Състезателен V-образен двигател

Ако искаш да изградиш V-образна форма на която да ти завиждат дори създателите на V-образния двигател, задължително трябва да внимаваш, какви упражнения включваш в тренировъчната си програма.

Също така, трябва да внимаваш и относно правилното изпълнение на тези уникални упражнения за да не се чудиш след време, защо например бицепсите ти се помпят повече от колкото гърба.
Говоря за едно от най-добрите и стари упражнения датиращи от раждането на културизма, бодибилдинга, фитнеса и т.н.
Представям ви упражнението „набиране“.

Набирането е единственото упражнение без което v-образният „двигател“ за вас ще си остане просто една несбъдната мечта, но само ако не го включите в своята програма.

Правила за изпълнение на набирането

Връщам се назад във времето на мразовитата зима през 1999 година, когато постъпих в школата по силов трибой на Национална Спортна Академия.
Именно тогава осъзнах грешката, която съм правил в продължение на две години благодарение на корекциите, които получих от един състезател по културизъм от Бургас.

Първото правило за качествено изпълнение на това движение е да си осигурите фитили.
Благодарение на тях ще изцедите широкия си гръбен мускул до краен предел, и няма да се налага да мислите за това, колко е силен хвата ви, защото в случая не това е целта.
В противен случай, т.е. без фитили ще усетите как работят най-вече бицепсите ви.
Относно положението на ръцете и хвата, съсредоточете вниманието си в снимката.
Също така изпъчете гърдите си максимално нагоре и тогава настъпете газта.
Набирането обаче не е упражнение за всеки, защото е много трудно за изпълнение.

Перфектния заместник на набирането

Емил Куе и методът на самовнушениетоАко набирането с широк надхват се окаже непосилно за вас, то не се отчайвайте, а потърсете уред наречен „скрипец“ като този на снимката например.
Правилата за изпълнение на движението са почти същите като при набирането.
Внимавайте обаче и с тежестта и не се правете на героя Хълк(освен ако целта ви не е друга) ако желаете да натоварите на макс широкия гръбен мускул.

Имам предвид да не слагате всички тежести, които може да побере уреда и с риск да скъсате въжето, а и да травмирате себе си, да правите странни движение лягайки назад.
Движенията се изпълняват с едно и също равномерно и плавно темпо.
Представете си, че сте балерина и работете плавно, целенасочено и концентрирано.
И още една тънкост ще ви кажа, но за целта е добре да сте разбрали „Принципа на самовнушението“ на френския учен доктор Емил Куе.

Преди да започнете движението придърпване на лост на скрипец или набиране, представете си, че нямате ръце, да вие нямате ръце, а просто имате едни куки.
Всичко останало, трябва да върши само и единствено широкия гръбен мускул, а не ръцете.
От значение е и изпълнението на движението пред врат или зад врат, но като се видим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *