се тренира едновременно и за мускулна маса и за изгаряне на мазнините?

Това е един от често задаваните въпроси и най-вече от мъжката аудитория. И отговорът е, че може. Тренировката за повишаване на мускулната маса има цел да натовари мускулатурата максимално в дълбочина. По този начин се получават по големи мускулни микроразкъсвания, които по време на почивката зарастват и стават по дебели и по силни. За да се случи обаче това е необходима качествена тренировка с помощта на тренировъчен партньор или фитнес треньор.

Тренировка за големи рамене с раменни преси

Т.е. ако е необходимо да направите 10 повторения клек в работната серия, това ще рече, че тренировъчният партньор ще трябва да ви помогне правилно (т.е. да не пада скоростта на движение), след шестото повторение. И разбира се, че няма как да повишите мускулната си маса без достатъчен прием на качествени белтъчини. Необходим е прием от поне 2 грама на кг/телесно тегло. Може да повторите тренировката на съответната мускулна група, едва след като мускулната треска отмине напълно. При големите мускулни групи същата може да продължи 36-48 часа.

Защо е важно да спазваме хранителен режим за отслабване в битката с мазнините и какво представлява?

Диетичната индустрия прави милиарди долари всяка година, убеждавайки хората, че трябва да отслабнат. А фитнес индустрията прави милиарди повече, продавайки на хората фитнес уреди за отслабване. Има много начини да отслабнете, но някои са по-ефективни от други. Най-ефективният начин е да следвате правилен хранителен режим за отслабване и да тренирате интензивно всеки ден.

Диета с риба

Ако спазвате само хранителен режим с цел отслабване със сигурност ще свалите мазнини, но това ще се случи много по бавно, ако не тренирате със свободни тежести в комбинацията на крос или педалиране на велоергометър. Целта на силовите упражнения е да оформят мускулатурата, като по време на интензивна силова тренировка горите много калории. Ако не използвате базови силов упражнения, а спазвате само хранителен режим – мускулите ви ще бъдат меки и неоформени. А това не е добре!

В никакъв случай не гладувайте, освен ако не ви го е наложил лекар с цел лечение на някакво заболяване.

Системният глад води да забавяне на метаболизма и натрупване на още мазнини, а мускулите започват да отслабват и атрофират. Храненето по 1-2 пъти на ден също е глад. Необходимо е да се храним поне 4 пъти на ден, но качествено. Като на първо място преобладават белтъчините, последвани от сложни въглехидрат и след това мазнини, но качествени.

Кажи [ НЕ ] на истинската война, където и да било! Започни война с мазнините без повиквателна!