На по чаша кафе с автора на книгата „Ние от Нивянин“ – Ганка Гергова-Золева

Ние от Нивянин

Интернет пространството днес е нещо много по горещо от чаша кафе и много полезен инструмент, благодарение на който можем да научим много неща. Както и да се свържем с хора, с които имаме и обща фамилия.
И без да сме подозирали, че дори сме и от едно село. И това село е селото наречено Нивянин.

Google беше виновникът, който малко преди Коледа ме изненада

На Коледа се случват чудеса е приказка, която знаят и малки, и големи.
И така един късен следобед Google ме срещна с авторката на една чудесна Коледна приказка. И това е приказката за село Нивянин, Врачанско. Приказка наречена от автора й(с който не само, че сме от едно и също село, но имаме и обща фамилия) Ганка Гергова-Золева – „Ние от Нивянин“.

Ганка Гергова е една изключително енергична и борбена жена и възрастта й 80+ по никакъв начин не я оправдава. Освен за книгата, доста си поговорих с нея и за живота като цяло, за политиката, за медиите и за здравето естествено. И като казах диетите, то ето и какво разбрах от нея(авторката е с медицинско образование).

Две чаши червено вино всеки ден за жените, и три чаши всеки ден за мъжете е полезно за здравето.

Аз Мартин Гергов съм съгласен с тази нейна препоръка, и отдавна я включвам в хранителния си план – вечер към 22.00 часа.

За автора

Този сборник е показ на живота на една българка от с. Нивянин, Врачанско, родена, закърмена и живяла в това борческо село. В неговата история са се случвали редица събития, които авторката на този сборник иска да опише и те да останат „запечатани“ за следващите поколения.

Авторката описва само това, което лично е видяла и чула от свои близки, както и да използува източници от времената за които става дума и са автентични.

Събитията от Балканската война, Първата световна война и Партизанското движение са намерили място в нейното съзнание, и затова тя се опитва да ги покаже на бъдните поколения чрез стихотворения и разкази, както и със снимков материал.

Ганка Томова Гергова (Золева) е изживяла студентските си години в Унгария и това дава възможност да открие историческите общи корени на маджари и българи. Дори и синът и Цветелин чрез своите „записки от детството“ във вид на реферат, говори за тези наши общи корени! Поезията му пък и увлеченията му заслужават подобаващо внимание.

Книга за Нивянин
Авторката със своя син Цветелин

Като дипломиран фармацевт, авторката работи на различни места, но най-продължително е раздавала лекарства за здраве на хората от град Враца и региона. По късно след като се пенсионира, тя се отдава на природната си дарба да пише. Нейната поезия е разнородна. Както всяка сериозна поезия, тя засяга целия житейски спектър на живота и със стихотворения за любовта и омразата, със сатиричните и описателни строфи, както и със стихотворенията за героите на онова време, когато са се случвали редица значими събития за Света и България…

Към читателите

Страниците на тази книга са писани спонтанно в годините на моя живот. Магическото изкуство ме е озарявало от дете и е станало смисъл на живота ми, за отразяване на доброто и злото.

Изящна реч не съм изучавала, но съм я търсела и тя винаги е била духовната ми енергия. Вървяла съм с нея сред хората – сподвижниците в живота ми. И той ми е диктувал най-простичко да се изразявам.. Не „ИЗКУСТВОТО ЗА ИЗКУСТВОТО“ да правя, а да ме е весело в моя кръг дори, ако гневно, но успешно съм заклеймила порочното.

Враца книга
Една книга, която ще те зареди с позитивни емоции и истини от живота!

Аз съм аптекарка и повелята и клетвата, която положих в Будапещенския университет е – да не увреждам! Доволна съм, че някои от моите сатири съм изпращала до отговорни институции, които обаче само празноприкзават за реформи и са си: „Преоблякъл се Илия…“

Благословия на автора
Благословията на авторката към мен

Може би мога само да благодаря, на Главен прокурор – Сотир Цацаров, че е прочел нещо. Да, ама се разбра, подсказано от от френския дипломат, че имаме много гнили ябълки в институциите. И следва да се отърсят от „ВЕЧНО ЗЕЛЕНОТО ДЪРВО“ на държавата. БЛАГОДАРЯ и на Красимир Стефанов от „КАРАНДИЛА“…

Съдържание на книгата

 1. За автора. /3
 2. Към читателите. /5
 3. За Иван Нивянин. /7
 4. Детство мое; Посвещения; Цветелин Золев. /57
 5. В майското утро на моята младост; Поезия; Ганка Гергова-Золева. /92
 6. Невидимата! /108
 7. Споделени минути. /116
 8. Посвещения. /130
 9. Сатирични. /140
 10. Размишления. /161
 11. Сполай ти, Враца! /187
 12. Из живота ми като фармацевтка. /193
 13. Туристически; ТД „Еделвайс“ София. /127
 14. По Света. /235
 15. Жени, не ставайте робини! /249

Ако желаете повече подробности за книгата „Ние от Нивянин“, изпратете своето запитване през формата за контакти по горе или оставете коментар.

One thought on “На по чаша кафе с автора на книгата „Ние от Нивянин“ – Ганка Гергова-Золева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *