Ние от Нивянин

На по чаша кафе с автора на книгата „Ние от Нивянин“ – Ганка Гергова-Золева

Интернет пространството днес е нещо много по горещо от чаша кафе и много полезен инструмент, благодарение на който можем да научим много неща. Както и да се свържем с хора, с които имаме и обща фамилия.
И без да сме подозирали, че дори сме и от едно село. И това село е селото наречено Нивянин.

Google беше виновникът, който малко преди Коледа ме изненада

На Коледа се случват чудеса е приказка, която знаят и малки, и големи.
И така един късен следобед Google ме срещна с авторката на една чудесна Коледна приказка. И това е приказката за село Нивянин, Врачанско. Приказка наречена от автора й(с който не само, че сме от едно и също село, но имаме и обща фамилия) Ганка Гергова-Золева – „Ние от Нивянин“.

Ганка Гергова е една изключително енергична и борбена жена и възрастта й 80+ по никакъв начин не я оправдава. Освен за книгата, доста си поговорих с нея и за живота като цяло, за политиката, за медиите и за здравето естествено. И като казах диетите, то ето и какво разбрах от нея(авторката е с медицинско образование).

Две чаши червено вино всеки ден за жените, и три чаши всеки ден за мъжете е полезно за здравето.

Аз Мартин Гергов съм съгласен с тази нейна препоръка, и отдавна я включвам в хранителния си план – вечер към 22.00 часа.

За автора

Този сборник е показ на живота на една българка от с. Нивянин, Врачанско, родена, закърмена и живяла в това борческо село. В неговата история са се случвали редица събития, които авторката на този сборник иска да опише и те да останат „запечатани“ за следващите поколения.

Авторката описва само това, което лично е видяла и чула от свои близки, както и да използува източници от времената за които става дума и са автентични.

Събитията от Балканската война, Първата световна война и Партизанското движение са намерили място в нейното съзнание, и затова тя се опитва да ги покаже на бъдните поколения чрез стихотворения и разкази, както и със снимков материал.

Ганка Томова Гергова (Золева) е изживяла студентските си години в Унгария и това дава възможност да открие историческите общи корени на маджари и българи. Дори и синът и Цветелин чрез своите „записки от детството“ във вид на реферат, говори за тези наши общи корени! Поезията му пък и увлеченията му заслужават подобаващо внимание.

Книга за Нивянин
Авторката със своя син Цветелин

Като дипломиран фармацевт, авторката работи на различни места, но най-продължително е раздавала лекарства за здраве на хората от град Враца и региона. По късно след като се пенсионира, тя се отдава на природната си дарба да пише. Нейната поезия е разнородна. Както всяка сериозна поезия, тя засяга целия житейски спектър на живота и със стихотворения за любовта и омразата, със сатиричните и описателни строфи, както и със стихотворенията за героите на онова време, когато са се случвали редица значими събития за Света и България…

Към читателите

Страниците на тази книга са писани спонтанно в годините на моя живот. Магическото изкуство ме е озарявало от дете и е станало смисъл на живота ми, за отразяване на доброто и злото.

Изящна реч не съм изучавала, но съм я търсела и тя винаги е била духовната ми енергия. Вървяла съм с нея сред хората – сподвижниците в живота ми. И той ми е диктувал най-простичко да се изразявам.. Не „ИЗКУСТВОТО ЗА ИЗКУСТВОТО“ да правя, а да ме е весело в моя кръг дори, ако гневно, но успешно съм заклеймила порочното.

Враца книга
Една книга, която ще те зареди с позитивни емоции и истини от живота!

Аз съм аптекарка и повелята и клетвата, която положих в Будапещенския университет е – да не увреждам! Доволна съм, че някои от моите сатири съм изпращала до отговорни институции, които обаче само празноприкзават за реформи и са си: „Преоблякъл се Илия…“

Благословия на автора
Благословията на авторката към мен

Може би мога само да благодаря, на Главен прокурор – Сотир Цацаров, че е прочел нещо. Да, ама се разбра, подсказано от от френския дипломат, че имаме много гнили ябълки в институциите. И следва да се отърсят от „ВЕЧНО ЗЕЛЕНОТО ДЪРВО“ на държавата. БЛАГОДАРЯ и на Красимир Стефанов от „КАРАНДИЛА“…

Съдържание на книгата

 1. За автора. /3
 2. Към читателите. /5
 3. За Иван Нивянин. /7
 4. Детство мое; Посвещения; Цветелин Золев. /57
 5. В майското утро на моята младост; Поезия; Ганка Гергова-Золева. /92
 6. Невидимата! /108
 7. Споделени минути. /116
 8. Посвещения. /130
 9. Сатирични. /140
 10. Размишления. /161
 11. Сполай ти, Враца! /187
 12. Из живота ми като фармацевтка. /193
 13. Туристически; ТД „Еделвайс“ София. /127
 14. По Света. /235
 15. Жени, не ставайте робини! /249

Ако желаете повече подробности за книгата „Ние от Нивянин“, изпратете своето запитване през формата за контакти по горе или оставете коментар.

Търсиш Фитнес инструктор или личен треньор? Хранителен режим! Виж това...

Имаш въпрос? Ползвай онлайн формата по долу и аз Мартин Гергов ще ти отговоря, възможно най-скоро!

Въведете вашето име
Въведете вашата електронна поща или телефон за връзка за да получите отговор на зададения въпрос
Въведете вашето запитване
С изпращането на тази форма Вие потвърждавате, че сте съгласни, с "Условия за ползване" и доброволно предоставяте Вашите лични данни само и единствено за ползване за връзка с Вас при необходимост. Ако сте съгласен поставете отметка в квадратчето!

One thought on “На по чаша кафе с автора на книгата „Ние от Нивянин“ – Ганка Гергова-Золева

Comments are closed.