Съпоставка между силов трибой и фитнес

В тази статия ще отговорим на въпроса, може ли да се направи съпоставка между силовия трибой и фитнеса: методика на тренировката, прилики и разлики между двата спорта, качества, необходими за практикуването им.
За да бъде качествена информацията, се обърнахме с въпроси към човек, който познава и двата спорта отблизо.
Мартин Гергов е трикратен републикански и трикратен вице републикански шампион по силов трибой. Той е и петкратен бронзов медалист по силов трибой.
Четвърти на световното по силов трибой в движението мъртва тяга за 2001 г.

Държавен рекордьор в кат. до 75 кг за 2001 г.
На 31.03-01.04.2007 г. в гр. Хасково се проведе първи кръг на Републиканския шампионат по силов трибой. След шест години без тренировки по силов трибой( и без екипировка) Мартин е пак в тройката. Резултатът е 1 сребърен и 2 бронзови медала.

В началото на спортната си кариера, въпреки че вече се занимава активно със силов трибой, Мартин Гергов е заинтересован и от културизъм (има 4-то място в категория 80 кг, в която беше и Драганички). Интересът към културизма предхожда активните тренировки по силов трибой. Неговото начало е преди февруари 1999 г., след което Мартин се отдава преди всичко на новата си страст – трибоя.
През 2000 г. е включен в Националния отбор на България.
Според Мартин Гергов съпоставката силов трибой фитнес е най вече в 3 – те движения (клек, вдигане от лег и мъртва тяга), тъй като те са базови и се използват масово във фитнеса. Дотук свършват приликите.
Тренировката по фитнес в основни линии няма нищо общо с тренировката по силов трибой. Разликата между двете е огромна. Докато при силовия трибой се цели на първо място силата, то при фитнеса се цели или мускулна маса, или релеф.
Разликата във формирането на мускулатурата също е голяма.

В силовия трибой се натоварват главно белите мускулни влакна, а в тренировката по фитнес се натоварват червените мускулни влакна.
Червените мускулни влакна се характеризират с ниска АТФ активност, високо ниво на окислителни ензими, ниска активност на гликолитични ензими, високо съдържание на миоглобин. Приспособяват се лесно към мускулна работа при аеробни условия – бягане на дълги разстояния, тренировка за релеф и т. н.

Белите мускулни влакна имат висока АТФ активност, високо ниво на гликолитични ензими и ниска активност на окислителните ензими. Приспособяват се към мускулна работа при анаеробни условия – спринт, тренировка за сила…
Приликите, които той намира между двете тренировки, са незначителни!
Според Мартин методиката на тренировка при силовия трибой няма как се приложи и във фитнеса…”е, има и някои изключения – примерно, за да се стресират повече мускулите, може например от време на време да се правят 3-те движения от трибоя до макс, но главно когато се тренира за обем”.

Качествата, които са необходими на един състезател по силов трибой, според Мартин са: “ Упоритост, увереност, мотивация, корава психика… и финанси. Методите на тренировка са . ..хмм… тренировка, тренировка и пак тренировка…и възстановяване естествено. Който е чувал за системата на най-великия треньор Иван Абаджиев – знае за какво става на въпрос! Просто системата не е никак лесна, но пък е много ефикасна и в никакъв случай не е за лигльовци!”

На въпроса какво представлява една негова тренировка в основен период за сила, Мартин отговаря:
Клек: 8 серии по 4 повторения
Вдигане от лег: 8 серии по 4 повторения
Мъртва тяга: 8 серии по 4 повторения.

Източник: fitnes-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *