Нещо повече от полуклек

Полуклек упражнениеЕдна древна поговорка в бодибилдинг и фитнес средите гласи яростно и ясно „NO PAIN, NO GAIN!“
Преведено на наш български език, това ще рече „без болки, няма успехи“, което е наистина много вярно.
Под болка обаче не искам да ме разбирате погрешно.
Става въпрос за болката, породена от мускулната треска, което пък е признак на перфектно свършена работа, особено ако сте в основен период с главна цел повишаване на мускулна маса и сила.

Не всеки обаче тренира за увеличаване на мускулната си маса, защото всеки човек си има идеал, инсталиран в „хард диска“ си или както искате го наричайте.
По моите статистики твърдо мога да кажа, че по-голямата част от посетителите на фитнес залите, тренират с цел намаляне на подкожните мазнини.

Също така, твърдо мога да споделя, че и по-голямата част от спортуващите във фитнес центровете избягват базови упражнения, като клек, вдигане от лег, мъртва тяга и др.

Какво имам предвид, като казах клек

Като казах КЛЕК имам предвид клякане, а не полуклек, който обикновено се прави от лекоатлетите на къси дистанции, но това вече е друга тема.
Тези упражнения се избягват – първо, защото са доста трудоемки, второ – защото са и опасни, ако не си заучил правилно движението и трето, ако треньорът ти не е на „ти“ !

И така – едно, две, три и хоп вместо например да правим клек, правим полуклек именно поради някоя от горе изброените причини, поради неувереност или пък
„Ами аз гледах диска на „Баба Пенка“ за изваяни и секси бедра и тя не прави клекове!“

Въпреки всичко аз ще ви посъветвам и вие да не ги правите, особено ако сте начинаещ, не ползвате фитнес инструктор и сте несигурен в правилното изпълнение на движението.

Започнете първо с движението полуклек без тежест, като го усъвршенствате и се почувствате уверени в себе си преминете на следващата стъпка, като го изпълнявате с тежест.

Изпълнение на упражнението клек

Заставате с разкрач малко по-широк от широчината на раменете ви, като петите ви са стъпили върху малки дискове от 0.5 кг например(високи около 3 см) за по добра опора.
Особено важно по време на изпълнението е да сте с S-образна стойка(чупка в кръста), като по този начин автоматично стягате гърба си и вероятността да травмирате гръбначния си стълб значително намалява.

При полуклека – клякайте до преди сключването на права линия на тазобедрената става с колянната става.
След няколко тренировки – да кажем 30 на брой, ако вече сте уверени в себе си може да преминете на следващата стъпка, която е нещо повече от полуклек.
Става въпрос за познатите или непознатите ви НАПАДИ!

Нападите се доближават до клека, но не напълно.
Те са подходящи, когато тренирате за релеф, както и ако имате избързващи мускулни групи като седалищните мускули например.
Ако това е целта ви нападите са подходящо упражнение, както и второ стъпително упражнение преди истинския и жесток клек разкъсващ мускулните ви влакна, почти така както вие бихте искали да разкъсате тениската на силиконова барби на мокро парти!

Изпълнение на упражнението напади

Началното положение е прав с щанга на рамене зад врат или с гири в ръцете.
Стойката е S-образна, а главата и погледът са насочени напред и леко нагоре.
Правим крачка напред, която трябва да е толкова голяма, че в най-крайната позиция тазобедрената става да сключва права линия с колянната става и същевременно подбедрицата(частта на крака между коляното и глезена) да сключва прав ъгъл с бедрото.

напади

Рано или късно, ако изпълнявате тези две движения крепко и правилно ще се почувствате уверени за да преминете на движението клек.
А кога ще стане това – не унивайте дори за миг, защото повторението е майка на знанието, а така е и с упражненията!

2 thoughts on “Нещо повече от полуклек

  1. Иван Илиев says:

    Перфектна форма.
    Бихте ли споделил дали правите кардио? Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *