Помага ли фитнесът на мисленето

Значението на фитнеса в мисловните спортове

Свързваме фитнеса с културизъм, контактни спортове и тежка физическа дейност. Не бива, обаче, да забравяме добре познатата ни сентенция “здрав дух, в здраво тяло”. Успешната тренировка в залата е толкова зависима от умствената ни нагласа, колкото и мисловната ни дейност е зависима от добрата физическа подготовка.

В следващите редове ще се запознаем с някои от доказаните ползи от поддържането на високо фитнес ниво, а след това ще видим и значението на физическата подготовка в два от най-изтощителните психически спортове – шахът и покерът.

Тренировките могат да:

Подобрят паметта

Те развиват хипокампусът – дялът от мозъка, който отговаря за превръщането на нова информация в дългосрочна памет.
С напредването на възрастта, хипокампусът се свива, което води до нарушена памет и повишен риск от деменция.

Научно изследване, при което 120 възрастни са подложени на аеробни тренировки показва подобрена пространствена памет и намаляване на ефекта от стареенето върху хипокампуса.

Помогнат при тревожни разстройства

Тревожните разстройства могат да се провят с различен интензитет и под различна форма – психическа и физическа. Този проблем би следвало да се овладее чрез заменянето на негативните емоции с положителни.

Най-доброто лечение на депресия

Физическите упражнения не само водят до повишено производство на ендорфин (хормон на щастието), но и вдигат самочувствието на трениращи. Изследване върху страдащи от тревожни състояния показва занижени нива на тревожност само след 6 20-минутни сесии на пътеката. Прочуването също показва, че по-интензивните тренировки, не само довели до по-бързи резултати, но и помогнали за овладяването на физическите симптоми.

Повлияят благоприятно на депресивни състояния

Депресиите са често срещан проблем. Ежедневният стрес и непълноценните форми на почивка водят до пренатоварване на организма, което довежда до спиралата на депресията.

Немалко изследвания показват ефектът дори на неинтензивни упражнения (например разходки) върху умственото състояние на участващите в изследванията. Положителният ефект от тренировките върху съзнанието на хората е неоспорвано, но точната причина за този ефект е все още дебатирана. Някои учени отдават лечебните свойства на физическата активност на увеличения приток на кръв към мозъка, което подобрява неговата работа. Други отдават значение на социалния фактор при тренировките.

При тези доказани ползи от физическата дейност върху умственото ни здраве, нищо чудно, че посещението на залата е неизменно свързано с успешната подготовка за състезание, което на пръв поглед не разчита на физическото.

poker trainer

През 1927 се играе среща за Световното първенство по шах. Партията се играе между руснакът Александър Алехин и кубинецът Хосе Капабланка. Капабланка е неоспорим фаворит. Преди важния финал за световната титла Алехин отказва алкохола и цигарите и преминава през интензивна физическа подготовка, която му помага да издържи 34-е партии, които двамата изиграват и да спечели шампионата.

Даниел Негреану е един от най-популярните покер играчи, печелил 6 титли от Световния Покер Тур и част от звездния отбор на PokerStars.

Негреану си е докарал над $30 млн. от покер. Подобна сума означава участие по множество продължителни и изморителни турнири. Даниел знае рисковете, които крие покерът за физическото здраве и затова от години е веган, както и посещава фитнес залата четири пъти седмично. Всичко започва през 2000, когато се хваща на бас с друг покер играч за $20 000, че няма да бъде повече от 77 кг.

Защо хора, които се занимават с мисловна дейност разчитат толкова много на физическата активност?

И шахът и покерът, които често продължават с часове в професионалния си вариант. Нерядко и с дни. Това включва заседяване, нередовен хранителен режим, недостатъчен прием на вода, както и постоянен стрес. Все фактори, които се отразяват на организма. Ако тези неблагоприятни последици не се балансират с положителни навици, ще страда не само физическото, но и умственото здраве на играча, а оттам и неговия успех.

Доброто физическо състояние, както вече споменах по-горе, подобрява паметта. И в шаха, и в покера се разчита на заучени тактики, както и на постоянно наблюдение и анализ на действията на опонента.
Добрата памет позволява запомнянето на разнообразие от печеливши действия, както и на маниерите на останалите играчи.

Най-добър треньор по покер в Света

Видяхме също, че фитнесът помага и за тревожни и депресивни състояния. Всеки играч губи. Някои често, други рядко. Колкото по-рядко някой губи, толкова по-трудно приема загубата, което отваря широко вратата към тревожни състояния и депресии.

Негативният ефект от поражението може да бъде контраатакуван в залата, което не само ще разсее играча от тези мисли, но и ще отвори място за ендорфина – естественият лек на лошите мисли.

Запознахме се, поне основно, с ползите от фитнеса за умствената дейност на хора, които се занимават професионално с мисловни спортове.
Тези ползи, обаче, важат за всеки, независимо дали работата му е физическа или умствена. Отделянето на време за тренировка не само ще подобри физическите ви показатели, но и ще почувствате промяната още докато сте в залата.

6 thoughts on “Значението на фитнеса в мисловните спортове

 1. vlady says:

  В шахмата е важна алкохолната подготовка – Алехин неведнъж не е бил в състояние да се добере на собствен ход до дъската, в мача срещу Еве в някои партии дори се е нуждаел от помощ за да нареди фигурите. Също Ратмир Холмов изпива литър водка и на сутринта едвам се държи на крака, но побеждава Фишер, Тал е носен на ръце от спаринг партньора Лутиков както и от треньора си и т.н.

 2. Алекси Йовчев says:

  Интересна гледна точка, базирана на едностранно погледнати давиации и въпреки това – широко застъпена в „кибишкия фолкор“. Алехин е загубил този мач, а това е била най-неравностойната среща от всички мачове за световната титла по шах. Стилът на Тал е нещо подобно на „пияният майстор“, а Ратмир Холмов – безпорно е бил силен шахматист, но никога не е блестял на световно ниво.

  • vlady says:

   За съжаление сега няма наистина велики гросмайстори с отлична алкохолна подготовка от ранга на посочените по-горе както и Щалберг, Лундин, Щолц, Боголюбов, които нерядко не са били в състояние да стигнат до дъската без чужда помощ. Единствения качествен съвременен гросмайстор е Ткачиев, който не можа да започне партия поради претрениране с чашката. Ратмир Холмов не е бил допускан да играе извън социалистическия лагер, иначе вероятно би влязъл в първата десятка по рейтинг. Също Холмов е търпял дисквалификация поради пиянско сбиване.

 3. vlady says:

  Ратмир Холмов и Рашид Нежметдинов има още едно велико постижение – напиват се и изхвърлят през прозореца на хотелската стая ваза и няколко чаши. За това получават година отдих (дисквалификация).

 4. vlady says:

  Пропуснах друг велик гросмайстор с отлична алкохолна подготовка Алексей Степанович Суетин, наречен Алексей Стаканович за постиженията си – изпивал по 750мл водка на сеанс или партия и 1.5л по време на анализ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *