Кренвирш и вредни ли са кренвиршите

Какво ще се случи със здравето ми, ако изям 30 кила свински кренвирши за 30 дни?

Що е то кренвирш и вредни ли са кренвиршите е въпрос, чийто отговор най-вероятно ще бъде НЕ в полза на кренвирша. И без значение дали е свински, телешки или пилешки. Е, ако е вегетариански, може би по другояче ще стоят нещата. Но това е просто предположение! Да, но същото се твърди и за яйцата.

Доста писания споделят, че ако ядеш повече от 1-2 яйца на ден е опасно за здравето. Уау! Именно поради тази причина преди няколко години аз Мартин Гергов си направих личен експеримент с яйца. Същият наречен „30 цели яйца на ден за 30 дни“ включваше ядене на 30 цели кокоши яйца на ден. Като идеята беше да разбра ще се роди ли някакъв здравословен проблем! В крайна сметка получих само позитиви за здравето си.

Разбира се този т.нар. „експеримент“ беше тестван много преди това от мен не веднъж и дваж, по съвет на моите треньори, докато бях в националния отбор на България по силов трибой.

Що е то кренвирш и вредни ли са кренвиршите за нашето здраве?

Кренвирш според „Уикипедия“ е вид наденица, която традиционно се произвежда от фино (кремообразно) смляно свинско, пилешко и/или телешко месо. Същото е напълнено в естествено овче, телешко или свинско черво и подложено на леко опушване. До тук всичко звучи супер!

Кренвирш мнения

И аз като човек от село съм наблюдавал подобен процес с правене на селски кренвирши (луканка), особено покрай Новогодишните празници. Но, когато приготвяш храната за себе си е едно, а когато храната се приготвя от бизнеса за консуматора е друго. Тогава се намесват машините в което няма нищо лошо, но идва и онази лакомия за много пари, власт и прочее бизнес отклонения.

ВИДЕО МАТЕРИАЛ! ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

И тогава храната в една немалка част от случаите, може би не е същата като онази, която я приготвяхме едно време на село. А човек е това, което яде – гласи древна мъдрост!

И така реших да се впусна в личен експеримент на тема „Вредни ли са кренвиршите“?

За целта влязох в производствения процес на компания произвеждаща и кренвирши, облечен с бяла престилка, бяла шапка и калцуни. Бях писал за идеята си на доста компании (и преди години, и днес) и една от тях се отзова на идеята ми.

Какво има в кренвиршите

И така… какво видях по време на правенето на кренвирши? Какви суровини се вложиха в кренвиршите, които ще ям през тези 30 дни. И в крайна сметка вредни ли са кренвиршите? Очаквайте в следващите публикации на блога и YouTube канала ми!