Хранителни добавки „убийци“ тровят децата ни

Протеини убийци във фитнес залите и фитнес магазини тровят децата ниНово проучване разкрива, че хранителните добавки са причина за множество визити в спешното отделение сред млади хора. Като 10% от инцидентите са били толкова сериозни, че е било нужна хоспитализация.

Проучването озаглавено: „Emergency department visits for adverse events related to dietary supplements“ е публикувано в „The New England Journal of Medicine“.
Резултатите му сочат, че всяка година в САЩ има по 20 000 спешни случая, които са свързани с прием на хранителни добавки. Аминокиселини, витамини, минерали, фет бърнъри, добавки за енергия и други.

Проучването в журнала „The New England Journal of Medicine“ анализира данни от мрежа от голям брой болници в 10 годишен период от време.

СПОРЕД „НАУКА И КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ“

Според „Наука и критично мислене“ : „Това разбира се не може да се нарече, че е нещо неочаквано. Защото индустрията с хранителни добавки е слабо регулирана.

Да, те не са лекарствени средства и може би за това контролът при производство, качество, разпространение и разпродажба е слаб. Всеки може да си поръча през различни сайтове продукт, чието качество не е гарантирано!

nauka

Ако си спомняте преди време имаше скандал в българския спорт. В него стана ясно, че в хранителните добавки на спортистите ни е имало необявено добавено количество анаболни стероиди. Това е твърдение на спортното министерство. Цялата ситуация бе признак за слаб контрол на качеството.“

СПОРЕД МЕН… МАРТИН ГЕРГОВ

Едни от най-често приеманите хранителни добавки сред хората, които спортуват с цел хармонично тяло са т. нар. фет бърнъри.

karnitine

И една голяма част от тези хора, обикновено не знят, какво всъщност съдържат тези добавки. Просто си ги купуват грабнати от лъскава реклама или получили „безценна“ информация от някой форум. Започват да ги пият в дози, които не са за тях, както и да ги комбинират с други „хранителни добавки“. Като ефедрин, кленбутерол и хормони, които обаче нямат нищо общо с добавките, защото са лекарства с един куп странични ефекти.

ДОЗАТА ПРАВИ ОТРОВАТА

Случайно публикуваната снимка на хранителната добавка за отслабване във фейсбук страницата на „Наука и критично мислене“ е от т.нар. хард фет бърнъри(силни добавки използвани с цел отслабване). Обикновено този вид фет бърнъри са със завишени дози кофеин(една средна чаша кафе съдържа между 75 и 120 мг кофеин) . В този вид добавки, количеството кофеин в 1 доза е 225 мг).

Относно множеството визити в спешно отделение…

  • Пример 1

Когато човек има проблеми със сърцето, обикновено не трябва да пие кафе.
И ето, че този човек да кажем не пие кафе. Но пък решава да консумира от този вид хранителни добавки и хоп… бум… проблеми със сърцето! Логично, нали? Кафе-кофеин-високи дози кофеин!

  • Пример 2

Преди време имах случай в който момче, което тренирах, влезна по спешност в болница. И когато се завърна във фитнес залата след седмица… сподели! Че според него било от хапчето – рибено масло, което пиел(а то беше от тези за бебета).

Тренировки с фитнес инструктор
Всъщност обаче истината беше, че той е имал преди време жълтеница. А предната вечер преди да влезе в болница, консумирал голямо количество алкохол… и хоп! Цялата вина се прехвърля на рибеното масло, защото нали е „хапче“ все пак!

  • Пример 3

Естествено, че не са малко случаите в които като хранителни добавки се възприемат и лекарства за отслабване. Такива са Кленбутерол, Ефедрин, Хормони и други медикаменти… а разликата е огромна. И когато стане опасно. Хоп – виновни са хранителните добавки. Да, ама не!

И продължавам със случаите с които лично съм се сблъсквал…

  • Пример 4

Преди години мой приятел получи бъбречна криза от приема на една доза аминокиселини. Приятелят ми обаче си имаше проблем с бъбреците. Именно за това, когато се приемат богати на белтъчини храни и/или добавки е необходимо и да се приема и минимум 3 литра вода.

  • Пример 5

Друг случай… начинаещ, който тренирам идва с „добавка“ в джоба и 10 лева в ръка и иска да му я инжектирам. Оказва се, че „добавката“, която са му предписали-продали в магазина е Дека Дураболин(което е хормонален медикамент). Естествено отказах да му инжектирам тази „добавка“ след като му обясних, какво всъщност представлява това. Момчето обаче каза, че ще намери някой друг да му я инжектира. Не му се чакало с година да изгради мускули!

  • Пример 6

Доктор в Софийска болница ме пита дали пия протеини. След положителен отговор от моя страна получавам съвет. Той гласи, че мускулите не са най-важното и да не ги пия тези протеини. А аз попитах дали може да ги ям тогава… и реших да приключа разговорът.

  • Пример 7

Няма да забравя и случай в който доктор във фитнес залата(помислих си, че може би е треньор, защото доста концентрирано беше вперил поглед) ме посъветва! Да не клякам с 200 кг… след като опипа гръбнака ми… „Повече не клякай с такива тежести“. Защо, попитах аз. Слушай ме какво ти казвам… аз съм доктор. Е аз съм състезател… бивш. Аааа така ли… е тогава може“.

И последен пример, защото мога да говоря и да изброявам не малко случаи по темата! Още преди 20 години, когато не знаех как се приема протеин на прах(80%)… аз пиех по 100 грама на веднъж с цел по бързо постигане на резултати! Урината придобиваше доста оранжев цвят. И ако продължавах така най-вероятно щях да си докарам сериозни проблеми с бъбреците. И нямаше да е виновен протеинът, а дозата!

Отслабване тренировки за жени

Както има една приказка „Дозата прави отровата“ и това е истина, дори и с лекарствата! Друг е въпросът, че некомпетентните медийни изказвания на псевдо журналисти по темата за хранителните добавки, водят до тотално объркване на хората. А те обикновено не поглеждат на опаковката на киселото мляко дори, което за закупили, колко грама белтъчини съдържа. А има млека, както с 3,3 грама белтъчини на 100 мл, така и с по 8,00 грама белтъчини на 100 мл.

А ОТНОСНО ДОПИНГ СКАНДАЛИТЕ

Относно с допинг скандалите на щангистите… ще дам малко качествено инфо от кухнята:

Като бивш състезател от Националния отбор на България по пауърлифтинг(клек, вдигане от лег, мъртва тяга) и тренирал с доказали себе си и направили много за Българските щанги треньори – Иван Абаджиев и Олимпийския шампион по вдигане на тежести Андон Николов ще споделя следното:

Ако става дума за допинг скандал са ороцетам преди години… глупости на търкалета(се изказваше един от учителите ми във военното училище). Същия ороцетам(Витамин B-13 или оротова киселина) го ползвахме и ние с цел по добро възстановяване. Тогава веднага изтеглиха всички налични количества от аптечната мрежа(според медиите), но не и треньорските запаси от които ползвахме ние.

Преди всяко състезание на Световно ниво се прави задължителен допинг тест от Федерацията на съответния спорт на всеки състезател за да няма издънки! Е ние бяхме чисти на него! Но защо така се е получило при щангистите и какво е станало с предварителния допинг тест и с теста след това! Може би просто Бок, така е решил!

Публикувах този материал преди „големите“ медии да започнат да публикуват подобни заглавия като това, което сложих и аз за да грабна вниманието ви. Като целта ми обаче беше да научите поне малко от истините с които съм се сблъсквал!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *