Протеин на прах

Митове и истини за суроватъчния протеин на база опита ми като професионален състезател

Продуктите като суроватъчен протеин, фет бърнъри и други хранителни добавки, които съдействат за мускулния растеж, изгарянето на подкожните мазнини, повишаване на взривната сила и издръжливостта, са огромен бизнес. Невъзможно е да прегледате някое списание за фитнес, без да бъдете бомбардирани от реклами на хранителни добавки за които се твърди, че увеличават мускулния размер и сила. Или пък, които ви обещават гарантирано отслабване. Много от тях са натрапвани като заместители на анаболните стероиди.

Рекламите се опитват да убедят читателя, че рекламираната хранителна добавка ще работи, толкова добре, колкото анаболните стероиди. Също така без да причинява, каквито и да е негативни за здравето странични ефекти. Обикновено този вид рекламни послания са придружени с известни културисти и фитнес модели. Дългогодишният ми опит, като състезател в Националния отбор по силов трибой и фитнес треньор обаче показва друго!

Пий суроватъчен протеин преди и след тренировка и ще станеш като онзи якия на снимката?!

Всеки продукт, за който се твърди, че е толкова мощен, колкото анаболните стероиди или други лекарства, най-вероятно е нелегален или има негативни странични ефекти. Но нека започна с една от най-разпространените хранителни добавки – суроватъчен протеин на прах. Най-вероятно сте попадали на т.нар. задължителни препоръки, че протеинът трябва да се пие преди и след тренировка. Всъщност обаче, протеинът на прах е вид храна богата на белтъчини и няма как да очаквате с две дози на ден да направите така мечтаното тяло.

Видео материал. Кликни на видеото!

Спомням си времето, когато бях още мега начинаещ и хвърлях почти цялата си заплата първо за гейнъри, които бяха пълни с прости захари. А след това и за протеини на прах. С тях ме запознаха рекламите в известните през 1996-1998 година списания за бодибилдинг. Особено популярни за времето си бяха хранителните добавки, чиято опаковка беше с лика на някой световно известен културист. За огромно съжаление обаче, приемът на тези добавки не водеше до онзи ефект, който очаквах от вълшебната кутия. Това, което със сигурност ми даваха беше мотивацията от картинката на кутията. А цената им беше доста висока за българския стандарт по онова време.

Разбира се не спирах да тренирам и се надявах, че все някой ден резултатите от вълшебната кутия с протеин на прах ще дойдат. Малко по късно реших да премина на протеин на прах, произвеждан от българска компания. Цената беше в пъти по добра от тази на вносния протеин. Кутиите също бяха с ликовете на световно известни културисти (малко по късно бяха само телата им), вкусът не беше като на чуждия протеин на прах. Но! Изпиваш една опаковка от 500 грама и усещаш ефект. Изпиваш още една и още по голям ефект. След време се оказа, че същата фирма, която бързо изчезна от пазара е добавяла съвсем малко метандиенон (бел. авт. беше намерена нестрита таблетка бионабол от колега спортист). Именно и това е била причината за ефекта.

От какво всъщност се прави суроватъчния протеин и защо е по евтин от сухото мляко „Nido“ например?!

Днес можем да намерим вкусни суроватъчни протеини по евтини от сухото мляко. По евтини от сухото мляко? Моля?! Как така?

Отговорът е, че суроватъчен протеин се прави от отпадния продукт, който се отделя при производството на сирене. Името на този отпаден продукт е суроватка. От суроватката се произвежда пък извара. И едва след това или пък може би и преди това, билиони литри суроватка се препращат към специални фабрики за производство на суроватъчен протеин.

Хм! Не ви ли звучи малко съмнително, защото в 1 литър суроватка (най-вероятно преди да се използва за производство на извара) се съдържат само 3 грама белтъчини, мазнини, млечна захар (лактоза), малко витамини и минерали и над 90% е вода. След като премине през куп преработки и се превърне в сухо вещество излиза, че грубо казано са необходими поне 10 литра суроватка за 30 грама белтъчини.

Но защо все по често в млеката, сирената и други млечни продукти се добавя суроватъчен протеин?

Може би ще кажете, че идеята е да се повиши съдържанието на протеини в уж натуралния продукт. Сигурно има известна логика, но не съвсем. Влезте в някой склад на голяма млечна компания и може би ще видите, колко много протеин на прах се съхранява в складовете им, а може би и палмово масло. За мое огромно учудване нямам никакъв спомен баба ми да е добавяла суроватъчен протеин на прах, когато е правела кисело мляко, сирене, айрян или масло.

Но още по учудващо беше за мен следната огромна разлика в цената на 80% протеин на прах произведен от мляко или пък суроватка или пък от….?!

Цената на суроватъчния протеин на световно известната Американска марка „Optimum Nutrition“ в сайта за покупки на едро Alibaba e около 2-3 долара за килограм.

Суроватъчен протеин преди тренировка

Докато цената на същия протеин в България варира между 130 – 160 лв за кутия от 2 килограма и 270 грама (снимката по долу).

Whey protein

Спирам до тук с темата за протеина на прах, защото лично аз не мога да си обясня по нормален начин огромната разлика в цените. И разбира се накланя везната към синтетика!!!

P.S. Протеинът на прах е вид храна богата на белтъчини и разбира се не бива да бъде тълкуван като лекарство или особен вид хранителна добавка. Днес вече има много продукти в магазинната мрежа богати на протеини – например „Skyr“. На, какво се дължи обаче повишеното съдържание на белтъчини… добавен протеин на прах или специален начин на производство?! Това е друг въпрос?!