Преди празниците, обикновено спираме фитнес тренировките. Но това е опасно!

Последна фитнес тренировка за 2016
Последна фитнес тренировка за 2016
Последната ми фитнес тренировка за 2016 година

И ето, че Коледа дойде и отмина, а сега пък идват и почивните дни за Новата 2017 година. А след тях пък идва месец януари, който е възможно да ни претовари и има защо!

Време е за последната ми тренировка за 2016

Да, да! Още вчера я направих в Ивайловградския Голд’с Джим, намиращ се в хотел „Тракия“ и реших да си изпиша кратка почивка.
Нормално, нали? Все пак са празници! 🙂
Всъщност, обаче нека видим, къде се крие истината за почивките от тренировки в любимите за почти всеки Държавен служител(за другите почивка „няма“ ;)) празнични дни!

Ако, обаче почивката между тренировките ни, както и спазването на добър хранителен план е около седмица или пък повече!

Има голяма вероятност да получим нежелани подаръци, като:

  • Отслабнали силом и „духом“ мускули

Без богати на белтъчини хранения и липса на силови тренировки мускулите ни започват да атрофират.

Естествено, че бързината на нежеланото разграждане на мускулатурата, зависи и от други фактори, като например обема на мускулното тегло и тренираност, ползване на позволени и забранени стимуланти. Колкото по-голям е обемът на мускулатурата, толкова поддръжката й е по трудна.

Фитнес хотел Тракия Ивайловград
Фитнес залата в хотел „Тракия“, гр. Ивайловград, Сн. 1.

В рамките на седмица според сайта za-fitnes.com(и според мен също) мускулите намалят и скоростта си да горят по бързо мазнини. Което означава, че метаболизма се забавя. Мит е, че мускулите ще се превърнат в мазнини, но пък ще започнат да атрофират (да се разграждат), а липсата на физическа активност ще е благоприятна основа за по-лесно затлъстяване.

  • Намалена издръжливост и самочувствие

Спирането на силовите тренировки, автоматично оказва влияние, както върху издръжливостта, така и върху доброто ни самочувствие.

Спрете(бел. авт. не ви съветвам) да тренирате за няколко седмици, и сами ще усетите как сърцето и белите ви дробове отслабват.
Започвате да се задъхвате дори при изкачването на стълбите в блока, носенето на вече „тежките“ пазарски торби, и много други неща за които преди, дори не сте се и замисляли!

Нека погледнем и към самочувствието.
Да, да! И това самочувствие, и „онова“ 🙂 самочувствие!
Тренировките спомагат за по-доброто и по-лесно пренасяне на кислород към мозъка. Когато физическите занимания бъдат прекратени за дълъг период от време, тогава този процес отслабва. Също така, организма ни ще изпитва и затруднение с блокирането на токсини, които причиняват умора, стрес, трудна концентрация и/или раздразненост.

Хард фитнес тренировка
Чисто желязо и хард тренировки! Ооо ейее!

Физическите упражнения увеличават синтеза на серотонин (т.нар. хормон на щастието). Спортувайки правилно започваме да мислим по позитивно и гледам по оптимистично към нещата в живота.
Започват да нахлуват нови идеи и нови възможности!

  • Проблеми със сърцето и диабет

Качествените тренировки са чудесен начин за поддържане на здрава сърдечно-съдовата система. Системната липса на тренировки обаче, съчетана с безразборно приемане на богата на въглехидрати и мазнини храна, може да навлече сериозни нездравословни последици върху кръвното налягане и инсулина.
И колкото повече почиваме, толкова по лесно можем да проточим тренировките си от днес за утре, и от утре за в други ден!

Фитнес мазнини отслабване програма
снимка: breakingmuscle.com

Поради липсата на тренировки и правилно хранене, нивата на кръвната захар започват се насочват към нездравословните граници. А след време тази липса може да доведе, както болести на сърцето, така и диабет.

Но пък при възобновяване на фитнес заниманията и правилното хранене(на всеки 3 часа) до седмица нивата на кръвната захар започват да се насочват към здравословните граници.

Виж историята на Слави, който отслабна със 100 килограма, и който имаше някога и диабет. Историята е тук: https://goo.gl/BkbfCV

Все пак имам и хубави новини!

А те са, че за да се върнете в предишната си красива и секси форма – не отнема много време, в зависимост от почивката де! 😉
И ето, че дойде моментът в който да отговорите(но с ръка на сърцето) в коментар, кога за последно тренирахте във фитнес залата?
Весело посрещане на 2017 година!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *