сок от аспержи

Супер мощна детоксикация с прясно изцеден сок от пресни бели аспержи

Сок от аспержи и по точно сок от бели аспержи е сокът, който е рядко срещан на пазара. Но този сок може би е най-полезен от всичките сокове, които се пият за по добро здраве. И понеже сега е сезонът на аспержите, искам да ви поднеса чаша току що направен сок от пресни бели аспержи, също току що набрани директно от фермата. Пазарната цена за 1 килограм пресни бели аспержи достига до 16 лева/килограм. Но на място от фермата – цената(запазвам я в тайна 🙂 ) е много по добра, както и качеството – знаете, че са абсолютно пресни!

История на аспержите и отглеждане

Първите следи за консумацията на аспержи според „Уикипедия“ са намерени в пирамида в Египет, построена около 2750 г. пр. хр. Белите аспержи се отглеждат по специална технология като се засипват с пръст, покриват се с найлони(бели и/или черни) и се берат, възможно най-бързо, когато се покажат над земята или напукат почвата.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

Бялата аспержа е с най-високо качество и именно затова, трябва да бере възможно най-бързо, защото само след няколко часа главичката й става лилава, а след това зелена.

Сок от аспержи и ползите от консумацията му!

Сок от пресни аспержи се пие за пречистване на организма от токсини. Сокът от аспержи е богат на минерали, фибри и още редица здравословни ползи.

  • Сок от аспержи и аспаргин

Пресният сок от аспержи е богат на Аспаргин – аминокиселина срещу стареене, затлъстяване и проблеми с черния дроб. За първи първи път тази аминокиселина е изолирана през 1806-та година, именно от сока на аспержата. Всеки, който консумира сок от аспержи(около 100 мл и повече) ще усети характерен мирис на урината, и това не трябва да ви плаши. Мирисът се дължи именно на по високите количества на прием от тази аминокиселина.

сок от аспержи
  • Сок от аспержи и триптофан

Апержите са богат източник на триптофан, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът наричан още и „хормон на щастието“ е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Също така аспержите са богати и на фолиева киселина. Фолиевата киселина подсилва ефекта за производството на серотонин. Според „Уикипедия“ , половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на фолиева киселина.

  • Сок от аспержи и секс

Аспержите и по точно казано белите аспержи(има още зелени и лилави) носят славата си и на афродизиак. Дали обаче тази слава идва от пенисовидната им форма или се дължи на съставките в сока им, ще разберете след системна консумация на поне по чаша пресен сок в период от 30 дни.

аспержи

В 100 гр. „Аспержи“ се съдържат 0.12 g мазнини, 3.88 g въглехидрати, 2.2 g белтъчини и 20 kcal. Белите аспержи се отглеждат покрити с почва, поради което са по-крехки и по-сладки от зелените, но и двата вида имат прекрасни кулинарни качества.

Как се приготвя сок от аспержи и как да го консумирате?

За приготвянето на чаша от 300 мл сок от бели аспержи са необходими около 2 килограма пресни аспержи.

  1. Първо аспержите се измиват много добре.
  2. След това с помощта на белачка за картофи се обелва ципата им от всички страни. Ципата се обелва за да не се задръсти електрическата сокоизтисквачка.
  3. След като аспержите са готови, се поставят в сокоизтисквачката.

Вкусът на сокът от аспержи наподобява на сурови фъстъци. Лично аз не мога да споделя, че вкусът му е от най-приятните. В случай, че чистият му вид не ви допада, тогава може да го смесите със сок от моркови или ябълка. Ще се радвам да предложите и ваши експерименти в коментар, относно смесването на други плодове и/или зеленчуци с аспержи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *