Моите скъпи селца – Свирачи или Зорлузан

Гледката, която виждате е от римската могила Чуката в село Свирачи, а по средата на снимката се вижда язовирът до село Бяла Поляна, където обичах да ходя за риба в свободното си време и от тук бе прекият ми път по който минавах с моя модерен велосипед.

Свирачи е другото мое скъпо селце в което съм изкарал детските си години, което никога няма да забравя.
Какъвто и да стане човек – не трябва да забравя от къде е тръгнал – това съм аз Мартин Гергов!

В тази статия от тази поредица ще разгледам селото на майка ми и баба ми М. Чакърова. Селото, което в миналото се е казвало Зорлузан, а днес вече е Свирачи, Ивайловградско.

Кратка история и разположение на селото

Село Свирачи е разположено в Югоизточните Родопи на 235 м надморска височина, на 6 км южно от Ивайловград и на около 3 км западно от българо-гръцката граница, до която водят само пътища без настилка. На север, по пътя за Ивайловград минава река Армира.

Старото името на селото е засвидетелствано във формите Зорназан, Зорнозан и Зорлузан. Според легендата Зорназан или Зорнозан идва от трудното обработване на земята, а Зорлузан от това, че в селото имало много свирачи на зурни. До Балканската война селото е населено изключително с турци и гърци.
След войната, през 1914 година, гръцкото и турско население напускат селото и на тяхно място се заселват българи бежанци от Мала Азия от където се е преселила и моята баба Мария Чакърова.

Свирачанци се отличават с трудолюбие и силно българско самосъзнание.
Баба ми е била сестра на кмета на село Свирачи Стефан Гелимачев и партиен член!
С министерска заповед №2820 от 14 юли 1934 година селото е преименувано на Свирачи.

Жителите на селото са източноправославни българи. В селото има една църква – „Св. Димитър“, построена през 1859 г., която е известна с чудотворната икона на Света Богородица, за която се вярва, че е чудодейна и има способността да „бъхте“ само един ден в годината – на 15 август – Голяма Богородица.

Началото и краят на мисията

Това е селото в което съм прекарвал летните си месеци ловейки раци на реката и риба на язовира. Това е едното от селцата, които никога няма да забравя!
Аз съм човек, който обича козето сирене и мляко, мириса на току що прекопана градина, мириса на селото… и след време ще се върна там от където съм тръгнал – на село!

One thought on “Моите скъпи селца – Свирачи или Зорлузан

  1. Фрина says:

    Ех, и аз си го обичам селото. Заради невероятното трудолюбие на хората, заради чистата им душа, заради готиния диалект, заради хилядите забавни истории и забавни прякори като „Бедния фермер“, „Търпата“ или „Стойчо мозъка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *