хималайска сол

Не яжте сурови ядки и яйца, защото са токсични за организма ни (лекция 2)

Скъпи читатели на блога ми. В днешната тема ще споделя в текст и видео, втора част от лекцията на специалист диетолог проф. Д-р Байкова на която бях и останах наистина доволен.

Масово се счита за мода и здравословно хранене нейодирана сол.
Именно такава е „всепознатата“ от рекламите „хималайска сол”. Да, но тя не е йодирана, а системната липса на прием на йод за която малко хора се сещат, и обикновено набавят от нормалната йодирана сол води до здравословни проблеми свързани с щитовидната жлеза.

Последното проучване на „Националния център по обществено здраве и анализи” от 2012 година показва, че при 50% от децата, 40% от бременните и 45% от не-бременните жени има йоден дефицит.

През последните години се наблюдава хипотиртиреоидизъм дължащ се на „Тиреоидит на Хашимото”, което е автоимунно заболяване на щитовидната жлеза при което имунната система атакува щитовидната жлеза като чужда тъкан и се манифестира с повишени серумни нива на антитела срещу ензима тиреоидит-тироксидаза.

Как можем да се борим срещу това състояние?

Обръщаме внимание към диетата(правилното хранене) с цел да повияем на риска от автоимунни състояния(собствения ни организъм възприема собствените си тъкани като чужди тела и ги атакува). Трябва да премахнем изкуствените консерванти, овкусителите и оцветители от храната, като се наблегне на приема на пълноценни протеини от животински и растителен произход(най-вече риба, яйца, млечни продукти).

Трябва да се приемат есенциални мастни киселини за поддържане на хормоналното равновесие в организма – зехтин, ленено масло, рапично масло и др. Омега 3 мастните киселинии имат и анти възпалителен ефект.

Веганство и вегетарианство

По отношение на разпростиращото се веганство и вегетарианство, трябва да кажем, че тук, трябва да е ясно. Пирамидата на здравословното хранене, включва четири вида храни от животински произход – мляко и млечни продукти в едната кутийка. Месо, риба и яйца в дясната кутийка. Млякото и млчените продукти имат биологично пълноценно усвояем калций, но нищожно количество желязо. Високо усвояемото желязо се намира в месото, рибата и жълтъка на яйцето.

Диета за отслабване за деца

Ето, защо бебчетата в шестия месец се захранват с пюре от жълтък и зеленчуци, месце и зеленчуци, рибка и зеленчуци.

Защото в месото, рибата и жълтъка – желязото е с изходна усвояемост 20%. Но като му се добави витамин C с гарнитура от зеленчуци или фреш от цитруси, тогава усвояемостта на желязото става 50%. В растенията има желязо, но е от 5 до 7% усвоимо. Като му се добави фреш от цитруси или пък киви например, става 19% усвояемостта. Т.е. не достига изходната усвояемост на животинските храни. Освен това, Витамин B12 присъства само в животинските храни. Растителният свят е изключително беден на витамин B12. Ето защо вегани и вегетарианци, трябва да се консултират с лекарите и да получават необходимата здравословна и адекватна информация. Или да суплементират цял живот с железни препарати и витамин B12 или да си позволят животински храни.

За вредата на суровите ядки и суровите яйца

Яжте сурови ядки – мода, която е завладяла Света. Но всъщност полезни ли са наистина и вредят ли на организма ни. Ето и отговорът на професор доктор Байкова!

Байкова диетолог

Ние по емпиричен път(изследователски метод е основен научен метод, който служи за събирането на знание чрез средствата на директното или индиректното наблюдение, опит или експеримент) не коснумираме бобови храни сурови, защото имат трипсин инхибитори. Тези вещества, правят невъзможно усвояването на белтъците. Но и нещо повече! Те са и токсични за организма ни в суров вид. Трипсин инхибиторите разрушават паренхима(основната клетъчна субстанция изграждаща органите и системите на организма).

И още! Същият трипсин инхибитор се намира в суровите яйца, суровите картофи, суровите бобови храни, суровите фъстъци, суровите кедрови ядки. Също така така имат и вещества, които пречат на усвояването на йод. Именно затова, трябва да ги ядем термично обработени.

Овладяване на детското затлъстяване

За да ограничим затлъстяването, трябва да започнем още от ранна възраст! Защо от ранна възраст! Защото броя на мастните клетки расте докато децата растат и се развиват. До 16 годишна възраст приключва израстването при момичетата, а при 20 годишна възраст при младежите. След тази възраст броя на клетките е формиран и остава константна величина за цял живот. А природата не търпи празни пространства! Щом имаме голям брой мастни клетки в етапите на зрелостта, то „ние” все ще искаме да ги напълним със съдържимо. Т.е. риска да имаме същия проблем в зряла възраст е над 94%.

Вижте пълната лекция в следния видео материал, където ще разберете още повече здравословни съвети от Професор Доктор Байкова – специалист диетолог на чиято лекция присъствах и останах изключително доволен.

За да не пропуснете следващите материали, абонирайте се за новинарската емисия на блога ми, чрез формата за абонамент по долу.

Форма за абонамент

* indicates required
Знаете ли! До 7 годишна възраст децата на България се хранят почти великолепно в едни малки дворци наречени детски ясли и градини. И изведнъж същите тези дечица, прекрачват прага на училището и „улицата ги поема в изхранването”. (бел. авт. жалко е, че в училищата все по малко се изнасят лекции от специалист диетолог и фитнес инструктор).

За това състояние голяма вина имат и родителите със своето абсолютно безгрижие за правилното хранене, както на децата си, така и на себе си. Естествено това е преодолимо, ако семействата започнат да се интересуват за правилното хранене, както и да спортуват правилно, но не чрез псевдо специалисти и информация, а чрез доказали се такива. Родителите, трябва да започнат да спортуват заедно с децата си, защото обикновено децата, копират и правят това, което правят родителите им(ако не им се обясни кое, как и защо).

Не е никак трудно, поне два пъти седмично(в събота и неделя например) да отидете на тренировка във фитнес залата. Идете заедно с децата си или пък сам в случай, че още не сте семеен. Естествено ползвайте фитнес инструктор за провеждането на качествена тренировка. Също така в неделя следобед или пък вечер след работа може да си приготвяте правилната храна в кутии. Пригответе си три хранения, когато сте на работа и останалите две ще направите, когато сте вкъщи. В случай, че не сте наясно с правилното хранене, препоръчвам да ползвате услугите на специалист диетолог.

Така ще се повиши качеството на живот за в бъдеще, което ще се предава от поколение на поколение.

8 thoughts on “Не яжте сурови ядки и яйца, защото са токсични за организма ни (лекция 2)

   • Мирослав says:

    Защото най-вероятно е веган, който е прочел някой конспиративна статия. Това абсурдно невежество се завъди и в нашата родина.

 1. Дони says:

  Абсолютно съм съгласна с всичко написано в статията, единствено не мога да се съглася с това: „До 7 годишна възраст децата на България се хранят почти великолепно в едни малки дворци наречени детски ясли и градини.“ Храната в детските ясли и градини е далеч от здравословна според мен – изобилие от захар и тестени изделия, малко пресни плодове и зеленчуци…

  • Мартин Гергов says:

   Съгласен съм. Професор Байкова най-вероятно е искала да каже, че тогава храненето е много по добро за разлика от храненето след като започнат училище и изхранването започне от лафките – кроасан , сандвич, вафла, пица. Също така се намаля и приема на храна по различни причини – липса на време, липса на апетит и с други думи казано – липса на правилни хранителни „навици“.

 2. Y Yotov says:

  Pri nas nikoi ne vodi decata si vav Fitnes zalata! Kakvi sa tezi gluposti!Za prav pat chuvam za tazi jena Baikova.A da se snimash po potnik na fona na znamenata na Bg i Eu e napravo komichno! Ich w?nsche Ihnen sch?ne Tag!

  • Мартин Гергов says:

   Г-н Йотов.

   Благодаря за коментара.
   Тренировките във фитнес залата не са глупост, а най-добрият спорт за изграждане на всички мускулни групи и редица други ползи, както и лекцията на един от най-известните професионалист диетолози в България.

   Относно снимката по потник до знамената… нека погледнем, колко професионални спортисти се снимат по потници и без потници, както и по анцунг до знамената по време на състезания например! 🙂

 3. Pingback: Бира калории и отслабване. Пречи ли на диетата |

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *