Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan

Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan: Ресурсите на страната трябва да се използват изцяло в полза на хората

В този материал ще ви запозная с част от историята на шейх Зайед, чиято книга срещнах в стария град на Дубай по време на почивката ми в Емирствата. Една от основите на философията на Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan като лидер и държавник на Обединените Арабски Емирства е, че ресурсите на страната трябва да се използват изцяло в полза на хората!

Роден около 1918 година в Абу Даби, Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan е най-младият от четиримата синове на Шейх Султан бин Зайед Ал Нахаян, владетел на Абу Даби от 1922 до 1926 г. По времето, когато Шейх Зайед е роден, Емирството е бедно и неразвито. С икономика, основана предимно на риболов и гмуркане за перли, и на просто земеделие в разпръснати оазиси във вътрешността.

UAE Sheikh

Животът, дори за членовете на управляващото семейство е прост. Образованието обикновено се ограничава до уроци по четене и писане, заедно с обучение по ислям от местния проповедник. Транспортът е бил с камила или лодка, а суровостта на сухия климат е означавала, че самото оцеляване често е било основна грижа.

През края на 20-те и 30-те години на миналия век жаждата на Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan за знания…

Го отвежда в пустинята с бедуински племена, за да научи всичко, което може за начина на живот на хората и околната среда. По-късно той си спомня с удоволствие опита си от живота в пустинята и започването му в спорта лов със соколи, който се превръща в страст за цял живот.

Шейх Заейд

През 1946 г. Шейх Зайед става представител на владетеля в източния регион на Абу Даби, съсредоточен върху оазиса Ал Айн. Работата включва управление на шест села и прилежащ пустинен регион. В края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan създава своята ясна визия за това, какво иска да постигне за хората на Ал Айн и като човек, който дава пример.

Въпреки малките държавни приходи, Шейх Зайед успява да донесе напредък в Ал Айн, като създава основна администрация, лично финансира първото модерно училище в емирството и убеждава роднини и приятели да дадат своя принос за развитие. Той преразглежда местните права на собственост върху водата, за да осигури по-справедливо разпределение, което доведе до развитие на селското стопанство и повторното установяване на оазиса като преобладаващ пазарен център.

Неговото градоустройство в Ал Айн помогна да се гарантира, че днес градът е един от най-зелените в Арабия

През август 1966 г. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan става владетел на Абу Даби, с мандат да развие емирството възможно най-бързо. Годините му в Ал Айн му дават ценен опит в правителството и време да развие визия за прогрес. С износа на първия товар суров петрол от Абу Даби през 1962 г. той може да разчита на приходите от петрол в услуга на хората и въвежда в ход мащабна строителна програма за училища, жилища, болници и пътища.

Al Ain
Снимка по време на почивката ни в оазис на пустинята до Ал Айн

През 1968 г. британците обявяват намерението си да се оттеглят от Арабския залив до края на 1971 г. Шейх Зайед, заедно с покойния владетел на Дубай, шейх Рашид бин Саид Ал Мактум, поемат инициативата за създаване на федерация, която да включва не само седем емирства, които съставляват Trucial States, но също и Катар и Бахрейн.

В крайна сметка седем държави последват Шейх Зайед при създаването на ОАЕ, които официално се появяват на международната сцена на 2 декември 1971 г. Въпреки че ентусиазмът му за федерация бива ключов фактор при формирането на ОАЕ, Шейх Зайед също печели подкрепа за начина, по който той търсеше консенсус и съгласие сред колегите си владетели. Шейх Зайед бива избран от колегите си управници за първи президент на ОАЕ, пост, на който беше последователно преизбиран на петгодишни интервали.

Една от основите на неговата философия като лидер и държавник е, че ресурсите на страната трябва да се използват изцяло в полза на хората, включително жените в ОАЕ, които се възползваха от неговата визия за образование, заетост и равенство. / Източник: https://www.uae-embassy.org/discover-uae/sheikh-zayed-bin-sultan-al-nahyan