Блог

Самоконтрол на истинския спортист

Навярно сте виждали в залата по фитнес как някои от трениращите се отличават от вас с тетрадка в ръка.
Това, което правят може би ви е смешно, но не е!
Самоконтролът на истинският спортист се изразява в редовно следене на развитието си – тренировка, възстановяване, резултати, здравословно състояние.

Самоконтролът спомага за спазването на хранително-тренировъчния процес и след време ще спомогне да си направите цялостен разбор на вашия процес.

Вашият дневник за самоконтрол

В дневникът си може да отбелязвате как реагира тялото ви на тренировките, да записвате и отбелязвате броя на вашите серии и повторения. Да следите възстановяването си!
Също така да правите планове за бъдещите си тренировки и постижения, и устремено и неотлъчно да ги следвате до пълното им реализиране.

Показатели за самоконтрол

Показателте за самоконтрол биват субективни и обективни.
Към субективните показатели се отнасят самочувствието, желанието за тренировка, сънят, апетитът, усещане за болка и други.
Към обективните показатели се отнасят натоварването в тренировката, дишането, собственото тегло преди и след тренировка и други.

Самочувствието като показател

Състоянието на централната нервна система се отразява на състоянието на спортуващия, поради което самочувствието се явява и счита за много важен показател.
В някои случаи то се влияе и от външни фактори, но най-често отразява субективно здравословното състояние на спортуващия.

Ползвана спомагателна литература за по – точно написване на статията „Самоконтрол на истинския спортист“ – Учебник по вдигане на тежести за студентите от ВИФ.

добър фитнес инструктор

ЕЛА В YOUTUBE КАНАЛА МИ

youtube fitnes instruktor

Мартин Гергов, автор на блога

Аз съм Четирикратен Национален шампион по пауърлифтинг в кат. до 75 кг, 4-ти в Света по мъртва тяга за 2001г. , фитнес инструктор и блогър.

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.