Най-лесното упражнение за гръб, което ще ви предпази от куп травми (+видео)

bolki v krasta Упражнения за кръста
Обръщането на гума , определено не е сред полезните упражнения за гръб!

От опита ми като фитнес треньор знам, че не малка част от хората имат проблеми с кръста. Боли ме като спя, боли ме като ставам, бори ме дори и като се прозявам! Но нека кажем стоп на болежките в тази област с едно много лесно и не толкова опасно упражнение, което активно ще съдейства да имате здрав като дъб(поне толкова) гръб!

Внимавай с кръста за да не помагаш с пръста

Това е една поговорка, която треньорът ми в Национална Спорна Академия подхвърляше, уж на шега. Но всъщност си беше една голяма истина, която запомних, ей така на шега! Защото, ако си направиш травма ще е необходимо да се масажираш с разни илачи именно в тази област! Най-добрите упражнения за гръб са онези базови упражнения от „Ерата на Шварценегер“. Те обаче са колкото полезни, толкова и опасни особено, ако не се изпълняват правилно.

И все пак има и такива, които не са чак толкова опасни, стига да поддържаме S-образната стойка за която са ни учили още в началното училище(поне през времето на Соц-а).

Такова упражнение е упражнението „Гребане от сед на скрипец“

Изпълнението му е лесно и ще го видите след малко във видео материала, но нека пристъпя първо към кратко обяснение.

Изходното положение е от седеж с максимална чупка в кръста.
Т.е. гърдите са максимално изпъчен напред, а седалището максимално изпъчено назад(красота, нали :)).
След това хващаме ръкохватката с две ръце, като и за миг дори не изтърваме S-образната стойка и поемаме максимално въздух.
Следва да придърпаме ръкохватката плавно към долната част на корема, издишвайки постепенно.

След като достигнем крайната точка, т.е. ръкохватките почти достигнат долната част на корема(ако сте с доста голям корем… придърпвайте по нагоре) следва да върнем ръкохватките обратно, като не забравяме да си поемем въздух за следващата серия.

Всяко едно повторение се изпълнява плавно и концентрирано, като целта е да усещате именно как работи гърба. Т.е. трябва да усещате лопатките си как се събират и след това как се разтварят. И в никакъв случай не трябва да се допуска рязко придърпване и механично изпълнение на движението!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *