Блог

Най-хубавото място във всемира, моят град Ивайловград

„Най-хубавото място във всемира,
най-хубавият кът на този свят
е точно между Арда и Армира
и носи името Ивайловград!“

Ивайло Балабанов
(поет от Ивайловград)

Община Ивайловград е разположена в най-югоизточната част на Родопите.
На изток и на юг граничи с Република Гърция, а нейни съседи на север и запад са общините Любимец, Маджарово и Крумовград.

Климатът на района е преходно – средиземноморски. Територията на общината е 820 кв. км. и попада изцяло в Източно – Родопската физико – географска област. Надморската височина се движи от 70 до 700 м. Релефът на региона има добре изразен нискоридов и долинен характер. Средногодишната сума на валежите е от 725 до 925 мл. на кв. м, а средногодишните температури са 21-23 градуса и са значително над средните за страната.Населението на община Ивайловград наброява 8159 души като се падат 11 д. на 1кв. м. Населените места са 51, организирани в 18 кметства. Административен център е Ивайловград с население 5106 жители.

Град Ивайловград днес има 4 423 жители и е център на общината, чиято територия (820 кв. км.) включва 51 села общо с население 8 159 жители. Градът разполага с поликлиника и болница. Доминираща сграда в центъра на града е читалище „Пробуда“, строена през 1971 г. В историческото ядро на Ивайловград са запазени традиционни къщи от провинциалния тип на богатата родопска къща – с по-малки размери и по-проста конструкция (дом на Ламбер Ламберов, Стамбол Димитров, Яни Попов, Трифон Мутафчиев). Архитектурата на къщите от края на ХIХ и началото на ХХ век има много общи черти с архитектурата на големите градове на Тракия от този период.

Още за Ивайловград на адрес: www.ivaylovgrad.org

ВИЖ НЯКОЛКО СПОДЕЛЕНИ ОТ МЕН ПРОДУКТА!

добър фитнес инструктор в софия град
Болки в ставите лечение добър крем против бръчки с ботокс екстракт от охлюви
добър фитнес треньор в град София

Мартин Гергов, автор на блога

Аз съм 4-тен Национален шампион по силов трибой, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес треньор и блогър. Тел. за връзка с мен: 0893 889 768

One Comment

    • mega
    • май 25, 2010

    wow….

    Отговор

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.