Лъжите и истините за малко мазнини

МагазинДиета в доста от случаите означава ГЛАД, което е абсолютно неправилно, много нездравословно и особено несъвметимо с тренировките ни.
Диета това е хранене в зависимост от нашата цел.
Има диети, както за намаляне процента на подкожните мазнини, така и за покачване на мускулната маса и взривна сила.

Какво, обаче представлява правилното хранене с цел изчистване на подкожните мазнини е въпрос, който мъчи немалка част от начинаещите привърженици, тръгнали по нелеките пътища за красивите форми.
Правилното хранене с цел намаляне на мазнините е високобелтъчното, бедно на мазнини и въглехидрати.

Високобелтъчните храни са бедни на мазнини и въглехидрати(филета без кожа, белтъци от яйца) съответно и съдържат по малко калории и по бързо ще успеем да ги изгорим.
По време на тренировката организмът ни изпада в катаболно състояние. Тогава се отделят катаболни хормони, които разграждат мазнините и въглехидратите, което е добре, но и белтъчините, което не е никак добре-понеже така след време ще заминат и мускулите ни.

ПЛОДОВАТА ДИЕТА И ГЛАДУВАНЕТО НЕ СА ЗА ПРЕДПОЧИТАНЕ?

Плодовете са бедни на мазнини, но са богати на въглехидрати (прости) с висок гликемичен индекс и не съдържат почти никакви белтъчини. Когато тази диета е прикрепена към тренировката спомагаща изчистването на мазнини и това стане системно-идват проблемите. Поради липсата на белтъчини мускулите за да се възстановят започват да черпят от собствените си белтъчини, т.е. се саморазграждат и освен стапянето на мазнините започват да се стапя имускулната маса, проблеми със ставите и т. н. Отделно пък поради съдържанието на прости въглехидрати-фруктоза, съдържанието на калории е по високо и престоя в залата трябва да е по голям.

ФРУКТОЗАТА:

В проведено американско проучване 12 жени с нормално тегло получават в продължение на два дни стандартни храни с еднакво съдържание на калории, белтъчини, въглехидрати и мазнини. В единия от двата дни изпиват напитка, подсладена с фруктоза, а на другия-с глюкоза. Измерванията след храненето с прием на фруктоза показват по-ниски нива на инсулин и лептин в плазмата, отколкото на другия ден; в други проучвания вече е установена зависимост на същия ефект с повишен апетит и наднормено тегло. Освен това повишаващия апетита хормон-Gherelin , който обикновено спада след хранене,намалява по-забавено.
В допълнение фруктозата предизвиква трайно повишаване на триглицеридите.
Стига се до извода, че хормоналният отговор на приема на фруктоза е сравним с този след приема на храна, богата на мазнини.

ГЛИКЕМИЧНИЯТ ИНДЕКС (ГИ) – КРАСНОРЕЧИВ ПАРАМЕТЪР:

Постоянният прием на храни с висок гликемичен индекс води до метаболитни ефекти, които стимулират глада,отлагането на мазнини и подлагат бета-клетките на панкреаса на по вече натоварване. Този ефект е тестван върху плъхове, като са им давали идентична храна, различаваща се само по вида на скорбялата. Особено внимание е отделено на факта, животните да поддържат приблизително еднакво тегло в продължение на 18 седмици. Оказва се, че животните, хранени с фураж с висок ГИ, имат повече телесни мазнини от онези, хранени с по-малък ГИ (след 9 седмици почти двойно повече). Страничен ефект при белтъчната диета е ниското енергиино ниво(ниската кравна захар)поради ниското ниво на въглехидратите,липса на желание за тренировка, отпадналост. Затова ако е наложително може да се използват хранителни добавки за поддържане на кравната захар-за да има по голяма издръжливост по време на тренировката, както и всякакви хранителни добавки спомагащи изгарянето на мазнините.

Диетата за изчистване на мазнини е хранене и то на всеки 3 часа. По този начин матаболизма става по-бърз. Храненето по 1,2 пъти на ден и нехраненето забавя метаболизма. Приемането на вода поне 3 литра дневно също спомага в изгарянето на мазнините. Защото за да се изравни температурата на водата с тази на тялото има енергоразход, които естествено е свързано с горене на калории. Приемането на храна богата на фибри също спомага за горенето на мазнини.
Такива храни например са овесените ядки (но в случая не трябва да се прекалява), зеленчуците(зеле, краставиците). В зелето и краставиците се съдържа и тартонова киселина, която възпрепятства превръщането на въглехидратите в мазнини. За да бъде човек в атлетична форма просто трябва да не се храни с храни „буклуци“, а с качествени храни богати на белтъчини. Под богати на белтъчини храни трябва да се разбира тези,които са от животински произход, а не от растителен. Например соята е високобелтъчна храна, но в растителните храни липсват незаменими аминокиселини и поради тази липса се усвояват около 30% от белтъчините.

Храната не трябва да е пържена, но трябва да се приемат жизнено важни мазнини, каквото е например рибеното масло. Много важно е също да се разбере, че човек е склонен да се самозаблуждава и да си казва примерно”само тая тортичка,кво толкова, на рожден ден сме, човекът ще се обиди”. НЕ. Никаква тортичка-вие сте започнали хранителен режим и го спазвате сега, а не от утре или от следващия понеделник. Звучи екстремно, но нали искате да промените тялото си? Ето защо трябва да се научите на самодисциплина. Отбележете си, че единственият начин да постигнете резултати от фитнеса е да го превърнете в постоянна част от начина си на живот, иначе цялата тази старателна статия се обезмисля(както и моментните ви усилия).

Що се отнася до начина на хранене, трябва да е ясно, че и да се скъсате от вдигане на тежести, тичане и т.н., нещата няма да се променят чувствително, ако не промените хранителния си режим. Обратното също е вярно-можете да ядете чисти пилешки пържоли по цял ден с години, но без тренировки нещата няма да се променят кой знае колко. На всеки две седмици може да има ден, в който да ядете каквото си поискате,но без да се прекалява-това е един вид “награда”, защото малко са тези които спазват 100% нисковъглехидратен режим през цялотовреме. Колкото по вече правите компромиси с вида и количеството храна,толкова по вече отлагате видимия резултат.

ДРУГИ ЗАБЛУДИ:

В доста от случаите хората желаещи да намалят подкожните си мазнини не са доволни от постигнатите резултати и се отказват. Причините обаче са в самите тях, а именно: поставят си много кратки срокове(напр. 2 месеца преди лятото), а през цялото време преди лятото са бездействали и са се хранили неправилно;времето в залата го използват за разговори на разни теми,гледане на телевизия и т.н. и после казват че били на фитнес, но нямало ефект(по-добре да идат на кафе или кино тогава).

САУНАТА топи мазнини – в истинския смисъл на думата да така е, но не точно. В смисъл не разчитайте единствено и само на нея. Бързото сваляне на килограми веднага след нея идва от обезводняването. Просто настъпва обезводняване и отделяне на токсини. Със същия ефект са и коланите със сауна ефект. Намалят обиколката около талията, но за сметка на водата.
След това тялото е като попивателна хартия и след няколко чаши вода, предишните обиколки отново са налице.

ГУБИТЕ МАЗНИНИ ОТ ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА ПО ТЯЛОТО, АКО НАТОВАРВАТЕ УСЪРДНО ИМЕННО ТЯХ:

Няма такова нещо (като изключим липосукцията). Когато трeнирате има енергоразход и вие топите от всякаде. Най-бързо се вижда по тези части от тялото с най-малко подкожни мазнини. Генетиката сящо е много важна: има хора на които първо им отслабват примерно бузите, бюста при жените, ръцете, а чак най-накрая коремът, дори и да се съдерът от коремни преси. Шкембето може да намалее само по един начин: с комбинация от аеробни упражнения и нисковъглехидратна /високобелтъчна диета.

КОГАТО СПРЕТЕ ДА ТРЕНИРАТЕ, СЛЕД ВРЕМЕ МУСКУЛИТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В МАЗНИНИ:

Ако спрете да тренирате, с течение на времето мускулите свиват обема си; но напълняването се дължи не на това, че се превръщат в мазнини, а че се забавя метаболизма, и на факта, че без тренировки горите далеч по малко калории, и рискът да се окръгли става много голям.
Без тренировки и правилно хранене няма как да сме атлетични-този фокус го могат статуите.

ЖЕНИТЕ СТАВАТ КАТО КУЛТУРИСТИ:

Много от жените смятат, че от силовите упражнения ще направят “ЕЙЙ ТАКИВА” мускули. Това е пълен абсурд. Основният фактор за растежа на мускулите е мъжкият хормон тестостерон, който при жените обикновено е с изключително ниски нива. С други думи, най-много, което една жена може да постигне с дългогодишни тренировки,е да изгради жилести и релефни мускули като на Мадона. Въпреки, че има генетично надарени хора, дори и те след време, ако не се поддържат започват да трупат мазнини по доста привлекателни части от тялото, като корем и дупе например. Това е така, защото с напредване на възрастта метаболизмът (обмяната на веществата) се забавя.

ТРЕНИРОВКАТА:

Ако количеството на подкожните мазнини е доста голямо трябва да се наблегне главно на аеробните упражнения. Клякането например за човек с голям процент мазнини не е за предпочитане, тъй като мускулите му още ще са по слаби, а голямото количество мазнини ще се равнява все едно, че клякате с допълнителна тежест. От там автоматично се получават повторения като за мускулна маса-натоварване на мускула в дълбочина, което предразполага мускула към по голям растеж. И така след време съответният човек би изглеждал още по-пълен, понеже мускулът е увеличил обема си, но мазнината над него си стои и тази част на тялото изглежда още по-дебела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *