Фитнес Консултант В Rozali.com

В Rozali.com продължаваме да ви представяме някои от най-добрите фитнес инструктори, които поканихме за консултанти в сайта. Следва Мартин Гергов. Този път се доверихме на максимата, че спортът възпитава силни и волеви личности.
Мартин Гергов е трикратен републикански шампион по силов трибой. Дисциплината е от огромно значение за всеки фитнес любител.

Определяте се като „невъздържан и експресивен работохолик, граничещ с екстравагантност“. Това положителни качества ли са за един фитнес инструктор?

М.Г.: Относно работохолизма, да, такъв съм. Мразя бездействието и гледам винаги да върша някаква работа. Други мои положителни качества са организираността и дисциплината. Постигнал съм ги благодарение на спорта. Бил съм и старшина на рота, така че, ако сте наясно що за хора са военните – слагам точка. Не съм чак толкова екстравагантен, колкото други български vip персони, но не отричам, че се стремя да бъда, без да изпадам в крайности. Имайки предвид модерния начин на живот, това са едни много добри качества, които изискват време и усилия!

Може ли фитнесът да се пребори с лошия ген по отношение на фигурата?

М.Г.: Генът наистина е от значение и до известна степен от него зависи как ще изглеждаме. Фитнесът, съчетан с правилно хранене, донякъде помага да се преборим с гена, но не напълно.

Каква е връзката между фитнеса и сексуалното желание?

М.Г.: Добър въпрос! Връзката е перфектна, защото всеки човек с добра атлетична фигура е обект на сексуално желание. Е, чувал съм, че някои изпитват същото и при вида на дебел портфейл, но няма да коментирам! По време на тренировка се стимулират жлезите с вътрешна секреция и тези, които са отговорни за сексуалния ни апетит.

Каква е ролята на фитнеса в борбата за изгаряне на мазнините?

М.Г.: Ролята е толкова отговорна и голяма, колкото и на главния актьор в някой филм. Без него не може, но фитнесът върви „ръка за ръка“ с храненето. Темата е много обширна, но ще обясня накратко: По време на тренировка или някакъв вид дейност горим белтъчини, въглехидрати и мазнини. Целта ни обаче е да запазим белтъчините (т.е. мускулите си) и да изгорим мазнините.
За самото сваляне на мазнините най-лесно може да ни помогне кросът (в парка, на пътека във фитнеса…), т.е. трябва да изгаряме повече калории, отколкото приемаме. За да оформим обаче мускулите си ще трябва да се правят и упражнения с тежести за всички мускулни групи. Прост пример – ако си направите липосукция, не си мислете, че сте във форма. Мазнините ги няма, но мускулите ви са без атрактивна и красива форма.

Какво трябва да бъде менюто на един редовен посетител на фитнес залата?

М.Г.: Менюто е различно за всеки. Зависи от това дали тренираш за сваляне на мазнини (релеф), за маса (покачване на мускулна маса) или пък за сила. Като цяло менюто трябва да е пълноценно, което ще рече не една ябълка, една салатка и пакетче солетки на ден, а да съдържа необходимото количество белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Отношението ви към хранителните добавки?

М.Г.: Положително! Хората, които не са запознати с тях, често ги наричат „химия”, бъркайки ги със забранени суплементи или лекарства. Хранителните добавки подпомагат храненето, тренировката и възстановяването ни. Има добавки за намаляне на подкожните мазнини, за покачване на мускулна маса и сила, за ставите и т.н. Учудвам се, когато някой ми каже, че не иска да пие такива „химии”, в смисъл добавки, но последвано от „Аз ще си пийна едно аспиринче, за да нямам мускулна треска”. Първо аспиринът е обезболяващо и ако го пиете, докато имате мускулна треска, ще ви помогне да не я усещате за около 2 часа. Да не говорим пък, че ако го пиете на гладно, но системно, може да си докарате някоя язвичка. Естествено, и с тях не бива да се прекалява! Затова не изпадайте в крайности, а следвайте любимата ми поговорка: „Дозата прави отровата!”

Кои са топ 3 упражненията за жени в залата?

М.Г.: Няма упражнения за жени и за мъже. Упражненията са за всеки, който иска да влезе във форма. Подбират се в зависимост от това кои мускулни групи изостават или избързват, дали се тренира за релеф, за маса, за сила и т.н…

А вкъщи?

М.Г.: Вкъщи (ако си нямате нито един уред) могат да се практикуват упражнения като тичане на място, клякане, напади, лицеви опори, коремни преси, а също и упражнения за доста части на тялото, в зависимост от това с какви подръчни материали разполагате. Да не забравяме и упражненията в леглото, които са си чиста аеробна дейност.

Сауна или масаж след фитнес тренировка?

М.Г.: Дали да е сауна или масаж, зависи най-вече от самата тренировка. Ако сте тичали 1 час на пътеката и след това се впуснете да правите упражнения по уредите, консумирали сте напитки и добавки, включващи съставки с диуретичен ефект (кофеин и др.), следва доста да сте се обезводнили, особено пък ако не сте приемали и течности. „Червената ви лампа” (жаждата) е светнала, та чак ще гръмне. Ако отидете и на сауна, обезводняването става страшничко. Недостигът на вода води до сгъстяване на кръвта и редица проблеми, което може да доведе до получаване на тромби, бъбречна недостатъчност, главоболие, т.е. опасно е за здравето. Така че, по-добрият вариант след изтощителна и дълга тренировка е масажът. Сауната най-добре я оставете за друг ден. / Източник: Rozali.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *