За и Против Разтягане при Загрявка

Разтягане преди и след тренировка

За и против разтягането преди тренировка е тема, която поражда спорове. До момента, разтягането ни е втълпено в главите от треньори, атлети, доктори и изобщо вещите лица в тази област.

Като цяло, зависи и от спорта, който се практикува, както и какво целим да постигнем с тренировката. В различните държави също има различни практики – в Норвегия се придава голямо значение на разтягането след тренировка. Понеже загрявката е по-скоро общоприето упражнение изпълнявано тук и там, ще започна с аргументите против нея.

Според повечето противници на тази практика, загрявка с разтягане е ненужна и вредна. Сред тях вирее мнението, че гъвкавостта е резултат от добра форма и добро здраве.

ЕФЕКТ НА РАЗТЯГАНЕТО ВЪРХУ МУСКУЛИТЕ

Немалък брой експерти, отчитат, че разтягането може да има отслабващ ефект върху мускулите. Първата подкрепа идва от Националния институт за изследване на спортна медицина и атлетични травми в Ню Йорк. Професор Макхю установява, че обтегнатият след разтягане мускул остава отслабен и забавен до тридесет минути след занятието. Подобно, в Департаментът по Кинезиология в Тексас изследване потвърждава, че мускул, който е загрят може да повлияе негативно на друг такъв, който не е. Например, разтягане на мускул в левия крак може да отслаби мускул в десния ви крак.

Други изследвания показват намаляване на силата на крайник, възможност за вертикален скок и възможност за спринтиране. Тези промени могат да се задържат до час, а в някои случаи може да предизвикат мускулни проблеми, които да траят няколко дни или дори седмици. Разтяганията са противопоказни и при контузии, заради разтягането на мускулни влакна.

КОГА И КАК РАЗТЯГАНЕТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗНО

Разтягането обаче може да бъде полезно при предотвратяване на контузии, стига да не е прекалено. Правейки го, ние стимулираме кръвообращението към мускула, свързващите тъкани и ставите. По този начин увеличаваме своята гъвкавост и обхвата на движенията. За да има ефект, то трябва да бъде извършено по правилен начин. Трябва да сте наясно с мускулните групи и техните връзки помежду им. Както и върху коя от тях въздействате в момента. Обикновено се спазва следното правило – започвате загрявката от крайниците и продължавате към торса.

raztiagane1

Загрявка с разтягане е задължителна за лекоатлетите, включително и Юсеин Болт, за когото можете да прочетете повече в новия уеб сайт на Betfair България.

Разтягането в случая е и напълно естествен процес в животинския свят. Няма как да не сте забелязали куче, което да не го прави след като се събуди, без да е принудено да прави това. Ахилесът и прасците имат нужда от специално внимание, тъй като те са едни от първите мускули, които се стягат. Важно правило преди разтягането обаче е да се разгреят всички мускули(посредством педалиране на велоергометър или лек крос). По този начин неразгрятите се натоварват повече, нямат добра гъвкавост и се изморяват по-бързо. Климатичните промени също може да влияят на вашата подготовка за тренировка. При по-ниски температури се препоръчва да се прави разтягане именно заради студа и предпазването на мускулатурата от травми.

izpalnenie_kliakane

Накратко, ако обичате да разтягате преди тренировка, няма нищо лошо да продължите да го правите. Но като се вземат предвид всички аргументи, не може да се каже, че е задължително. Изпълнено правилно, то не вреди, но и не води до значителни подобрения в представянето ви на тренировка. В обратния случай – при избор на неподходящи упражнения в комбинация с неправилно изпълнение вредите могат да бъдат повече от ползите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *