Най-добра лежанка за коремни преси

Лежанката, която задължително, трябва да присъства в твоя домашен фитнес

Това, което прочетохте в заглавието и в подзаглавието е самата истина и всеки, който ме познава добре може да потвърди, колко съм критичен при избора на фитнес уред. Като състезател и фитнес инструктор, чийто опит надхвърля над 16 години съм минал през стотици фитнес уреди и рядко някой уред да ме грабне от раз. А фитнес уредите се делят на професионални, полупрофесионални и уреди за домашно ползване. Прескачам първите две категории фитнес уреди, защото не това е днешната ни тема и отивам направо в категорията за домашно ползване.

Фитнес уреди за домашно ползване

До момента вкъщи съм имал само велоергометър за домашно ползване, който преди години бях закупил и беше наистина хубав, но и скъпичък за времето си. Винаги съм искал да имам и лежанка за коремни преси. Поне лежанка за коремни преси за да мога да тренирам коремните мускули, когато си поискам и без да се съобразявам с никой във фитнеса, но й цената й да е поносима. Веднъж отидох в магазина за лежанка, втори път преглеждах за лежанки в интернет пространството и се отказах.

decathlon.bg

И ето, че преди няколко дни попаднах на тази комбинирана лежанка, която ми предложиха от френската верига магазини „Decathlon“ в гр. София. Условието беше, че ако не ми хареса ще я върна и така се превърнах в един от професионалните тестери на „Decathlon“.

Domyos фитнес уреди за домашно ползване
Комбинирана лежанка – DOMYOS ABS BENCH 500

Лежанката пристигна на части и веднага се заех с нейното сглобяване, мислейки си, че няма да срещна нещо по различно от всичко, което съм видял до момента. Но… този път – не познах!

Лежанка цена
И започваме със сглобяването на лежанката

Сглобяването на фитнес уреда не е никак сложно. В пакета е включена книжка с подробно описана схема за сглобяването, а също така има и два броя ключове за целта.

Коремни преси изпълнение
Ето я и нея. Невероятната ми лежанка. Заслужи си фотосесията!

Видове упражнения с DOMYOS ABS BENCH 500

С този многофункционален фитнес уред може да изпълнявате един куп упражнения за горната част на тялото, като за целта ще са необходими и чифт дъмбели и/или щанга. Лично аз съм привърженик на базовите упражнения(така са ме учили и треньорите ми – Митко Илиев от Национална Спортна Академия, Андон Николов – Олимпийски шампион по вдигане на тежести, Галин Коларов – Балкански ш-н по Културизъм и др.) и в следващите редове ще представя на кратко една част от тях, които може да изпълнявате на този фитнес уред.

1. Упражнение за гърди

Упражнения за стягане на гърди
Вдигане на гири от хоризонтална лежанка

Това е първото упражнение към което може да пристъпите, чиято цел е натоварване на гръдните мускули. Повърхността на лежанката е доста стабилна и определено върши чудесна работа за домашно ползване с цел изграждане на красиво тяло. Освен хоризонтална, лежанката може да бъде и наклонена в случай, че желаете да акцентирате на горна част на гърдите.

2. Упражнение за гръб

Упражнения за заздравяване на мускулите на гърба
Гребане с дъмбел от опора с една ръка

Това следващото упражнение, което може да изпълнявате, възползвайки се от хоризонталната повърхност на лежанката. Упражнението е подходящо за по добра плътност на гръбната мускулатура.

3. Упражнение за рамене

Упражнения за раменете
Раменни преси с дъмбели

Раменните преси е невероятно упражнение за активно натоварване на всички части на рамене с изключение на задната част, която пък се натоварва от предното упражнение(гребане с дъмбел). Опората на гърба при това упражнение е от голяма полза за предпазване от травми в областта на кръста и още по качествено натоварване на раменните мускули.

4. Упражнение за трицепс

Упражния за трицепс
Разгъване с дъмбел зад врат

Отново се възползваме от удобната облегалка, като целта ни в случая е да натоварим, активно трицепсите. Ако разполагате с щанга, може да добавите и упражнението „Френски преси“, което е още по натоварващо.

5. Упражнение за горна част на коремните мускули

Това е така познатото на всички упражнение „Коремни преси“. В случая аз изпълнявам упражнението под наклон, като дори вземам и дъмбел в ръце за още по активно натоварване на мускулатурата в дълбочина.

Упражнения за махане на корема
Коремни преси на наклонена лежанка

Тук обаче желая да отбележа и една иновация с която се сблъсках за първи път и чието удобство не съм срещал на нито една друга професионална, полупрофесионална или за домашно ползване лежанка за коремни преси. Вижте снимката по долу.

Комбинирана лежанка за домашен фитнес
Подвижна част за закрепване на краката

Именно тази подвижна част на уреда (виж стрелките) създава комфортно закрепване на краката и 100% натоварване на горната част на коремната мускулатура.

6. Упражнение за долна част на коремните мускули

Повечето спортуващи във фитнес залите използват един друг уред, който наподобява успоредка. Но от личен опит и не един, два, три и четири експеримента и с мои клиенти, споделям, че онзи „модерен“ уред не е нито по удобен, нито по натоварващ долната част на коремната мускулатура от този вариант на снимката.

Как да махна паласките
Вдигане на краката от наклонена лежанка

За още по голямо натоварване на мускулатурата може да захванете дъмбел между стъпалата си.

Цена на уреда и откъде може да го закупите

Цената на уреда от 145,40 лв е напълно поносима и достъпна почти за всеки. Моделът на уреда е „DOMYOS ABS BENCH 500“ и ще го намерите във верига спортни магазини „Decathlon“.

decathlon.bg

Ако пък във Вашия град няма магазин „Decathlon“ , то може да поръчате уредa „DOMYOS ABS BENCH 500“ на официалната страница на компанията: http://www.decathlon.bg

2 thoughts on “Лежанката, която задължително, трябва да присъства в твоя домашен фитнес

    • Мартин Гергов, автор на блога says:

      Сгъваем е уредът. Относно размерите се обърнете към магазините на „Декатлон“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *