Телесна Кройка за Сексапилна стойка

гръбни пресиНавярно се е случвало да ви заболи кръста? Ако пък това е нещо непознато за вас!!!
Поздравления, предполагам сте на „ТИ“ с правилата за поддържане и изграждане на „Най-правилната стойка в света”.

Но за да сте напълно сигурни, че поддържате правилната стойка. За която са ви учили още като първокласник, и която ще ви предпази не само от травми във фитнеса, но и в ежедневието(ако например трябва да преместите гардероба вкъщи) . То ще ви препоръчам няколко простички правила, които ще ви застраховат от неправилната стойка и проблемите от нея.

Първото правило гласи, че ако сте седнали – не стойте, така все едно сте легнали.
Второто не отстъпва назад и гласи, ако леглото ви е тип лодка – подменете го с право.

Мъртва тяга или хиперекстензии

За да подържате стабилна „S“ образна стойка, трябва да имате добре развит дълъг гръбен мускул. което ще рече, че ако при вас липсва ще трябва да поработите поне веднъж седмично със свободни тежести с цел развиване именно на този мускул.

Безспорен факт потвърден не само от мен, но и от други професионалисти и шампиони е. че мъртвата тяга е едно от най-добрите упражнения за тази цел.
Звучи малко страшничко и не отричам, че е така особено ако изпълнявате упражнението неправилно.

Видео материал за начина на изпълненние

Начално положение-главата е насочена напред и леко нагоре, стойката е S-образна, a лостът е съвсем близо до краката. От тук нататък следва изпълнението като тръгвате нагоре и поддържате правилната стойка без да я изтървате дори за миг, и след като се изправите, тръгвате обратно надолу спазвайки същите правила за движение.

Ако това упражнение е непосилно като за начало, то преминете към гръбни преси с или без тежест, което също е едно много добро упражнение близко до мъртвата тяга.

Работни серии и повторения

Ако сте напълно начинаещи изпълнявайте като начало 3-5 работни серии по 15 повторения с по лека тежест, а след като се почувствате сигур ни в себе си преминете на 6-8 серии по 8-10 повторения(с тежест при която това ви е максимумът за 10 повторения, като преди това старателно сте разгрели).

И не забравяйте, че правилната стойка е от особено важно значение, не само във фитнеса, на работното място, в „леглото”, а дори и когато пиете вода по време на тренировка, и която никога не трябва да забравяте за да се предпазим от дехидратация.
Рубриката във в. „Труд“ се излъчва с любезното съдействие на минерална вода „Банкя“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *