Да поддържаш приятелство с бившите е като да сключиш сделка с дявола! Вижте защо!

Photo: Julia Balakrishnan

Приятелство с бившите е тема, която е убила безброй нови връзки и продължава да го прави! Като човек минал не веднъж и дваж, и по тази тема, както в реална, така и във виртуална среда, колкото и студенокръвно и коравосърдечно да звучи. Колкото и да не се хареса на един куп читатели на блога ми… просто ще кажа, че бившите нямат място в настоящето и ще споделя най-разпространения мит по темата! И той е…

Имал(а) съм дългогодишна връзка с него (нея), той (тя) ми е помагал в тежки ситуации и е нормално да сме си приятели!

Със сигурност не сте нито първия, нито последния, който е помагал или на който му е било помагано в бившата му връзка. Но това, че някой с който си имал сексуални контакти ти е помагал и след това ти е забил нож в гърба не означава, че трябва да си го държиш за приятел. Ако пък не го е имало това „забиване на нож“, щяхте да сте си още заедно, нали?

Видео интервю по темата „Приятелство с бивши“ с магистър психолог Павлина Костадинова

Този, който иска да си останете приятели след връзката обикновено е този, който е „чудесен манипулатор“ или по просто казано – психопат. Той ще ви се обажда от време на време да ви чува как сте, ще ви поздравява за празници без значение, че вие си имате нова връзка, ще се обажда и на майка ви и баща ви, и на децата ви… въпреки, няма значение, че те на са общи…. ооо да, всъщност е загрижен за общото ви куче или котка! И, ако вие му позволите това, значи не сте си затворили „токсичното прозорче“, което започва да пълни части от балона на новото начало. Всъщност може да си го позволите, но стига да бъде напълно служебно… например, ако имате деца и той или тя, трябва да ги взимат (но не да идват вкъщи, а да ги чакат отвън).

И все пак… представете си следната ситуация:

Седнали сте си с половинката на романтична вечеря и се обажда бившия. За да ви чуе как сте и започва, и вицове да ви разказва! А вие го изслушвате и дори му се радвате, защото той бил много забавен! Как ви се струва тази ситуация – нормална или ненормална! И ако смятате, че е нормална що пък да не го поканем на масата и да ни разсмива и двамата. Ъъъъъ…. а да остава от време на време и да преспива?! Що не!?

Ако смятате, че е нещо нормално, то най-вероятно сте психопат!

Да сте в топли отношения с онези, които доскоро са топлили леглото ви е не просто странно и грозно. Повече е! Вероятността да сте психопати или още по-зле обладани от висш нарцисизъм, съвсем не е преувеличена. Тестовете за психопати отдавна са надскочили традиционните въпроси относно емпатията към останалите или доколко живеем в изолация.

Новите изследвания ни препращат към ситуации, в които оставаме в близки приятелски отношения със своите бивши любими.

Проучване на департамента по психология на Университета в Оукланд изследва мотивацията на хората, които избират приятелството със старата си любов. Сондиране на мнението на 861 души и въпросите относно тяхното решение, представят седем основни причини – възможността все още да правят секс, обмяна на различни блага – статус, пари, ласки, и не на последно място чувството за едно безкрайно доверие. Да се чуди човек, къде е било то преди раздялата!

За съжаление на всеки, заобиколен от свита бивши приятели, които са били и негови любовници, дължим следната информация – онези, които намират сексуални и практични причини да поддържат подобна близост, са хора с психопатология на личността. Стойността на техните приятелства стъпва върху ползата, която извлича от тях, а не върху морала. Доста практично, твърде несправедливо. Когато първичните инстинкти водят парада, а мястото за разтуха е гостоприемно – тъмната личност тържествува.

Ако сте в подобна ситуация, замислете се, от коя страна на барикадата се – намирате и какви са вашите мотиви за поддържане на топли връзки със студени личности. Възможно е пък, и вие самите да сте такива.

Ако нещо е приключило, погребете го и продължете напред. Намерете приятели, с които не сте спали.

Кажете на бившото си гадже, че приятелство по между ви не е добра идея и знайте, че имате пълното право да го кажете. Сложете край и продължете напред!

ОПС! А как ви се струва това: Приятелството е стъпалото към връщането на бивш отново? Логично, нали! А връщането назад определено не ми е било полезно никога! Старата песен на нов глас! Така, че бъдете крайни в любовните си отношения – или всичко или нищо. Не оставяйте токсични прозорчета с миналото, защото ще подкопаят настоящето! И запомнете, че без любов сте празни! И такава истинска Любов, която може да даде един истински мъж на една истинска жена и обратното… никой друг не може да ви даде!

В статията ми са използвани и материали, които опсват и моя начин на мислене по темата „Приятелство с бившите“ от https://www.vesti.bg и https://webstage.bg

Имаш въпроси? Ползвай формите за контакт!

Ако желаете да се свържете с мен Мартин Гергов във връзка с възникнал въпрос, използвайте формите за контакт по-долу. Ще ви отговоря възможно най-рано!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *