Така се става Спайдърмен

Много родители може би се запитват не веднъж на каква възраст да започнат да спортуват децата им!
Но много преди да започнат да спортуват те, трябва да се научат и да се хранят наистина правилно.

Правилното хранене е наистина много важно за тях.
Най-лесният начин за създаване на навици при хората, както знаем е още от ранна детска възраст.
Малките деца обикновено копират и заучават това, което виждат от родителите си и околните!

Хранителните навици започват да се създават още с раждането на детето, като то бива хранено на всеки три часа и знайно или незнайно защо се променя след няколко годинки.

Как да се храним правилно

Аз постоянно следя изказвания по списания, телевизии, както и инициативи целящи създаването на правилни навици на хранене при подрастващите, но не съм удовлетворен.
Под правилно хранене в голяма част от случаите се разбира да се набляга на плодове и зеленчуци, което също е много важно, но те не съдържат така важните протеини.

Протеините са градивните блокчета на тялото ни, благодарение на които се поддържат и възстановяват тъканите и органите в организма ни и ежедневно се нуждаем от тях.
Хранене в което не присъстват протеините е непълноценно хранене и ако то бъде постоянно такова с течение на времето, ако и спортуваме – ще си навлечем проблеми.

Как може да разрушим тялото си

При всекидневния ни натоварен начин на живот има постоянно триене и износване на ставите ни, атаки на тъканите от катаболните хормони в тялото ни, което ни руши.
Дали ще ни разруши в смисъл разгради мускулната тъкан, а от там и други проблем, зависи от нашата „имунизация“ с която сме „инжектирали“ тялото си, а именно белтъците.

Като казах белтъчини запомнете, че най-качествените белтъци са тези, които са от животински произход поради наличието на незаменими аминокиселини, които тялото не може да синтезира само и именно затова се налага те да се подават чрез тези храни.
Естествено не трябва да забравяме въглехидратите, мазнините, витамините и минералите.

Правилното хранене ще рече да се храним на всеки три часа, както са ни хранили още като кърмачета и така по този начин се забързва метаболизма на тялото ни.
С покачването на възрастта метаболизма ни се забавя, а допълнително допринася за това и неправилния начин на хранене в порядъка на един, два пъти дневно.

Закуска филия с масло, малко сирене и чай

Звучи познато и наистина в крак с традициите от едно време, но не и за мен.
Когато се храним правилно понятия като закуска, обяд и вечеря са излишни наистина.
Правилно звучи хранене едно или две, или което е поред, защото всяко хранене е важно.

За да бъде храненто правилно се изчислява и необходимото количество белъчини, въглехидрати и мазнини в зависимост от целта, която сме си поставили.
А ако се чудите кое е по-полезно – ябълка или пържола на скара от чисто месо.
Аз и лицата на снимката в началото на статията сме за пържолата! А вие? : )

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *