Няколко истини на база опита ми за хората с домашни любимци и грешките

отглеждане на куче

Замислете се само, колко хора познавате, които имат домашен любимец – куче или котка(те са най-използваните за такива). Доста са, нали?
Ще кажете, че домашните любимци успокояват хората, влияят им добре психически. Да има истина. А на кои хора влияят така – на онези с лабилна психика или?

В следващите редове ще се постарая да споделя истории на база личен опит и някои научни изследвания по темата за обвързването на хората с домашните си любимци, и проблемите, които могат да си докарат в живота. А тези проблеми ще засегнат не само тях, но и домашния им любимец, и още повече… хората около тях, които мислят.

А сега да ви попитам! Дали познавате някое куче да си е взело за домашен любимец – човек?

Аз не познавам. Сериозно! Какво обаче се случва според моите наблюдения, а и не само. Казват, че животните разбират до известна степен, както и чувстват. Ок! Това ще рече, че същите тези животни имат и други потребности. Както вие имате нужда от свобода, така и те. Както вие имате нужда от храна, така и те. Вие правите секс, така и те. Но и те си търсят техните приятели, техните сексуални партньори, тяхното семейство, и определено истинската им среда не е хорската.

Когато един човек си вземе за домашен любимец примерно куче. Той просто го „осакатява“. Кучето стои обикновено затворено по цял ден, като 2-3 пъти в деня се извежда на разходка, като тя се ползва и да се изходи по малка или голяма нужда. Кучето се разгонва и иска друго куче с което да прави секс. Но, няма как. То е като затворник. И уважаеми зоо привърженици… искате да ми кажете, че да си имаш домашен любимец е правилно. Егоистично е!

Не, лично аз не смятам и ако, и вие наистина мислите с главите си, ще се съгласите. Значи сте против убиването на животни за храна, а не сте против мъчителното осакатяване на животното, използвайки го за домашен любимец.

Имат ли психически проблем хората, които имат домашни любимци?

В продължение на няколко десетилетия е преобладавало мнението, че домашните любимци носели ползи за здравето на стопанина си, като психологическо благополучие и дори се смятало, че хората, които отглеждат животинче живеят по-дълго.

Доказателствата за това обаче са противоречиви. Някои изследвания доказват тази теория, но други я оборват и твърдят точно обратното – хората с домашни любимци страдат от повишени нива на депресия в сравнение с тези, които нямат любимец. Източник: VESTI.BG

Лично аз подкрепям твърдението за това, че хората с домашни любимци страдат от повишени нива на депресия, и естествено имам лични примери по темата. Някои от тях съм ги следят твърде от близо в продължение на години.

Бих добавил също така, че хората с домашни любимци са и доста агресивни(поне тези, които аз познавам). Това, че се грижиш „добре” за едно животно, в никакъв случай не означава, че си т.нар. „голям добряк” и непременно си добър с хората, както го описват зооманяците. Хората, които си имат домашни любимци и са се вманиачили по тях, трудно биха поставили на 1-во място човека(според опита ми). Всъщност те биха обвинили човека без да има вина, но не и животното.

И ето един пример, който лично ми го казаха:

Преди години, запитах едно момиче, което естествено си имаше домашен любимец – котка(и дума дори на майтап да не споменеш нещо за котката) следния въпрос:

Ако един човек си върви по улицата и едно куче изскочи, и го ухапе без човекът нищо да му е направил. Кой е виновен? Отгoворът, който получих и ме стъписа, беше – човекът е виновен. Но, защо – попитах аз. Защото хората са ги озверили, веднага ми отвърна тя.

И за да помогна – продължавам по темата, като скачам във водите на Етологията

Етологията е наука за поведението на животните. За основоположници на съвременната етология се смятат носителите на Нобеловата награда за 1973 г. австриецът Конрад Лоренц – директор на Института по физиология на поведението на животните „Макс Планк“ в Бавария, холандецът Николас Тинберген и др.

  • Основната грешка на хората с домашни любимци

В следващите редове ще цитирам текст от статии по темата от списанието за домашни любимци „Моят приятел – кучето” (http://mpkucheto.com), които се базират на Етологията.

Всичко изглежда предопределено за едно щастливо съжителство с куче, но действителността е по-различна. Няма лошо да назовавате кучето си с най-нежни имена, да му гукате като на дете (когато сте насаме), но езикът на нашето тяло и нашето поведение, трябва да кореспондира с кучешкия и да излъчва недвусмислени сигнали към него. Непростима грешка е да се държим с кучето си като с човешко същество. То е „член” на семейството, но мястото му в тази общност е на куче.

Човешката природа, поне така ни се иска да вярваме, в повечето случаи е състрадателна и изпълнена със съчувствие. Ние имаме склонност да гледаме на домашното си куче като на дете от семейството.

В света на кучета има установен друг ред, участието им в една глутница, каквото е семейството за тях, е ясно определено за тях самите, докато хората не желаят да се съобразят с това, което му е дадено по природа. В нея всеки си тежи на мястото, а лидерът е този, в който е силата и правото да подрежда нещата. Останалите имат нужда от лидер, когото да следват. И тези отношения правят живота в глутницата спокоен и щастлив.

  • Кучетата инстинктивно се нуждаят от правила, ограничения и граници. 

За да бъде връзката семейство – куче щастлива, именно хората, трябва да станат водачи на „глутницата“.

Грешката е направена, когато хората сами дават на кучето прекалена привързаност, тъй като те са тези, които се нуждаят от такава. Другите фактори се пренебрегват и проблемът е готов!

  • Прекалената привързаност не прави кучето по щастливо

Привързаността не прави кучето по-щастливо, а съобразяването с неговите инстинкти го прави щастливо. Вие, щом сте собственик на куче, сте длъжни да осигурите точния, присъщия баланс, за да постигнете това.

Кучето е животно, което не притежава уменията на разумното мислене на хората. То е просто устроено, с инстинкти, които се контролират от различни области в мозъка.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

Кучетата не могат да анализират, да предвиждат или да планират. Те живеят с това, което се случва в момента. Когато човек разделя своята привързаност с кучето си, което е спокойно и послушно по природа, но в момента е в някаква друго състояние (например агресия, обсебване, плашливост, страх или хипер активност) и вие го прегръщате или потупвате по рамото, всъщност му казвате, че всичко е наред.

Да това може да е успокояващо за хората, но за куче – лошите усещания се засилват!

Докато хората си мислят, че по този начин му дават повече сигурност, то от своя страна гледа на тях като на по-слаби същества. Ако вашето куче е имало неприятно преживяване и вие му покажете внимание веднага след това, в желанието си да го успокоите и да го накарате да се чувства по-сигурно, всъщност вие затвърждавате в неговото съзнание това усещане. По-късно, когато то отново се срещне лице в лице с подобен проблем, ще ви се налага все по-интензивно да го успокоявате. Всъщност, точно вие по този начин създавате проблема.

Кучета не виждат нищо успокоително в маниера, по който хората се успокояват и не го възприемат по същия начин. Но тази практика е трайно затвърдена поради факта, че толкова дълго вече хората третират кучетата си като хора и им приписват човешки емоции и характеристики. Разбира се, има и такива, но по никой начин не можем да сложим знак на равенство.

Примерът с гръмотевиците и вашето куче

Един чудесен пример за неправилно поведение е нашата реакция, когато кучето трепери от страх при гръмотевици. Повечето от кучетата се ужасяват от гръмотевици и светкавици. В момента, в който вие се разнежите и започнете да го галите и да му говорите много успокояващо и умоляващо, ето какво се случва: кучето, като животно, което зачита правилата на глутницата, ви възприема като слаб лидер, т.е. в неговото съзнание вашата увереност, че няма нищо страшно в този ужасен шум, се превежда – “Водачът е слаб, я, как маучи и се е снишил до мен, значи наистина е много страшно!”

Щом вие покажете слабост, защото така то ще изтълкува подобно ваше поведение, инстинктивно то решава, че трябва да заеме позицията на лидера, защото вие вече не сте такъв. Независимо дали то желае или не тази роля, а защото глутницата трябва да има твърд лидер!

Хората често дават объркани сигнали за лидерство на своите кучета, което крайно ги дисбалансира, обърква тяхната психика и води до много психически или поведенчески проблеми. Умственото напрежение и негативна енергия се засилват и то не може да намери своя път.

В крайна сметка за домашните любимци и хората

Вижте драги ми хора. Намерете си за „домашен любимец” човек от противоположния пол, който да обичате и да ви обича. Нека той бъде вашият живот, а вие неговият.

За нищо на света не се усамотявайте с домашен любимец от друг свят(т.е. животно). Така осакатявате и животното, и себе си. Според моите статистики, хората маниакално привързани към домашни любимци са наистина хора с психически проблеми. Те живеят в самота и се осланят на „кучешкия си живот”, зарязвайки човешкия. Всеки има нужда да живее в средата, която му е отредена от неговото раждане!

  • Животните и децата

Не, не… не са чак толкова полезни животните за децата. По скоро са опасни според мен. Да забавни са, но да не забравя ме и факта с микробите, които носят и болестите покрай тях. И още нещо много важно… все пак животните не са мислещи същества като хората и определено не е добър съвет да оставите малкото си бебе да бъде гледано от кучето, котката и прочее животни.

В друга случка мой клиент във фитнеса ми беше споделил как домашния му любимец (огромна немска овчарка) за малко да отхапе ръката на бебето му. Няма да споделям, какво е било последствието за кучето от разярения баща!

Така, че ако желаете все пак да си имате животно в къщи, то направете му къщичка за него, някъде в двора за да може да тича свободно. Осигурете му поне минималното от което има нужда за да се чувства щастливо. Не го кастрирайте, ако е мъжко, защото е тотално егоистично! И мястото на кучето, определено не е в общата ви спалня! Надявам се да съм ви помогнал, споделяйки поредния си опит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *