Истински Пчелен Мед, Фитнес и Диета за отслабване

Най-добър пчелен мед

Лято е, горещо е, и е време за нещо по различно от плаж и море. Време е да подишаме чист и прохладен въздух рано, рано сутринта. И за чаша студено кафе с пчелен мед.

И като казах мед, то с плавна крачка тръгвам днес напред, защото ще добивам пчелен мед. И ако наистина ви е интересно как се добива мед. Tо ще научите в следващите редове на публикацията в която ще опиша няколко часа от престоя ми на медното поле. A пък следващия път ако желаете може да ви взема с мен за да видите и вие за какво става дума.

Истинският пчелен мед за разлика от „фалшивия“, който се прави от захар, представлява сладък сок. Kойто пчелите събират от различни растения в процеса си на цъфтеж.

ПЧЕЛЕН МЕД – ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

И ето вече съм в Гърция, където разбирам, че гърците смятали меда като важен елемент при храненето. И е отразено в тяхната митология. Амброзия, т.нар. храна на боговете представлявала смес от мляко и мед.

Според старите хора, пчелният мед има един куп лечебни качества. Сред които са и облекчаване на махмурлука. Пчелният мед се усвоява на 100% от организма, и от него не се пълнее! Истинският мед е богат на редица витамини, минерали, органични киселини. Също на аминокиселини и много въглехидрати, като фруктоза, глюкоза, дизахариди и тризахариди. Медът е идеален за подмладяване на кожата. Медът е известен със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства.

ДОБИВ НА ИСТИНСКИ ПЧЕЛЕН МЕД

Да контролираш домашни животни не е лесно, но да окажеш контрол върху диви пчели е невъзможно.

bee

Пчелите обичат да кръжат, където на тях им харесва и в никакъв случай не можеш да си пастир. За предпочитане е кошерите да бъдат далече извън населените места. Там където има обширни екологично чисти райони с цъфтящи по различно време растения. Именно по този начин добивът на мед ще бъде и качествен, и голям.

Пчелите правят мед, за да се хранят с него. Пчелите работнички, които събират нектар, изсмукват с хоботчето си нектара или маната, като го събират в медовото си стомахче. В главата се намират хипофарингиални жлези, от които се отделят ензимите инвертаза и диастаза. Те действат в преработката на нектара в пчелен мед. Обогатеният с ензими нектар се пренася от пчелата към кошера. Количеството нектар, което донася една пчела, е 45 – 60 mg. То се предава на 4 – 5 кошерни пчели, които на свой ред го предават на 8 – 10 други млади пчели, наречени приемачки. По този начин нектарът, донесен от една летяща пчела, се разпределя между 50 млади приемачки, които го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето, и така изпаряват водата от нектара. Това действие се повтаря около 20 минути и всеки път добавят към капката по малко секрет от глътъчната си жлеза. При това активно прехвърляне на нектара той бива обогатяван с диастаза, каталаза, фосфатаза и оксидаза.

Когато водното съдържание намалее до 35 – 40 % ! Пчелите го отлагат под формата на малки капчици по стените или дъното на восъчната килийка и постепенно я изпълват. Изпарението на водата от съдържанието в килийките продължава благодарение на активната вентилация в кошера. Когато водното съдържание в нектара достигне 15 – 20/21 %, а количеството на захарозата под действието на ензимите достигне до 5 % нектарът се превръща в пчелен мед. Пчелите допълват килийките и ги запечатват с восъчно капаче. То предотвратява поемането на влага от пчелния мед. Преработката на нектара в пчелен мед продължава 1 – 3 дни. /Източник: Уикипедия/

Обикновено от един добър кошер се събира по 40 килограма мед на месец-месец и половина. Но само ако има достатъчно цъфтящи растения. Медът е готов за събиране, когато кутийките от питата за запечатани от пчелите с восъчно капаче.

honey

Преди събирането на меда е необходимо да се облечете в специални дрехи. Като моите на снимката за да се предпазите от евентуални ужилвания. Също така за още по голяма сигурност е добре леко да опушите пчелите с пушилка за да не бъдат агресивни.

dubai_bio

Следва изваждане на питите с мед от кошерите и поставянето им в кошери пригодени за пренос до място пригодено за целта. Където тепърва медът започва да тече благодарение специален уред(центрофуга) в който се поставят пчелните пити, като преди това биват предварително обработени. (изрязване на горния слой на питите със специален нож или стъргало).

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ИСТИНСКИЯ ОТ ПЧЕЛНИЯ МЕД

Истинския мед обикновено при по ниска температура кристализира или поне така казват старите майстори. Мед, който не кристализира след време е произведен от глюкоза и/или захар. Именно с която са хранени пчелите с цел по големи, но некачествени добиви.

истински пчелен мед

Но най-добрия начин да сте сигурни, че медът, който купувате е истински! Е като отидете в деня на събирането му и видите с очите си как се отваря всеки един кошер. И как в него няма поставена захар за храна, а след това си наточите и няколко буркана с мед, както направих аз! Така, че следващия път след месец-два, ако желаете може да заповядате с мен.

ПЧЕЛЕН МЕД И ФИТНЕС

Ако нямате достатъчно енергия за фитнес след тежкия работен ден или по време на тренировка. То! Разтворете 1 супена лъжица мед в 500 мл вода и отпийте половината на екс. А след това и останала част на глътки. Естествено, че може да го добавите и към кафето си. Което обаче не трябва да е горещо за да не се загубят ценните му качества.

Ако пък по време на тежка силова тренировка, кръвната ви захар рязко падне! Също вземете лъжица мед, вместо енергийна напита богата на захар.

ПЧЕЛЕН МЕД И ФИТНЕС

Пчелният мед не се отлага като мазнини. Усвоява се на 100% от организма според статистиките. Но дори и да не звучи реално, то ако спазваме поговорката „Дозата – прави отровата“. Ще разберем, че от 1 лъжица мед на ден проблемът с повишаването на мазнините ще бъде разрешен. Но само ако спазваме подходящ хранителен и тренировъчен план за отслабване и забързване на метаболизма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *