Как се Разработва Фитнес Център(част 2)

Фитнес МОЛЩе споделя една случка, когато бях за първи път бях управител, фитнес инструктор и PR на фитнес център.
Това беше преди пет години и аз бях човекът на който бе поставена задачата.

Нелеката, но изпълнена с ентусиазъм и предизвикателство задача да „спукам по шевовете“ фитнес центъра в един от големите хотели в провинцията.
Едно от златните правила в живота е хората да ти имат доверие, а то бързо се разчува в особено малкия град!
Именно, такова вече си бях изградил в града, година преди предстоящата задача.

Именно тогава, докато тренирах из залите, обяснявах изпълнението на упражненията.
Колкото и да си добър обаче, първо хората трябва да научат за теб.

УЕБ ПРОСТРАНСТВОТО – РЕКЛАМАТА НА НОВОТО ВРЕМЕ

Първото нещо, което направих е да се възползвам от уменията ми в уеб пространството.
Именно затова първо направих уеб сайт на фитнес центъра с галерия и ценова листа за услугите, които разпространих чрез флаери из града, както и в уеб търсачки и сайтове за съответния град. Изпратих мейли на всички мои приятели и познати.

ОТНОШЕНИЕТО КЪМ КЛИЕНТИТЕ

За нула време фитнесът се препълни, и с радост си спомням как клиентите чакаха по пейките в коридора за да се поизпразнят уредите( а те бяха малко).
Естествено аз не оставих нещата така, защото клиентът не трябва да чака. Клиентът е този, който ни дава заплатата и ако се налагаше всеки ден да чака, вероятността да му писне е много голяма, колкото и да му харесва отношението и фитнес залата.
И така – закупихме още уреди за да поемем всички клиенти.

След като веднъж влезе в залата… вероятността на клиента да се върне отново в нея зависи не само от чудесните уреди, но и от професионалното обслужване.
Под професионално обслужване не означава да си просто специалист и толкова!

НЕ! ТОВА Е ГРУБА ГРЕШКА.

Трябва да представяш информацията като приказка, да пускаш шеги дори…, честно казано, ако имаш дории и актьорски умения. Буум.
Естествено аз успявах да съчетая нещата, така че всеки един клиент да се чувства като у дома си, а отношението ми към него беше специално!
Виждах как някои клиенти идваха дори да си поговорим в дни в които почиваха, защото съм ги зареждал с положителна енергия, споделяха с мен дори и трудностите си в живота.

Сами разбирате, че да разработиш фитнес център в малкия град и си професионалист не е много трудно, дори и да не разполагаш с много лъскави уреди.

НО НЕ ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА В ГОЛЕМИЯ ГРАД

Аз съм много притенциозен в тази сфера и с право при това, ако трябва да се разработва един фитнес център в големия град в днешно време!
За да бъде разработен тотално един фитнес център в големия град – първо той трябва да бъде наистина голям и с много фитнес уреди!
Как ще разработиш един малък фитнес център с пет уреда за домашно ползване!
Това е абсурд! Та той не може да поеме повече от пет човека наведнъж!

Fitness Hong Kong

Направете разлика между разработване и разработване! Лично аз под разработване разбирам много клиенти, много клиенти, просто ние трябва да сме най-добрите.
Другото го наричам някак си отбиване на номера! Простете, но може би съм максималист, перфекционист, но в днешно време фитнеси има безброй!

И така, първо фитнесът, трябва да е много, много, ама много голям(толкова голям в момента няма у нас, но в Щатите има)
Мястото трябва да е удобно не само за хора с автомобили(ще трябва и място за паркиране), но и за хора ползващи градски транспорт(например метрото е чудесен вариант ако минава наблизо). Всъщност ако превърнем един от големите молове в столицата ни във фитнес център! Буум!

Освен всичките екстри като сауни, парни бани, басейни, масажи и т.н. във фитнес центъра трябва да има задължително и „столова“ или ресторант ако искате го наречете, където обаче цените да не са само от онези „ужасно скъпите”, а да са поносими за всеки.
Да има от печени яйца например до скъпа риба!
По този начин спортуващите ще могат да си позволят да се хранят правилно преди и след фитнес, както и ще могат да вземат храната си за деня в кутии и така те ща постигат резултатите по-евтино, с по-малко усилия, а всичко това ще им въздейства чудесно и те ще идват с желание!

АМИ ЦЕНАТА?

Подобен фитнес център има възможност да поема безброй клиенти и цената ще бъде сравнително ниска за разлика от всички останали.

А не е ли по-добре да се ползва Франчайз за разработването му?

Наистина франчайзингът е един добър старт!
Преди няколко месеца Мадона пусна верига фитнес центрове и аз се свързах с ръководството като ги запитах дали ще дойде тази верига в България?
Отговорът беше, че за момента България не е сред страните в списъка, но ако някой ден това се случи – Крис Дедисик ми отговори…(запазвам отговора му в тайна)!

В случая това би дало още по-добър тласък, ако ползваме име като това!
Но това би струвало не малко пари!

Ако обаче фитнес центърът е на такова място, каквото споменах по горе, франчайзингът определено ще ни помогне на макс(дори медиите ще пишат за нас без да сме ги молили), но както казах това са още средства!

Ако обаче фитнес центърът е малък(въпреки, че е на хубаво място) или пък голям , но е на „лошо“ място“, какъв е смисълът да ползваме „франчайзинг“.
О’кей, хората ще научат за него, ще дойдат, ще си потренират, ще се изнервят и повече няма да стъпят там, колкото и неземно красиво да е! Съгласни сте, нали!

И така PR-ът не е за изпускане – телевизии, списания, вип-гости и посетители, професионално обучен персонал(т.е. инструкторите да не са нацупени и ходещи като охрана… хаха сега се сетих: Тренирах във фитнес центъра в Ловеч една актриса – тя беше много доволна от вниманието и сподели, че до сега толкова сладко не й е минавала тренировката, но даде за пример фитнес в Столицата в който е стъпила веднъж и повече няма да отиде заради персонала! Инструкторът имаше вид на „мутра“, а държането му беше под всякаква критика. Изнерви се, че го помолих да ми покаже едно упражнение, пиеше си кафето тогава! Дойде до мен и аз го запитах с уплаха „Извинявайте, какво да правя за рамене… отговорът беше… за к’во ти са рамене бе, прави гърди и си седна“!!!)

От тук стигам до извода, че колкото и да твърдят „шефовете“, че незаменими хора няма! Не съм съгласен! Може би! Но намирането им е все едно да търсиш игла в купа сено!

И така най-важното за разработването на един фитнес център е мястото на фитнес центъра – неговата големина и безброй фитнес уреди – прекрасния персонал и след това всичко останало! Опс! И трябва да бъде различен от всички останали фитнеси… като за изграждането на подобен фитнес, трябват и хора с оригинални идеи!!!
Случайно да сте виждали голям фитнес център, който да е заобграден от всички страни с писта за тичане вместо с тераса… е кой не би предпочел да тича на открито особено, когато времето ни позволява! Може да си направите и рубрика в голяма телевизия, LIVE от фитнеса и още, и още! Работно време НОН СТОП!!! И това е началото, приятели! И това е самото начало.

ЛИЧНО АЗ ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ ПОПАДНАЛ НА ПОДОБЕН ФИТНЕС У НАС

Доколко обаче се спазват тези неща. Хм. „Сложен въпрос“!
Лично аз не съм попадал на такъв след смяната на толкова много фитнеси у нас.
Но някой ден, когато направя голям фитнес център – всичко ще бъде безупречно.
Има хора с идеи, има и хора с пари(които за „жалост“ разбират от всичко… поне у нас).
Лошото у нас е, че идеите, обикновено не се ценят! Професионализмът също!
А постоянната смяна на правилата, пък подкопава из основи играта. Което говори за липса на професионализъм отново, и отново! Професията „пенкилер“ се цени у нас! Факт!

Да ви дам пример ли… много са!
Но ето един прост пример! Преди време един мой проект бе допуснат на финали на един от най-големите трейлър фестивали в Лос Анджелис!
Не бе отразен в нито една наша медия!
Но това, че певицата Пенка била със скъсан чорапогащник или й се видяла цицата… ела да видиш ти за какво става дума. ШОУ БГ!
Дори покани разпратих! Не!

Турската медия TRT обаче се съгласи! Просто реших да пробвам.
Естествено, че беше отразено и във в. „Труд“, защото по това време имах рубрика там.
Е, как да има професионалисти останали в BG? И ако са останали!!! NO COMMENT!!!

Имаш въпроси? Ползвай формите за контакт!

Ако желаете да се свържете с мен Мартин Гергов във връзка с възникнал въпрос, използвайте формите за контакт по-долу. Ще ви отговоря възможно най-рано!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *