Каква извара да си изберем, когато сме решили да отслабваме?

Най-добра извара за отслабване
Най-добра извара за отслабване
Много по лесно е да си направиш сам извара, отколкото да си купиш!

Паркирах днес автомобила си пред „Била” и с все сила се засилих към щанда на който изложени са не една и две извари. Но изборът й (поне за мен), признавам… не беше лесен и сивото ми вещество започна да товари. Взех една, а после втора, а ето вече в ръцете ми и трета и… продължавам в следващите редове куплета!

Извара и диета… продължаваме куплета

Всеки от вас, нас и от тях добре запознат с правилното хранене с цел намаляне на подкожните мазнини знае, че когато желаем да отслабваме, то чисто, ясно и просто – ограничаваме въглехидратите и мазнините и наблягаме на белтъчините.

Рецепти с извара
Запечени домати с извара

Разнообразието от храни богати на белтъчини, обаче не като разнообразието от прости захари(шоколади, марципани, торти и т.н.) и все пак лично аз си правя кулинарни експерименти за да ми е и вкусно.
И както писах по горе, то днес реших да си купя извара(не, че друг път не съм си купувал) и да посветя специална тема на нейно величество!

Как се приготвя извара?

Според „Уикипедия” цитирам:

Изварата е млечен продукт с високо белтъчно съдържание. Получава се главно от вторичните (отпадъчните) продукти на млекопреработването – обезмаслено мляко, мътеница или суроватка.

Изварата се приготвя по няколко начина:

Да, извара може да си приготвите, както от прясно мляко, което е годно за употреба, така и от вкиснало мляко, а и естествено от суроватка.
Аз обаче ще опиша вариантите, които са ми познати от баба, а предполагам, че и те би следвало да се използват при приготвянето й!

  • 1-ви начин

Ако сте от хората, които си правят сами сирене, сигурно знаете, че след подсирване на млякото и поставянето му в тензух(така го правят на село) от него се отделя суроватка(мътна зеленикаво бяла течност, която някои форми я продават на безценица и лично аз съм купувал за да храня прасетата).

Суроватка съдържание на белтъчини
Ето така изглежда суроватката.

Поставете отделената суроватка в тенджера и оставете на котлона да заври. След като заври изчакайте течността да се пресече и да стане на парцали и махнете от котлона. Охладете, прецедете и готово. Домашно приготвена истинска извара!

  • 2-ри начин

Млякото се вкиснало! Стоп! Не го изхвърляйте! Направете си извара. Поставете млякото в подходящ съд и оставете на котлона да кипне, а малко след като кипне ще се пресече и в него ще започнат да плуват малки парченца. И ето Ви отново извара.

В нашия случай обаче изварата към която, трябва да посегнем е от начина със суроватката, защото ще бъде и с много по нисък процент мазнини!

Каква извара да си изберем?

Естествено, че да! С най-високо количество на белтъчини.
Е добре де, но защо в едната обезмаслена извара, количеството белтъчини на 100 гр. продукт е 20 грама, 18 грама, а на другата 13 грама.

Суроватъчна извара
Извара №1

Погледнах в съдържанието с мисълта да намеря нещо различно, но в описанието на едната пише, че съдържа суроватъчен белтък от краве мляко(13гр. белтъчини/100гр.) , а в описанието на другата извара пише, че съдържа суроватъчни протеини(т.е. пак същото) , но съдържанието на белтъчини е вече 18 гр./100 грама продукт. Хайде да погледнем и съдържанието на третата извара, където то е обезмаслена суроватка от краве мляко, а белтъчините са 20 грама на 100 грама продукт!

Рецепта за приготвяне на извара
Извара №2

Изводът до който стигнах е, че или едната извара е с по голяма влажност(тази, която съдържа по малко белтъчини) от другата(с повечето белтъчини) или просто „задължителен етикет”! Но пък не би ли следвало да има стандарт за влажността?!

Извара мазнини
Извара №3

В крайна сметка, темата ме натовари и добавих към поръчката си и един кашон с яйца! А яйцето е най-добрият протеин и според статистиките е и с най-висока биологична стойност(усвояемост).

3 thoughts on “Каква извара да си изберем, когато сме решили да отслабваме?

  1. Илия Чипилов says:

    Хубава статия, само една малка забележка- яйцето не е с най- голяма биологична стойност.

    • Мартин Гергов says:

      Съгласен. Всъщност с най-висока биологична стойност се води човешката кърма. Но малцина са тези, които я употребяват и след кърмаческата възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *