диетолог

Промени ли се хранителната култура на българина? / гост в „Събуди се“ по Нова Телевизия

Според световноизвестният, но непознат до днес за мен готвач и баща на 5 деца Джейми Оливър, здравословното хранене е въпрос на баланс. Баланс, от който все още сме твърде далеч, ако вярваме на цифрите. В тази насока зъболекарка от гр. Пловдив е станала доброволец в кампания на готвача по горе, като идеята да е да научи децата сами да си приготвят здравословна храна, с която да заменят вредните закуски.

Според публикация по темата в сайта на НОВА ТВ

За да научи децата кои са полезните храни, зъболекарката отделя от бюджета си по 40.00 лева на седмица, за да закупи необходимите зеленчуци и плодове. / Източник: Nova.bg

И това хранене според мен Мартин Гергов в никакъв случай не значи правилно хранене. Нека не забравяме, че както захар съдържащите хранителни продукти, като шоколад, бисквити и вафли например, така и плодовете също съдържат захар под формата на фруктоза (плодова захар), която също е прост въглехидрат.

Видео материал. За да го изгледаш – кликни на видеото!

ВИЖ ОЩЕ ВИДЕА ОТ YOUTUBE КАНАЛА МИ - КЛИКНИ ТУК

И все пак захарта, глюкозата и фруктозата (плодовата захар) доста си приличат. И за приликата им ще научите в проучване на което попаднах по долу!

Нека например погледнем към черешите (сега е сезонът им)

В 100 грама червени череши се съдържат: Калории: 63 ; Протеин: 1.06 грама; Мазнини: 0.2 грама ; Захари: 12.82 грама от които – сукроза: 0.15 гр. глюкоза: 6.59 грама и фруктоза: 5.37 грама.

диетолог

В статия, която съм чел преди години в списание „Диабет и метаболизъм“ цитирам: „В проведено американско проучване 12 жени с нормално тегло получават в продължение на два дни стандартни храни с еднакво съдържание на калории, белтъчини, въглехидрати и мазнини. В единия от двата дни изпиват напитка, подсладена с фруктоза, а на другия с глюкоза. Измерванията след храненето с прием на фруктоза показват по-ниски нива на инсулин и лептин в плазмата, отколкото на другия ден; в други проучвания вече е установена зависимост на същия ефект с повишен апетит и наднормено тегло.

Освен това повишаващия апетита хормон Ghrelin, който обикновено спада след хранене, намалява по-забавено. В допълнение фруктозата предизвиква трайно повишаване на триглицеридите. Стига се до извода, че хормоналният отговор на приема на фруктоза е сравним с този след приема на храна, богата на мазнини“.

Практиката ми говори!

Моята практика на база опита ми като състезател казва, че правилното хранене, трябва да включва и белтъчини от животински произход, и сложни въглехидрати, и мазнини.

А на останалите храни поставяни под знаменателя „вредни“, нека им кажем, че дозата прави отровата. Защото дори истинската отрова може да бъде полезна, но в зависимост от дозата и случая. Разказвал ми го е преподавателя по „История на спорта“ в Национална спортна академия „Васил Левски“. Случаят беше за стрихнина и белтъка от яйце, който е бил ползван като допинг на първите Олимпийски игри. И все пак с лекарства и отрови шега не бива!

Според сайта Lechitel.bg по своята токсичност стрихнин се отнася към групата на извънредно опасните вещества. Смъртоносната доза за човек е само 200-300 мг. А в терапевтични дози стрихнинът се използва при общо понижение на обменните процеси, бърза умора, хипертонична болест, отслабване на сърдечната дейност поради интоксикация и инфекции.

А сега нека се върнем към един важен коментар, който оставих в гостуването ми в „Събуди се“ по Нова Телевизия!

„Като един бивш състезател, мога да кажа, че това, с което се хранехме едно време бяха храните които са най-простите – яйца, месо, зеленчуци, хляб. Днес на пазара навлизат много храни – най-лесно е да отидеш във верига за бързо хранене и да се наядеш набързо или да започнеш да пиеш протеинови напитки. Това е нож с две остриета”, коментира фитнес инструктор Мартин Гергов пред Нова ТВ.

фитнес инструктор мартин гергов

Именно! Проблемът с неправилното хранене тръгва най-вече от семейството. И същият най-вече е поради липса на правилна информация по темата от родителите или практикуването на нездравословно хранене от самите тях. След това много лесно се предава по веригата родител-дете. И така по останалата верига. Относно протеиновите напитки пък, наистина „не мога да си обясня“ как кило суроватъчен протеин се продава на цена по евтина в пъти от сухо мляко „Nido“ например. Като, както знаем белтъчините са много по скъпи за разлика от въглехидратите.

И въпреки, че много от вас ще кажат, че цената на протеиновите прахчета е по евтина от сухото мляко например, защото се прави от отпадни продукти (суроватка в случая). Тогава аз ще завърша статията си с въпрос: А вие работили ли сте във фирма за производство на мляко, сирене и извара? Защото аз да! Така, че препоръчвам нормалната храна и по възможност вие да си я отглеждате или поне баба и дядо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *