Полиция, Форма и Униформа

Академия на Министерство на вътрешните работиСлед като Веско Маринов издаде новото си парче за химна на полицията, което лично на мен ми харесва, и навява весели и незабравими спомени, аз реших да се замисля пък относно формата в полицията.

И по-точно да разбера, какво е необходимо за да станеш полицай, какво представлява физическата подготовка и всякакви други въпроси свързани с полицията, милицията и органите, които се грижат за реда.
Повечето полицаи са мъже, но има и жени.
Жена полицай, звучи ви несериозно ли!
Лично на мен ми звучи доста сериозно и поражда куп въпроси за разпит по темата.

Както предполагам вече се досещате, че полицаят на който се спрях от пръв поглед и веднага задействах цялата си „бойна“ артилерия е момичето на снимката с АК-5,45.

Време е за полицейско рапитване

Обикновено полицаите са тези, които разпитват и проверяват гражданите, които малко, много или прекалено много са кривнали от правия път на закона.

Този път обаче интервюто ще бъде малко по-различно от стандартните интервюта, защото обикновено полицаите са тези, които задават въпросите, а ние цивилните граждани сме тези, които трябва да отговарят.
Така, че аз ще задавам въпроси, но и на мен ще ми бъдат задавани въпроси от полицията и понеже нямам друг избор приех! Само сега много интересни въпроси и отговори!

Разпитът започва със скорост 50 км/ч в градски условия

Представям ви полицаят, който носи фамилия от която ще ви полазят тръпки, ако сте престъпник, полицаят който ми направи сефтето(за първи път ме закопчаха с белезници), но и аз на него(като го интервюирах), полицаят от който дори да исках да избягам не можех, защото краката ми се подкосяваха от неговото присъствие(не само, защото държеше АК-5,45) и още по точно казано, момичето с най-мъжката професия, но запазила женствеността си Биляна Борисова!

Мартин Гергов: Сержант Гергов(б.а.бивш старшина на рота съм, предполагам знаете)!
Вашите документи за проверка, т.е. представи се с няколко думи на нашите читатели?

Б.Б. : Биляна Борисова се казвам. На 20 години съм и уча в Академията на МВР.

Въпрос от Б. Борисова: Моят въпрос към теб е липсва ли ти службата с всичките и предимства и недостатъци?
М.Г.: Честно казано, да липсва ми наистина. Дори съм си мислел вместо почивка на море да отида за 3 дни в някоя казарма и да почувствам тръпката от това дневалния да те събужда сутрин в 5.50 ч. с „Рота ставай от сън, рота ставай за физарядка” и след това да тичаме на плаца голи до кръста без значение, че е студено навън. Мислех си, че нещо „не съм наред” с тези мои нестандартни идеи за почивка, но преди няколко месеца бях споделил за това на един мой приятел с който бяхме заедно в казармата, и той бе на това мнение. Готино си беше, мамка му!

М.Г.: Защо избра професия „Полицай“? Някой те накара силом, семейна традиция или просто, защото се чувстваш винаги в кондиция?

Б.Б: Никога не съм мечтала да уча в Академията или да бъда полицайка, всичко стана случайно-в последния момент кандидатствах. Нямам роднини и всякакви други връзки в системата,никой не ме е карал, сама си избрах всички унивеситети, в които да кандидатствам, и къде да уча. Бях приета в Софийския университет и в Югозападния, но след известни размишления избрах Академията и не съжалявам. Обучението там е доста различно от „професия полицай” и от всяко друго учебно заведение.

Въпрос от Б. Борисова: Доволен ли си от финала на световното?
М.Г.: Световно ли? По футбол! Мразя футбол!

бербатов, berbatov, dimitar berbatovДори скоро инструктирах Митко Бербатов за тренировката му по фитнес, и на него също му заявих, че „мразя” футболистите „стойкаджии” във фитнес залата, но той е изключение(не, че защото е Бербатов).
Работата си е работа и „четки” не правя на никого, който и да е той, защо след време, ако някой, който тренирам и напътствам не изпълнява указанията ми (особено ако е състезател) аз ще съм виновника, нали!!!
Преди година щях да започвам работа като кондиционален треньор на Литекс и бяха изпратили при мен Станимир Стоилов

(Мъри) и трябваше да ходя на лагер в Турция с футболистите, но в крайна сметка отказах, и няма да коментирам днес защо! Още не съм изпил сутришното си кафе!!!

М.Г. : От какво най-много се страхуваш или полицаите са безстрашни?

Б.Б.: Не мисля, че има безстрашни хора,защото страхът често ни предпазва и буди инстинкта ни за самосъхранение. Страхът е нещо естествено и дори необходимо,стига да не е извън разумните граници. Аз най-много се страхувам за семейството си, не мисля, че нещо повече може да ме интересува от това те да са здрави и да са добре.

Въпрос от Б. Борисова: Най-добрият съвет, който си получавал?
М.Г.: Хм, няма най-добър съвет. Това е като в казармата – всяка заповед е предпоследна!
Но може би – човек се учи от грешките си, и от грешките на другите.

М.Г.: Какво представляват приемните изпити за бъдещите полицаи в „Полицейската академия“ и кой изпит беше най-труден за теб?

Б.Б.: От тази година изпитите са доста по-облекчени,защото отпаднаха писмените изпити по БЕЛ и история, а се приема по матурата и бала на кандидатстващите. Останаха медицинските,физическите изпити и психотеста. На мен лично най-труден ми беше изпита по БЕЛ, защото не бях много добре подготвена с темата, но се справих.

б. борисоваВъпрос от Б. Борисова: От кога започна да правиш интервюта и имаш ли амбиция да се занимаваш с журналистика?
М.Г.: Това стана случайно. Написах една статия по случай наближаването на Нова година(2007 г) и същевременно направих първото си интервю с едно момиче с което бяхме заедно партньори на конкурса за „Най-хубаво дупе”. Малко по късно тази моя публикация бе харесана от редакцията на първото мъжко лайфстайл списание Vratovrazka.bg и ме поканиха да пиша за тях, и все още пиша, а от скоро и за „Труд”.

Относно амбицията, никога не съм мислил, че ще се занимавам с журналистика, но ето, че се справям отлично в моята си сфера! Преди като състезател бях шампион в силовите изпълнения, а сега съм шампион отново, и то пак в любимата ми сфера.

М.Г.: Как се храни един полицай и колко пъти седмично спортува и какво за да поддържа уни(кална) форма? Опиши ми с няколко думи!

Б.Б.: Не спазвам никакъв особен режим. Старая се да се храня здравословно.
Много обичам да танцувам, да се разхождам, да тичам, тренирам фитнес 3-4 пъти седмично, а когато уча имам предмет Лична защита и физическа подготовка, което си е една добра тренировка.

Въпрос от Б. Борисова: Как реши да се преквалифицираш и да се занимаваш с фитнес?
М.Г.: С фитнес съм се занимавал още на 14 годишна възраст, а след това се захванах със силов трибой(клек, вдигане от лег, мъртва тяга). Това не е преквалификация, защото движенията във силовия трибой са базови движения от фитнеса и културизма, и от там е произлязал силовия трибой.
Някои големи величия от миналото също са тренирали и културизъм, и силов трибой като мен.
Естествено съм участвал и на състезание по културизъм, като ми предложиха да ме спонсорират.
Сега съм и инструктор по фитнес, защото професионалния спорт в България не е на ниво за да ти осигурява стандарт на живот, защото вложенията са много, а печалбата е под всякаква критика и шампион да си!

М.Г. Като малка с какви играчки си играеше-с автомати, пистолети, белезници? Коя беше любимата ти играчка?

Б.Б.: Честно казано не си падах много по изброените, бяха ми безразлични.Обичах всякакви играчки особено плюшените и куклите. А за любима играчка се сещам за една плюшена бяла маймунка, която носех навсякъде с мен и с която спях.

кунг фуВъпрос от Б. Борисова: Интересуваш ли се от други спортове освен от фитнес?
М.Г.: Да от кунг-фу. Преди години тренирах ортодоксален Тай Дзи Цюан, а да не забравяме, че имам и колан по Таекуон-до. Така, че този вид бойни изкуства са другата ми страст, която упражнявам от време на време, имам си и кимоно! Искаш да направим спаринг ли? : )

М.Г. Като, чуя за полицай си представям човек, който няма особено чувство за хумор, суров и безкомпромисен.
Това не убива ли женствеността за околните или извън униформата си коренно различен човек, т.е. полицаите ходят ли по дискотеки, веселят ли се и т.н.

Б.Б.: Не мисля, че полицаите са толкова сурови и, че нямат чувство за хумор,въпреки че работата им често го изисква. Според мен униформата налага много отговорност, респект и определено поведение, но не заличава личносттана този, който я носи. А по отношение на женствеността-определено униформата не я убива, дори мисля, че когато една красива жена носи униформа тя подчертава много повече женствеността й. Всеки работещ в системата има право на личен живот, да излиза, да се весели и да ходи, където поиска.

Въпрос от Б. Борисова: Обичаш ли да пътуваш, и къде за последно беше?

М. Г.: Знаеш ли, че сефтето на шофьорската ми книжка направи жена полицай, сега ти ми правиш севтето като ме закопчаваш с белезници. Явно съм късметлия или просто военното, което е останало в мен като бивш старшина на рота… привлича!!!
Скоро бях на гости в селцето ми Свирачи, не си бях ходил от 5-6 години.

М.Г.: Все пак нашето списание е мъжко и грехота ще бъде ако не ти задам поне един малко по как да го нарека… хай въпрос!
Забелязал съм, но не съм сигурен, че белезниците намират и къде, къде по-приятно приложение, от колкото да бъде закопчан някой престъпник! Има ги и в секс шоповете… толкова ли е готино да си с белезници?

Б.Б.: Понякога е приятно ти да се чувстваш безпомощен и под контрола на друг(стига да е свързано с по-приятни цели от задържането), а и щом толкова хора се интересуват от белезниците и ги купуват, значи им е готино да ги използват.

Въпрос от Б. Борисова: Кое е най-смелото или екстремно нещо, което си правил?

М.Г.: Да ям сурови свински уши с космите при това, да ближа тарантула и хлебарки по коремчето, да летя с главата надолу и да целя мишена.., и по просто казано „СТРАХ”.

2 thoughts on “Полиция, Форма и Униформа

 1. Лъчезар says:

  Здравейте,
  много ми харесва сайта, статиите са много интересни. Бях приятно изненадан като прочетох че Мартин Гергов се занимава с бойни изкуства. Аз съм инструктор по карате и тренирам главно деца. На много от тях правя хранителни режими и съветвам родителите, които в повечето случаи не знаят как да хранят децата си пълноценно, когато тренират.
  В най-скоро време мисля да потърся вашите съвети за това как да възстановявам по-добре след тренировка, защото септември ме очаква нов сезон с много тренировки. 🙂

 2. Исмегюл says:

  Здравейте,
  наистина много ми хареса статията ви и си намерих отговори на някои въпроси, които исках да науча. Но искам да съм сигурна от това дали са отпаднали кандидат-студентските изпити по БЕЛ и история и се приема с оценката от матурата. Искам да уча в Симеоново и да съм наясно с нещата. Да се откажа от сега или да продължавам до край. Както всеки знае, че много по-трудно е едно момиче да е приета като полицай в академията сравнение с момчетата. Ако ми отговорите на въпроса ще съм ви благодарна.

  Отговор:

  Здравейте,
  Не можем да ви отговорим на въпроса.
  Потърсете отговор на уеб адрес: http://www.academy.mvr.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *