Не пропускай това упражнение в тренировката си за рамене, ако желаеш V-образна форма

Тренировка за рамене

Раменете са мускулна група, която, ако се развие правилно, придава на тялото атлетична V-образна форма. Тази мускулна група е една от най-често пренебрегваните, като причините са най-различни. Например, че когато тренираме за гърди, не е необходимо да правим и тренировка за рамене, защото се натоварват и раменете. Има истина в това твърдение, но тя много малко. С други думи казано, раменете се натоварват, но най-вече предната част на раменете. А това второстепенно натоварване в никакъв случай не е достатъчно за да се изградят красиви рамене, придаващи на горната част на тялото, така мечтания V-образен завършек.

Раменете са изградени от три основни мускула, които са преден делтоиден, среден делтоиден и заден делтоиден. Тези три мускула са отговорни за много движения, които ръцете ни могат да правят, включително движения като дърпане или бутане.

Тренировка за рамене – как да започнем?

Когато правим тренировка за рамене, силно препоръчително е да загреем добре мускулатурата си с цел намаляване риска от травми. Затова винаги, трябва да започваме с ОФП, а след това да направим загряващи серии с по-леки тежести. И едва тогава, да пристъпим към същинските работни серии с необходимите повторения и тежести.

тренировка за рамене с цел оформяне или широки
Снимка: Camouflage.bg

Ако искате да имате красиви рамене, правете упражнения за рамене, които тренират всичките ви мускули в тази област и в никакъв случай не пропускайте базовите упражнения (освен, ако е наложително поради травма).

Тренировка за рамене – повторения и серии!

Тренировката за раменете трябва да се извършва най-вече с базови упражнения, с много повторения (15-18), ако целта е оформяне без обем. Докато пък за да се развие обемна мускулатура в тази част на тялото е необходима „тренировка за широки рамене“ с 7-8 повторения. Относно сериите, както и повторенията, те са вариращи и в зависимост от стажа на потребителя. Също така за да се постигнат желаните резултати, трябва да се ползва тренировъчен партньор или фитнес треньор. Неговата задача е, да запази напрежението върху мускулните влакна посредством премерена помощ.

Тренировка за рамене за оформяне
КНИГА ЗА ФИТНЕС - ВЪВ ФОРМА У ДОМА! КЛИК ТУК!

Най-вероятно сте срещали много публикации по темата за която пиша, където пише и, че ако искате да имате красиви рамене, правете упражнения за рамене, които тренират всичките ви мускули в тази област. Можете да направите това, като включите както лицеви опори, така и набирания в графика си за тренировки.

Истината обаче на база опита ми е, че най-добрите упражнения си остават базовите. А в случая е упражнението раменни преси. С правилното му изпълнение ще разберете в електронната ми книга „Във форма у дома“ (за повече информация щракнете на зеления бутон по горе). По Здрави, Mr. 3Hours

Имаш въпроси? Ползвай формите за контакт!

Ако желаете да се свържете с мен Мартин Гергов във връзка с възникнал въпрос, използвайте формите за контакт по-долу. Ще ви отговоря възможно най-рано!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *