Какво разстояние изминава електрически автомобил Opel Mokka с едно зареждане на батерията

На море: От София до Александруполис (Гърция) с електрически автомобил Opel Mokka! Колко струва?

Днес ще ви разкажа за едно от най-вълнуващите предимства на електрическия автомобил Opel Mokka, който наехме от Националната компания за коли под наем в България – Top Rent A Car. Ще ви споделя в текст, видео и снимки за неговият пробег с едно зареждане на батерията.

Както и колко платихме за електрически заряд на батерията от град София до Бяло Море (град Александруполис, Гърция) и обратно. Общо навъртяхме почти 1000 километра. Ще ви разкажа и за препятствията с които се сблъскахме и преодоляхме. И още, и още по темата „Какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане“.

Така че, ако сте любители на екологичните превозни средства и търсите оптимален начин да пътувате, то този материал е точно за вас! С всеки изминал ден, все повече и повече хора са загрижени за околната среда и търсят начини да я опазят. Един от начините да помогнем на планетата е да преминем към устойчиво транспортно средство, като например електрически автомобил. Но нека разберем, колко далеч можем да стигнем с електрическия вариант на Opel Mokka след едно пълно зареждане на батерията!

Какво трябва да знаем за електрическите автомобили, техния пробег и батериите им?

За последните години електрическите автомобили се превърнаха в тема, която все повече и повече хора започват да обсъждат. Това не е изненадващо, тъй като тези превозни средства представляват бъдещето на автомобилната индустрия и имат голям потенциал да намалят вредните емисии.

Пробег на електрически автомобил Opel Mokka

Но какво всъщност трябва да знаем за електрическите автомобили и батериите им? Зареждането, пробегът, зарядните станции – всичко това може да бъде объркващо за много хора. В този материал ще споделя основна информация за електрическите автомобили. Както и ще отговорим на най-често задаваните въпроси. Продължете с четенето напред и ще научите важни неща на база личен опит с електрическия автомобил Opel Mokka, които е добре да знаете!

Какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане?

Съвременните електромобили стават все по-популярни и в България. Те не само че предлагат екологично и приятно решение за движение, но и имат потенциала да бъдат много икономични. И тук се намесвам с Opel Mokka – един от лидерите в своя клас. Казват, че този електрически автомобил може да измине значително разстояние на едно зареждане.

Колко километра могат да се изминат с едно зареждане на батерията на електрическа кола

Но наистина, колко далеч можем да стигнем с този автомобил? Във видеото по-долу разглеждам това важно питане. А в текста под него споделям и пикантни подробности от първа ръка по време на пътуването ни от град София до град Александруполис в Североизточна Гърция и обратно.

Гледайте сега!

Видео материал! За да го изгледаш клик на видеото!

Гледайте видеото до край за да разберете, колко километра изминах с Opel Mokka със само едно зареждане на батерията. Показвам подробности като съм заснел и разписките за зареждане на батерията. Вярвам, че ще отговоря на важни и често задавани въпроси, които може би си задавате!

Как да планирате вашето пътуване до морето с електрически автомобил под наем?

Лятото е вече тук и всички мечтаем за почивка на морето. Но как да пътуваме до там с модерните електрически превозни средства? Не се притеснявайте, защото сега ще ви дам няколко полезни съвета как да планирате вашето пътуване до морето с електрически автомобил под наем.

На море с електрически автомобил Опел Мока

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете маршрут, който ще включва зарядни станции за електрически автомобили. Това може да бъде направено лесно чрез използването на различни приложения или уеб сайтове, които споделят мнения за зареждане на електромобили. Аз използвам приложението PlugShare. Благодарение на него ще намерете станции за зареждане на електрически автомобили по маршрута си.

Карта на зарядни станции за електрически автомобили

Това приложение предоставя най-пълната карта на зарядни станции за електрически автомобили в света! Прегледи на съвети за зареждане и снимки от потребители. Също така благодарение на него можете да проверите зарядната инфраструктура по маршрута преди вашето пътуване.

Зарядна станция за електрически автомобил автомагистрала Марица до Свиленград Shell
Резервирай нова електрическа кола под наем

Второто нещо, което трябва да направите, е да проверите времетраенето на пътуването и колко често ще имате нужда от зареждане. Също така помислете за скоростта с която ще се движите, екстрите на автомобила, които ще ползвате за да знаете колко ефективно използвате батерията на вашия автомобил.

На база опита ми ще споделя и следното: В никакъв случай НЕ разчитайте на километрите, които можете да изминете с едно зареждане на батерията!

Какво ще рече това?! Да кажем, че батерията на електрическия автомобил Opel Mokka е заредена на 91%. Таблото ви информира, че с този заряд ще изминете 320 километра. И може би имайки предвид, че една батерия за електрически автомобил тежи около 500 кг си казвате, че изминаването на тези километри звучи напълно нормално. Но всъщност нещата не стоят точно така. Реалните километри, които ще изминете с този заряд на батерията зависят от:

1. Скоростта с която се движите и режимите, които ползвате

Има огромно значение за заряда на батерията скоростта на движение. Обикновено реалните километри при повечето електрически превозни средства се тестват със средна скорост на движение от 80-90 км/час. Така че, колкото по често натискате на максимум педала на газта, толкова по-бързо ще ви падне и батерията на автомобила. И ако карате с постоянна скорост 110-130+ км, тогава сами ще видите как от 320 километра пробег, всъщност реално са 120-130 км с едно зареждане. А може да бъдат и по-малко! Затова в случая от огромно значение е да използвате разумно и режимите за движение – Eco, Normal и Sport.

Мнения за пробега на електрически автомобил Opel Mokka

Eco режимът на електрическия автомобил черпи най-икономично от батерията. Препоръчвам ви да се придържате най-вече към него, когато пътувате на дълги разстояния. Същият обаче е най-подходящ за равни терени. Когато обаче имате неголям наклон, който трябва да изкачите по-бързо и по-комфортно или просто желаете да вдигнете мощността на електромобила, тогава е необходимо да превключите на режим Normal. Разбира се, веднага ще видите как се променя и пробега на километрите, които можете да изминете на този режим. Т.е. същите стават по-малко.

Електрическа кола под наем мнения

Режим Sport пък е с най-голяма мощност. Той е турбото на автомобила. Същият е чудесен, когато предприемате изпреварване, както и в случаите, когато имате нужда от бързина и мощност. Разбира се това не е никак малък комфорт, който черпи повече от режим Normal, а това се отразява на реално изминатите километри с един заряд на батерията.

2.3.4. Климатик, външна температура, фарове, чистачки, други екстри

Ползването на климатика също черпи от ресурсите на батерията, но така е и при познатите ни автомобили с двг. Външната температура също е фактор, който влияе на по-бързото изчерпване на батерията. И колкото по-горещо е навън, толкова и батерията на вашия електрически автомобил ще бъде по-бързо изчерпваща се по време на работа. Включването на фарове, чистачки и т.н. също черпят от ресурса на батерията.

И накрая, на база опита ми по темата „Какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане“ споделям, че е хубаво да зареждате батерията на електрическия си автомобил на всеки 50% за по голямо спокойствие.

Какви са опциите за зареждане на електрически автомобил по време на вашата почивка на море в Гърция?

За много собственици или наематели на електрически автомобили, въпросът за зареждането на техните превозни средства по време на почивката в Гърция може да бъде предизвикателство. Но не трябва да се тревожите! Сега има все повече опции за зареждане на електромобили и по времето на вашата почивка на Бяло Море. И като човек обичащ предизвикателствата и търсещ отговор на въпроса – какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане. Гиа сас… в следващите редове ще ви споделя и опита ми със зарядните станции за електромобили в Североизточна Гърция (Александруполис, Дидимотика, Ферес и др.)

какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане от София до Гърция

Ако пътувате от София до Александруполис, можете да използвате няколко опции за зареждане на електромобил. В България най-често срещаните електростанции за автомобили са на Eldrive. Има ги почти навсякъде у нас, както и по магистрала „Тракия“ и „Марица“ през където минава част от маршрутът ни. Неудобства от ползването на електрически станции към днешна дата обаче има. И те не са никак малко, особено когато тръгнем на дълъг път.

Затова дръжте за всеки случай в багажника на електрическия си автомобил и кабела за зареждане от домашната електрическа мрежа!

Домашна зарядна станция за електрически автомобил
Имайте предвид, че зареждането от домашната електрическа мрежа е около 15 часа за пълна батерия

Едно от най-големите неудобства е броят им на местоположение. Някъде има само една електростанция, а другаде две. И, ако някой малко преди вас е спрял да си зарежда автомобила… ще се наложи да почакате дори и 2 часа, а може и много повече. Разбира се ние сме късметлии 🙂 и не ни се наложи да чакаме никъде!

Електрическа зарядна станция за електрически автомобили в Гърция
Зареждаме Opel Mokka на електрическа станция до сладкарница „Moka“, град Александруполис

Необходимостта от зареждането обаче, от недостатък можете да обърнете в предимство. Например като използвате времето през което автомобилът се зарежда, за това да разгледате околните забележителности. Или пък да си създадете нови приятелства (както направих аз със собственик на електрически автомобил пътуващ от Германия за Иран). И така, докато автомобилът ви си зарежда, можетe да релаксиратe и да си хапнeте нещo вкусно! Можете да извадите лаптопа и да напишете статия. Или пък да си направите една фитнес тренировка!

В Гърция обаче електрическите станции не са сред познатите в България!

Какво ще рече това!? Това ще рече, че ако имате приложение или карта за зареждане на електрически автомобил с логото на Eldrive – няма как да си заредите автомобила. С други думи казано в Гърция попаднах на два вида масово разпространени електрически станции за автомобили – DEI Blue и Joltie Way. И всяка от тях е със собствено приложение за активиране на зареждане батерията на автомобила. Приложенията могат да бъдат изтеглени на място като се сканира QR код, който е посочен на електростанцията.

dei blue Greece
Зарядна станция за електрически автомобили в град Димотика, Гърция до супермаркет Склавенитис

Със зарядна станция на DEI Blue за 16.95 евро заредих 30.829 kWh за 1 час и 3 минути. Т.е. цената за 1 kWh е 0.45 евро, а в България е 0,80 лева на станция на Eldrive + първоначална такса от 0,50 лв.

На база опита ми ще споделя, че най-доволен останах от бързата зарядна станция на DEI Blue в град Димотика. Приложението е около 115 Мb и в началото е малко объркващо. Но след около 10 минути експерименти го схванах. За да заредите автомобила си ви взима автоматично 15 евро, които можете да използвате за зареждане на батерията. Ако надхвърлите сумата ще бъдете таксувани автоматично от вашата банкова карта.

Приложението на Joltie Way е по опростено за работа и можете да избирате опции за зареждане от 10, 20, 50 или 100 евро, като неизразходените средства остават в акаунта ви. Цената за kWh е 0.496 евро, което ще рече, че е тока е с около 4 цента по скъп от този на DEI Blue. Също така зарядната станция на която зареждах в град Александруполис до сладкарница „Мока“ беше от бавните. Т.е. зарежда с около 60 километра на час батерията на електрическия автомобил Opel Mokka за разлика с бързата на DEI Blue в Димотика, която зарежда с около 500 км на час.

Цена за километър: Ефективност на електрическите автомобили спрямо конвенционалните

За много хора преминаването към електрически автомобили може да изглежда като скъпа инвестиция. Но на практика, тези автомобили предлагат значителни икономии в дългосрочен план. Цената за километър при използване на електрически автомобил е много по-ниска от тази на конвенционалните горивни коли.

В тази статия давам мнения по темата какво разстояние изминава електрически автомобил с едно зареждане

Това се дължи на факторите, които влияят върху цената – разходите за гориво и поддръжка. Една от най-големите разходни позиции при конвенционалните автомобили е горивото, което не само че струва пари, но също така има и негативно въздействие върху околната среда. От другата страна, електрическите автомобили използват енергия от батерии, които могат да бъдат зареждани у дома или на обществени зарядни станции. Това означава, че разходите за горивото се свеждат до минимум. Също така електрическите автомобили в България могат да паркират безплатно в синя и зелена зона.

В крайна сметка, цената за километър при използване на електрически автомобил може да бъде до два пъти по-ниска от тази на конвенционалните горивни коли. Това прави електрическите автомобили икономично и устойчиво решение за бъдещето на транспорта.

Заключение: Планирайте пътуването с електрически автомобил под наем сега и се насладете на приказен релакс до морето или в града!

Завършваме нашата статия с едно важно призвание – планирайте своето лятно пътуване с електрически автомобил под наем от най-голямата национална компания у нас Top Rent A Car! Насладете се на новия и удобен Opel Mokka Electric и създайте своята поезия до морето, която ще ви донесе незабравими спомени и по-малко разходи за гориво. Ние изминахме почти 1000 км за около 160 лева. Уау, нали!

Част от автомобилите под наем на Top Ren a Car

Сега е моментът да започнете да търсите най-добрите оферти за транспорт с електрическа кола и настаняване, за да можете да си осигурите най-доброто преживяване. И не забравяйте, да си преговорите статията със съветите ми, да не бързате, когато сте на почивка най-вече, да се усмихвате, да бъдете позитивни и да се наслаждавате на морето. Защото е лято, защото всичко, което прочетохте е ключът към релаксацията и изключителното преживяване на лятото с електрически автомобил под наем. Не чакайте повече, планирайте своята почивка днес!

Резервирай почивка

P.S. Ако наемете електрическия Opel Mokka за 4-ма или 5-ма човека (т.е. да пътувате заедно) ще разберете, колко по-евтино ви излиза от това да поддържате личен автомобил за дълги пътувания. И не забравяйте, че си спестявате много разходи и от гориво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *