Изготвяне на блог

Защо, трябва да имаме личен блог и любимите ми WordPress теми за него!

Да имаш блог не е като да имаш фейсбук. По модерно е, и наложително! Блогърството не е много разпространено в България, за разлика от страни като Англия и Щатите например. Това може би се дължи на по слабата информираност на българските потребители в тази насока.

Какво е блог и защо ми е необходим?

Блог или уеб сайт е почти едно и също нещо. По точно казано блогът е онази секция в която блогваме(постваме) нашите новини, тренировки, рецепти, снимки и каквото друго сметнем за добре. Т.нар. блог сайтове се инсталират посредством една от най-използваните платформи „WordPress“. Поддържането на блог секцията в него не е трудно и лесно би се справил всеки, който поне малко разбира от това да пише на Word(т.е. да пише в електронен формат .doc).

Блогът е нашата модерна визитна картичка, която може да я види всеки и от всички краища на Света. Благодарение на блога, ние можем да добавим всички наши снимки на едно място, което можем да озаглавим „Галерия“. Друг раздел може да бъде с името „Биография“ , а трети „Контакти“. И ето, че сме си създали една чудесна визитна картичка, която ще ни е необходима например, когато си търсим работа. Благодарение на личния ни блог, всеки ще може да разбере много по лесно и много повече за нас като личности. Да види как пишем и какви са интересите в новинарската ни(блог) секция. И още, и още. Готино, нали!

Фейсбук или Блог?

Отговорът е – и двете. Има милиони хора, които имат фейсбук и смешни цифри, които имат и свой личен блог. Имайки само фейсбук профил, ние работим като цяло за фейсбук. Да, фейсбук ни дава пространство за изява в което можем да качваме снимки, видеа, да публикуваме наши виждания и още, и още. Но!

Но! Фейсбук не е наш! Дори и да си имаме профил, този профил не е наш и никога няма да бъде, защото домейнът facebook.com е на друг човек. Този човек ни предоставя място за изява, а ние „работим“ за него. Нормално! Той ни дава нещо, ние му даваме нещо и така сме си взаимно полезни. И до там. Така, че най-добрия вариант е да си имаме свой собствен блог и фейсбук профил и страница, където да споделяме писанията си от блога с цел да бъдем полезни, както на себе си, така и на други хора. Не се знае на кой с какво можеш да бъдеш полезен.

Можем ли да печелим от блога си?

Това е добър въпрос, който би задал всеки, който е изпълнен и с не малко отговори. А ето и част от тях!

а) Намиране на по добра работа

Вече сме спечелили с минимум крачка пред всеки, който няма блог, когато кандидатстваме за нова работа, или пък пишем е-мейл, завършващ с нашия домейн(много по сериозно звучи, отколкото безплатните е-мейл пощи). Дори, когато трябва да дадем на някой телефонния си номер! Много по лесно и запомнящо ще е да подадем визитна картичка в която да е изписан нашият уеб сайт!

А и няма да се налага на всеки да обясняваш с какво се занимаваш, ама от колко време, ама това, ама онова. Просто си даваш името на блога и хората научават всичко за теб! С този проблем се сблъсках за първи път, когато започнах да работя като фитнес инструктор през 2001 година в Софийските фитнес центрове. И тогава се замислих за създаването на сайт, който малко по късно създадох!

б) Афилиейт програми

Има доста афилиейт програми и други облаги за посещавани блогове с които може да си докарате едни добри приходи. Кликни тук, кликни там! Купи си това, купи си онова и кликайки на вашите банери и линкове, може да си изкарвате едни добри приходи. Едни от най-добрите сайтове за мен с подобни програми са Fiverr.com , AliExpress.com.

в) Ревю

Можете да напишете в блога си ревю, дори за лютеница по рецептата на баба си, както и за дядовия пчелен мед. И след това да го споделите във фейсбук, и така може да откриете, и хора, които желаят да си купят нещо истинско и качествено! Идеите тепърва ще започнат да ви заливат! Може да видите и част от моите ревюта в раздел „Ревю“ на сайта ми.

Как да си направим блог и каква е цената?

Първото нещо, което трябва да си изберем, това е домейн и хостинг. Домейн е името на нашия блог(например MGergov.com) , а хостингът е мястото, където ще съхраняваме информацията от блога си, ще инсталираме приложения и един куп други неща.

Цената на домейните е различна, но един от най-използваните .com е в порядъка на 20-24 лв за 1 година. Цените за хостинга също са различни и там нещата са по особени. Но като цяло хостинг от порядъка на 11,75лв на месец(предлаган от СуперХостинг) ще свърши чудесна работа.

Следващото нещо, което трябва да си изберем, това е шаблон за блога ни. Има хиляди безплатни шаблони, но след немалко експерименти, стигнах до извода, че по добрият вариант е платеният. Като ще споделя и няколко от любимите ми теми. А те са:

Тема „EntertainmentNews“

Кликни тук за демо

Тази тема помага на вашия сайт да изглежда като професионален новинарски сайт, под знаменателя на забавния блог.

Тема „TheStylist“

Тема за стилисти

TheStylist е красива WordPress тема, създадена специално за грим, коса, модни сайтове и женски блогове.

Тема „TheHealth“

Тема за фитнес

TheHealth е чиста блог тема, създадена специално за здравни и фитнес блогъри, загуба на тегло, и други блоговое за здравословен начин на живот.

Тема „FashionForward“

Тема за фешън блог

FashionForward е модерна, модна WordPress тема построена с креативност и подход. Тя ще бъде добра за модни списания, красота и модни портали, знаменитости, модни блогъри и новинарски сайтове.

Тема за блог

Ако имате нужда от моята помощ по тази тема! Пишете ми или звъннете на тел. 0893 889 768. Ще се радвам да бъда полезен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *