Полезен или вреден за здравето ни е кросът по плажната ивица? Истината!

Рзход на калориии при тичане на плажа

Крос на плажа? Хм! Навярно сте гледали филма „Спасители на плажа”, и навярно поне веднъж сте тичал по плажа или пък сте виждали, как други тичат по плажа.
Ако пък не сте, то идете рано сутрин или привечер и ще ги видите.
Хора, тичащи за здраве по плажната ивица.

Но всъщност полезно или вредно е да тичаш по плажа?

Когато стане въпрос за крос, както и за правилно изпълнение на силови упражнения, то равномерното натоварване на мускулатурата се получава, когато повърхността е хоризонтална.

Естествено има и някои изключения, когато например желаем да натоварим повече една или друга част от мускулатурата(горна или долна част на гърди на наклонена лежанка) , но пак основата е хоризонтална.
И ако основата(в това число и подът във фитнес залата) дори и малко клони от хоризонталното положение(т.е. да е на 100% равен) , тогава се получава неправилно натоварване на една от частите на съответната мускулна група, поемайки по голямо натоварване.
И ако на „малки тежести” (разгряващи серии) или пък на къси разстояния не се усеща, то със сигурност не е така при тренировката с „големи тежести”(т.е. необходимата тежест за работна серия) , както и при тичане на дълги разстояния или пък спринт.

Кога тичането по плажа може да навлече сериозни здравословни проблеми?

Изключваме положението, че вие не сте рейнджър, а просто желаете да тичате за здраве. А спомняте ли си, кога и как за последно тичахте на плажа. Или ако в момента сте на плажа, то загледайте се колко от спортуващите тичат здравословно. Почти няма такива.

Правилно тичане по плажа калории
И ако желаете да тичате по плажа, то по здравословната посока е тази.

Повечето хора тичат в онази част на плажа, където има допир с водата.
Да, тази част е твърда, приятна на допир за стъпалата и вълните обливат глезените. До тук е прекрасно. Но става ужасно, когато се вгледаме или усетим първите болежки от наклона на плажната ивица по която тичаме.
И това не е полезно нито за краката ни, нито за стойката, която през цялото време на тичането е в неправилно положение – тичайки изгърбени встрани. Схванахте разликата, нали. Тичане под наклон встрани!!!

Е уви, но от това боли и няма нищо общо с познатото ви „No pain, no gain“! Болят глезените, боли кръста и определено това е нездравословно.
За кратки разстояния(снимане на филм, фотосесия) съм съгласен, но не и за нещо по сериозно.

крос на плажа
Сканирайте всеки уред на плажа, дали е монтиран правилно. В случая едната част на успоредката може да бъде по ниска, а това може да доведе до сериозна травма при големи натоварвания.

Така, че тичайте по алеите около плажа, където повърхността е равна, както и с подходящите за целта обувки за крос(не бос) за да спортувате и дълго, и здравословно. В противен случай може да си навлечете сериозни здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *