отслабване с велосипед в София

Ето как да отслабнете, да заякнете и да спестите време от фитнес – карайки велосипед от вкъщи до офиса и обратно

Възможно ли е да отслабнете и да се отървете от паласките около корема, докато карате велосипед? Това е интересен въпрос, нали! Особено, когато зимата в България свърши. Все пак колоезденето е активно аеробно упражнение. А аеробните упражнения се използват най-вече за горене на мазнини, както и за повишаване на физическата издръжливост.

И отговорът е: Да – можете да отслабнете, а дори и да спестите време от фитнес. В следващите редове ще разгледам отговорът на въпроса в подробности!

За да старирате отслабването с велосипед от вкъщи до офиса и обратно – първо ще трябва:

Да прецените дали имате възможността да педалирате с велосипеда си всеки ден от вкъщи до работа и обратно?

Какво ще рече това?

Това означава, че велосипедът би ви бил от полза в отслабването, ако разстоянието от вашия дом до работното място е най-малко 7-8 км. И най-много 15 км.

С велосипед през пустинята

Какво имам предвид под най-много 15 км с велосипед?

Ако разстоянието от мястото на което живеете е 1-3 км, то със сигурност калориите, които ще изгорите ще бъдат малко. Тогава по-добрия вариант е да изминете разстоянието пеша. Но не би било удачно и ако разстоянието, което трябва да изминете на отиване е да кажем 20 км. Защото най-вероятно ще ви е необходимо да въртите педалите на своя велосипед поне 2 часа на отиване и още толкова на връщане. Все пак зависи и от терена по който ще се движете, както и от времето и мотивацията с която разполагате.

С ВЕЛОСИПЕД В СОФИЯ – ВИДЕО МАТЕРИАЛ

Какъв велосипед да си изберете за да отслабнете, педалирайки от вкъщи до офиса и обратно?

Днес има огромен избор от велосипеди – и евтини, и средно скъпи и много скъпи. Някои от тях струват почти, колкото нов автомобил от среден клас. Но не е необходимо да давате толкова много пари. Все пак зависи и с какъв бюджет разполагате. Но не се хвърляйте и на най-евтиния.
Изберете си поне среден клас за да ви бъде удобно педалирането, защото едно е да караш велосипед 1-2 пъти седмично в стил релакс. И съвсем друго е да ползваш велосипеда си активно!

Велосипедът, който съм си избрал аз е този:

велосипед за града

Удобството на този велосипед, който е проектиране, както за придвижване в града, така и за дълги разстояние е голямо. Както се вижда на снимката на него има специални приставки за поставяне на дисаги. А дисагите са огромно удобство, защото могат да поемата доста багаж. Също така дисагите ви спестяват онзи всекидневен дискомфорт в който раницата прилепва за гърба ви, и започвате да се потите много повече.

В дисагите на велосипеда можете да си поставите и доста неща за офиса, като например:

 • Лаптоп;
 • Камера;
 • Допълнителни дрехи;
 • Кутии с храна;
 • И още и още.

Какви мускули се използват при каране на велосипед? 

Краката работят най-много и най-активно, след това врата (постоянно въртите главата си за да се оглеждате за препятствия по пътя и да следите маршрута) и гърба. Коремните мускули и най-вече страничните (косите) също са напрегнати, както и ръцете ви но в пъти по-малко от бедрата.

С велосипед обиколка

Въпреки че бедрата участват активно при карането на велосипед, и след активно каране в продължение на месеци ще имате красиво оформени и стегнати бедра. А… дупето!? Няма как да си направите красиви седалищни (т.нар. латино дупе) мускули само с каране на велосипед. Както и добре оформени гръдни мускули, бицепси, трицепси, гръб и т.н.

За да натоварите активно тези мускулни груби ви е необходима стабилна силова тренировка най-вече със свободни тежести. И ако сте напълно начинащ ви съветвам да ползвате личен фитнес треньор или поне фитнес инструктор.

Правилото за 30 минути за отслабване при изгарянето на мазнини

За да започне тялото да изгаря излишните мастни запаси, то трябва да се загрее и то добре. Какво имам предвид!? След като изразходва всички налични складирани калории… едва тогава тялото ще разбере, че няма какво повече да яде и ще изпрати сигнал до мозъка за чувство на глад.

sprint apolon 29

Всички тези действия могат да отнемат от 30 минути до час при положение, че спазвате и специален хранителен режим за отслабване. И едва след изразходване на всички калории, тялото ви ще започне да изгаря резервите от предварително натрупаните мазнини.

И това не означава, че трябва да гладувате!

Гладуването НЕ е полезно за здравето, защото ако не се храните с богати на протеини храни (т.е. не поемате необходимото количество белтъчини) за дълъг период от време, тогава ще започнете да губите и мускулна маса. А това вече е твърде нездравословно!

Хранителен режим за отслабване

Не забравяйте, че калорийният дефицит не означава глад. Просто е – яжте по-малко, отколкото изгаряте. И правете физическа активност всеки ден. Можете да карате колело поне половин час. Разбира се, ще имате чувство на глад. През деня ще има умора и сънливост. За да се справите с това, изпийте чаша вода, напълнете стомаха си с вода. Или изящте 100-150 грама салата от зеленчуци, но без да я поливате със зехтин и други олиа.

Оставете тялото да се самозалъгва за известно време. След няколко седмици тялото ще свикне с този режим и сънливостта ще изчезне. През този месец ще бъдат изгорени излишните запаси от мазнини. А в следващите ще виждате как започвате да се харесвате повече и повече!

Протеин на прах

Ако нямате възможност да се храните с твърда храна през 3-3,5 часа, тогава си направете протеинов шейк от суроватъчен протеин на прах. Лично аз предпочитам германски суроватъчен протеин на прах (този по-горе).

Възможно ли е да отслабнете в класовете по колоездене?

В големите фитнес зали в София и в други градове има специални места за колоездене. Там групата, заедно с инструктора, се поти, върти педалите за един час. Успяват ли да отслабнат? Някой успява, който следва правилото за „калориен дефицит“. И някой люлее гигантските си бедра, защото след един час интензивно обучение, те ядат обилна вечеря и повече чай с бисквитки и кифлички.

С велосипед до офиса

И за завършек на тази публикация посветена на карането на велосипед и отслабването, имайте предвид, че:

 • Можете да отслабнете, като карате колело три до четири пъти седмично в продължение на поне един час активно педалиране.
 • Ако не следвате правилото за калориен дефицит, тогава загубата на тегло няма да започне.
 • Правилното хранене не работи без спорт, а спортът няма да работи без правилно хранене.
 • Преди да започнете каквито и да било диети и да се увлечете с „правилната“ диета, си струва да посетите и ендокринолог. Също така ползвайте и личен фитнес треньор във фитнес залата.
 • Тялото не свиква с калориен дефицит за един месец, а за някои хора това отнема повече време.
 • Загубата на тегло е дълъг процес. Ако отидете на туризъм и изгорите всичките си мастни резерви за 10 дни, те с радост ще се върнат при вас през следващите 10 дни от нормалния живот без усилие. Все пак не сме стауи! 🙂